2018. június 15

Viorica Dăncilă miniszterelnök Észtországban tesz hivatalos látogatást

Pénteki, hivatalos észtországi látogatása során Viorica Dăncilă miniszterelnök az észt kormányfővel találkozott, Tallinnban. A megbeszéléseken a felek ismételten megerősitették, hogy Románia és Észtország közeli kapcsolatot ápol, amely a keleti szárny biztonságának szavatolásával és az európai kérdésekkel kapcsolatos közös érdekekre épül. Jüri Ratas és Viorica Dăncilă a kétoldalú kereskedelmi cserék növekedésének fenntartását is megvitatta, amely véleményük szerint jól alakul, de a két roszág gazdasági potenciálja alatt van. Szombaton a két miniszterelnök a Nordica észt légitárság első, Tallinn és Konstanca között közlekedő járatának felavatásaként Konstancára utazik, ahol részt vesz Észtország tisztelebeli konzuli hivatalának megnyitásán.Megjegyzendő, hogy Észtország a legmodernebb piacgazdasággal rendelkező ország, ahol az egy főre eső nettó havi jövedelem a legmagasabb a közép-európai és a Balti-térség országaihoz viszonyitva.A román-észt kereskedelmi cserék volumene meghaladja a 97 millió eurót. Romániában mintegy 52 észt tőkével műkődő tárasaság van bejegyezve. Mig Észország az ingatlanpiaci tranzakciók, az épitkezés és szállitás iránt erdekelt, addig Románia a gépjárművek, elektromos felszerelések, textilia, bútor, dohány és élelmiszertermékek exportjára összpontosit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Klaus Iohannis visszaküldte a parlamentnek az igazságszolgáltatás megszervezésére vonatkozó törvénytervezetet

Klaus Iohannis államelnök pénteken megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az igazságszolgáltatás megszervezését szabályozó törvény módosítását.Az államfő szerint a jogszabály egyes rendelkezései nem világosak, nem koherensek, amelyek ezáltal megszeghetik az igazságszolgáltatási rendszer működését és függetlenségét meghatározó alkotmányos, európai és nemzetközi normákat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Az Európai Szenátusok Szövetségének bukaresti ülésszaka

Az Európai Szenátusok Szövetsége Bukarestben szervezte meg XIX-ik ülésszakát, amely a parlamenti diplomácia legmagasabb szintű eseményének számit. Az idei összejövetelre Románia a szenátusok szerepére vonatkozó témát javasolta egy olyan Európában, amely kihivásokkal néz szembe a gazdasági, szociális és területi felzárkózás terén. Az ülésszakon részt vesznek belga, a csehországi, a holland, lengyel, szlovén és francia szenátusok elnökei.”Az Európai Szenátusok Szövetségének célja a kétkamarás szenátusok megörzése és az identitás erősitése. E szervezet szerepének konszolidálására most nagyobb szükségünk van, mint bármikor”, hangsúlyozta megnyitó beszédében Călin Popescu-Tăriceanu, a román parlament felsőházának elnöke, majd hozzáfűzte: „Nyiltan ki kell mondanunk, hogy a közös értékekre épülő közös önazonosságunk hiányában – mint például a kulturális sokszinűség és tolerancia, szolidaritás vagy a felzárkózás – a civilizáció európai normái és az országok közötti jószomszédi viszony teljesen megszűnik.A legpesszimistább forgatókönyv szerint mindez egy működésképtelen, önmaga ellen megosztott Európához vezet”. A bukaresti ülésszak kezdetén Irországot az Európai Szenátusok Szövetségének teljes jogú tagjává választották. Igy, egyöntetú szavazattal Irország a szövetség 16.-ik tagja lett.Denis O’Donovan szenátusi elnök reményének adott hangot, hogy Irország társulása e szervezethez egy lehetőséget jelent. „Mint a szervezet tagja sokat tanulhatunk egymástól, valószinüleg azért, mert minden roszágnak meg van a maga sajátossága. Tekintettel történelműnkre és a felhalmozott tapasztalatokra véleményt cserélhetünk kollégáinkkal”, hangsúlyozta Denis O’Donovan. Megjegyzendő, hogy az Európai Szenátusok Szövetségét Christian Poncelet francia szenátusi elnök javaslatásra hozták létre, 2000 november 8-án, Párizsban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

A Román Akadémiai Társaság meghirdette a „Tiszta iskola” szövetséget

A Román Akadémiai Társaság és partnerei pénteken meghirdették a „Tiszta iskola” szövetséget, melynek célja a civil társadalom bevonása az iskolák, liceumok átlátható finanszirozásának monitorizálásába. Ez alkalommal egy tanulmányt is bemutattak, mely szerint az elemi oktatás, ahol a legnagyobb a gyermekek száma, az európai átlag alatti állami finanszirozásba részesül.Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank helyettes kormányzója beszámolt a költségvetési pénzek elosztásáról. „Semmit nem finanszirozunk a GDP-ből, a finanszirozások az állami kasszából származnak, melynek nagysága elsősorban a begyűjtött dijaktól függ”, hangsúlyozta Liviu Voinea.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Közösen járőröznek a román és a magyar rendőrök a határátkelő helyeken

Közösen járőröznek a román és a magyar rendőrök a két ország közötti határátkelő helyeken, tájékoztatott Carmen Dan belügyminiszter. Mint hozzáfűzte, e döntést azt követően hozták meg, hogy kilenc román állampolgár a múlt hónapban, Magyarországon közúti baleset áldozata lett.”Megbeszélést folytattam a magyar miniszterelnök-helyettessel és a belügyminiszterrel a közúti biztonságról. Dialógusunk a Magyaroszágon nemrég történ balesetből indult ki, amely kilenc román állampolgár életét követelte. Ilyen kontextusban megállapodtunk abban, hogy közös akciót szervezünk a két ország közötti határátkelő helyeken. A döntés miniszteri szinten született, amelyet a román és a magyar rendőrfőnökök ültetnek majd gyakorlatba.Hasonlóan járunk el a bolgár parnereinkkel együtt”, hangsúlyozta a román belügyminiszter.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.15)

Rozália Gănciulescu – RADOR