2014, október 16

Románia államelnöke is részt vesz az Ázsia-Európa csúcstalálkozón

Az európai és ázsia országok állam- és kormányfői két napos, milánói csúcstalálkozójukon a kereskedelemről és a gazdasági együttműködésről tárgyalnak. A France Press hirügynökség szerint megtörténhet, hogy a megbeszéléseket az ukrajnai helyzet dominálja. A magas szintű találkozó gazdája, az olasz kormányfő megerősitette, hogy pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő Petro Porosenko ukrán kollégájával találkozik. A német kancellár pedig közölte, hogy az orosz elnökkel megvitatja Ukrajna helyzetét, illetve a gászállitással kacsolatosan felmerült problémákat. Traian Băsescu román államfő is jelen lesz a milánói magas szintű összejövetelen. Elutazását megelőzően Traian Băescu elmondta, hogy ez alkalommal a részvevő országok vezetői megvitatják e két kontinens között lebonyolitott kereskedelmi cserék liberalizálását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Az EP külpolitikai bizottsága az Európai Unió és Moldova Köztásaság között megkötött társulási egyezmény megszavazását ajánlotta

Az Európai Parlament külpolitikai bizottsága az Európai Unió és Moldova Köztásaság között megkötött társulási egyezmény megszavazását ajánlotta. A szavazattöbbséggel elfogadott határozatban az európai parlamenti képviselők kihangsúlyozták, hogy az emlitett egyezmény Moldova Köztársaság erőfeszitéseinek az elismerése, amelyeket a reformok gyakorlatba ültetése terén tett. Az EP-képviselők ajánlása szeritn az Európai Uniónak fontosabb szerepet kell betölnie a Kisinyóv és Tiraszpol közötti transzdnyeszteri konfliktus hatékony megoldásában,tiszteletben tartva Moldova Köztársaság szuverenitását és területi integritását. Az európai parlamenti képviselők úgy vélik, hogy az ukrajnai válság és Oroszország által betöltött szerep megváltoztatta térség geopolitikai rendjét, s ilyen összefüggésben kihangsúlyozták, hogy a keleti partnerek társulási folyamata nem jelent fenyegetést Oroszország politikai és gazdasági érdekeire nézve, közölte a román közszolgálati rádió brüsszeli tudósitója. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

Szeptemberben voltak a legnagyobb áremelkedések

Románia szeptemberben könyvelte el a legnagyobb áremelkedéseket, az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest, közölte csütörökön az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az EUROSTAT. Az emlitett időszakban az inflációs ráta 1,8%-os, miközben uniós viszonylatban mindössze 0,4 százalékos volt. A statisztikai hivatal szerint az elmúlt hónapban az inflációa a 28 uniós tagország közül 12-ben negativ vagy nulla volt, azaz az árak nem módosultak, illetve csökkentek 2013 szeptemberéhez képest.A leglátványosabb árcsökkenéseket Bulgáriában, Görögországban és Magyaroszágon lehetett tapasztalni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)

„Munkahelyet a fiataloknak” országos program

Az idén középiskolai vagy főiskolai tanulmányait befejező több mint 6.500 fiatalnak biztositanak 6-12 hónapra szólóan munkahelyet a kis- és közepes vállalatokért felelős minisztérium által gyakorlatba ültetett országos program révén. Florin Jianu tárca nélküli miniszter kihangsúlyozta az együttműködési jegyzőkönyvnek Bukarest 3-as kerülete Polgármesteri Hivatalanának képviselőivel való aláirásakor, hogy a liceumi végzősöket havi 900 lejjel alkalmazzák, mig a felsőoktatási diplomásokat 1.300 lejjel. „Munkahelyet a fiataloknak” országos program összértéke 40 millió euro. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.16)

Magyarország több mint száz katonát küld a januárban kezdődő új NATO-misszióba

Magyarország több mint száz katonával járul az Afganisztánban jövő januárban kezdődő új NATO-misszióhoz, mig 2015 és 2017 között évi 500 ezer dollárral segíti az afgán biztonsági erők finanszírozását – mondotta Hnede Csaba honvédelmi miniszter egy csütörtöki budapesti konferencián. Az Afganisztánban jelenleg is tartó ISAF-művelet év végi lezárása után, jövő januárban kezdetét veszi a Resolute Support elnevezésű misszió, amely elsősorban kiképzési, tanácsadó és támogató segítséget nyújt majd a helyi erőknek, fűzte hozzá Hende Csaba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.16)