2023.szeptember 15

A kormány több intézkedést is jóváhagyott az ukrajnai háború által érintett mezőgazdasági termelők támogatására

Ezek között szerepel a tavaly felhasznált üzemanyag pénzügyi kompenzációja, amelyet első ízben folyósitanak a gazdálkodóknak, szervezeti formától függetlenül. Marcel Ciolacu miniszterelnök az illetékes tárcavezetőtől azt kérte, hogy hozzon létre egy védelmi mechanizmust a gazdálkodók számára, függetlenül attól, hogy pénteken milyen döntést hoz az Európai Bizottság az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbításáról. A kormány által elfogadott szabályozó rendelkezés értelmében a mezőgazdaságban tavaly felhasznált minden liter gázolaj után két lejt biztosítank, különösen azon gazdálkodóknak, akiket sújosan érintett az ukrajnai olcsó gabonaimport. Újdonságnak számit, hogy az egyéni gazdálkodók is megkapják a pénzt, amint ezt Florin Barbu illetékes miniszter leszögezte, hozzáfűzve, hogy e finanszirozásban több mint 360 ezer gazdálkodó részesül. A mezőgazdasági miniszter azt is elmondta, hogya támogatást nem a felhasznált gázolaj teljes mennyiségére, hanem csak a felére nyújtják.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Az Európai Bizottság hivatalosan is megszűntette az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust Bulgáriával és Romániával szemben

Az Európai Bizottság pénteken hivatalosan is megszűntette az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmust Bulgáriával és Romániával szemben. E mechanizmust 2007-ben, Bulgária és Románia Európai Unióhoz való csatlakozásakor vezették be, átmeneti intézkedésként az igazságszolgáltatás reformja és a korrupcióellenes fellépések terén, valamint a szervezett bűnözés terén elért haladás megkönnyítése érdekében, Bulgária esetében. A Bizottság most hatályon kívül helyezte azt a két határozatot, amellyel a mechanizmust létrehozták. Ursula von der Leyen, a testület elnöke gratulált Romániának és Bulgáriának az Európai Unióhoz való csatlakozásuk óta elért jelentős előrelépéshez, és rámutatott, hogy a jogállamiság egyike azon alapvető értékeknek, amelyekben az Unió szintjén mindannyian osztozunk. Románia és Bulgária jelentős előrehaladást ért el ezen a területen és ezekben az években fontos reformokat hajtott végre. „Itt az ideje, hogy elismerjük ezeket az erőfeszitéseket és megszűntessük az Együttműködési és  Ellenőrzési Mechanizmust, és most már ezeken a területeken végzett tevékenységek a jogállamiság éves ciklusa keretében folytatódhatnak, ahogyan ez minden tagállam esetében történik”, hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Romániában a legmagasabb a munkaadó

Az Európai Unió szintjén Romániában a legmagasabb a kisjövedelműek és a gyermekes családok munkaadóztatása. Az adózási szint azonban még mindig nagyon alacsony és hatalmas adókedvezményekkel jár az adófizetők bizonyos kategóriái számára, akik sokat keresnek. Ezeket a megjegyzéseket Marcel Ciolacu miniszterelnök tette szerdán, aki jelen volt a Nemzeti Banknál az elmúlt nyolc év fiskális változásainak hatásával kapcsolatos tanulmány bermutatásán. A miniszterelnök megjegyezte, hogy a tanulmány egyik következtetése az, hogy az elmúlt nyolc évben több mint 550-szer módosították az adótörvénykönyvet, több mint száz törvény, rendelet és sürgősségi rendelet révén. A miniszterelnök kiemelte, hogy ilyen feltételek mellett nem lehet hatékonyan működni: „Nem kívánhatunk olyan európai országot, mint külföldön, offshore gazdaság típusú bevételekkel, azaz adóparadicsom országot, de olyan kiadásokkal, mint az európai szociális modellben. Olyan adórendszert kell bevezetnünk, amely a méltányosságra, a becsületességre és az egymásiránti tiszteletre épül”, hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy az adóreform célja nem a beruházások elrettentése, hanem olyan rendelkezések meghozása, amelyek mentesítik az adózás alól a romániai cégek által befektetett pénzeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.15)

Románia bepereli Ausztriát az Európai Unió Bíróságán, ha az osztrák kormány továbbra is visszaél vétójogával

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken Facebook-bejegyzésében közölte: az ország teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit és ha az osztrák kormány továbbra is visszaél vétójogával, Románia bepereli Ausztriát az Európai Unió Bíróságán. A kormányfő bejegyzése szerint az osztrák vétó „önkényes”, mert Ausztriának nincs jogi alapja ellenezni Románia felvételét a schengeni övezetbe, ugyanis az Európai Bizottság is megerősítette, hogy teljesítette a csatlakozás feltételeit. „Ha az osztrák kormány továbbra is önkényesen visszaél vétójogával, mi is megvédjük a nemzeti érdekeinket, és bepereljük Ausztriát az Európai Unió Bíróságán. Ha nem találunk békés megoldást, akkor Ausztriának kárpótolnia kell országunkat a veszteségeiért”, írta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG –  09.15)
Rozália Gănciulescu