2023. augusztus 31.

Sürgösségi rendelet a egészségügyi dolgozók juttatásaikról
A kormány elfogadja csütörtökön az egészségügyi szakszervezeteknek megígért bérjogosultságokra, különösen az ügyeletekért járó juttatások és az üdülési utalványok biztosítására vonatkozó sürgősségi rendeletet – mondta a kormányülés kezdetén Marcel Ciolacu. A miniszterelnök hangsúlyozta, a kormány betartja ígéretét, és elfogadja az egészségügyi alkalmazottak ügyeletéért járó juttatások és az üdülési utalványok biztosítására vonatkozó sürgősségi rendeletet. Cserében elvárja az orvosoktól, hogy úgy járjanak el, mint azok a kollégáik, akik otthonról mentek be dolgozni a crevediai szerencsétlenség éjszakáján, hogy azonnal megműtsék a sérülteket – tette hozzá Marcel Ciolacu. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
A crevediai tragédia áldozatai családjainak utal ki támogatást a kormány
A crevediai tragédia áldozatai családjainak utal ki támogatást csütörtöki ülésén a kormány – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés kezdetén. Közölte azt is, hogy a kormány állja a külföldön kezelt páciensek szállításának költségeit és kísérőik kiadásainak átalányát.  Marcel Ciolacu azt mondta, havonta 2000 eurót biztosítanak a külföldön kezelt sérültek egy-egy kísérőjének, és havi 2000 lejt az országban kezelt páciensek egy-egy hozzátartozójának. Támogatást utalnak ki továbbá a tűzkárt szenvedett személyeknek és családoknak 2500 és 10.000 lej közötti értékben, a kár mértékétől függően. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Újabb halálos áldozata van a crevediai robbanásnak
Még egy, a szombati crevediai robbanásban megsérült áldozat életét veszítette, így a halálos áldozatok száma háromra emelkedett – közölték az esethez közel álló források. A  civil sérültet a bukaresti Floreasca kórházban ápolták, a teste 90 százalékán égési sérüléseket szenvedett, annyira súlyos volt az állapota, hogy nem tudták külföldre szállítani. A hírt időközben az egészségügyi minisztérium is megerősítette. A szaktárca közölte, az orvosok erőfeszítései dacára nem sikerült megmenteni a beteget, akinek nagyon kicsik voltak a túlélési esélyei. A minisztérium ugyanakkor együttérzéséről biztosította a gyászoló családot. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Tizenkilenc megyében és Bukarestben okozott károkat a vihar
A tűzoltóság az elmúlt 24 órában 19 megye 35 településén és Bukarestben dolgozott a viharkárok enyhítésén. Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség összesítése szerint 22 elárasztott házból, 35 udvarból, kilenc pincéből, egy gangból, öt utcából szivattyúzták ki a vizet, 18 épület tetejéről távolították el a meglazult építőelemeket, és 51 kidőlt fát mozdítottak el, nyolc autó megrongálódott. Az elmúlt 24 órában a zord idő és az áradások 35 településen okoztak károkat Fehér, Bacău, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Kovászna, Dâmbovița, Galac, Hargita, Hunyad, Ialomița, Iași, Ilfov, Maros, Neamț, Prahova, Szatmár, Vaslui, Vrancea megyékben és a fővárosban. Az útra kiáradt víz és egy kidőlt fa miatt három országos (DN 75/AB, DN 2/BC és DN 17C/BN) és egy megyei (DJ 172B/BN) úton ideiglenesen lezárták a közúti forgalmat. Ami az áramellátást illeti, Bacău, Iași, Beszterce-Naszód, Neamț, Suceava és Vaslui megyében 37 településen volt üzemzavar, a szolgáltatók csapatai dolgoznak a helyzet orvoslásán. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.31)
Andrei Demeny, RADOR