2023. szeptember 22.

Az Alkotmánybíróság másodszor is elhalasztotta a nyugdíj és az állami fizetés felhalmozását tiltó törvényről szóló döntését

A bírák várhatóan október 3-án ismertetik álláspontjukat. Az alkotmányellenességre vonatkozó kifogást a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék terjesztette elő. A törvény szerint a fizetést és nyugdíjat halmozó állami alkalmazottaknak 30 naptári napjuk lesz arra, hogy a két jog közül az egyiket válasszák. Kivételt képeznek a közjogi méltóságok közé választott személyek: tanárok, egyházi személyek és művészek, a Román Akadémia tagjai vagy a parlamenti ellenőrzés alatt álló autonóm közigazgatási hatóságoknál tisztséget betöltő személyek, akiket az intézmények teljes egészében saját bevételeikből finanszíroznak. (Radio România Actualităţi)

A fővárosban kulturális, művészeti és sporteseményekben gazdag hétvége zajlik

A Calea Victoriei sugárúton folytatódik a „Nyitott utcák” projekt, mini utcai koncertekkel, színházi és táncelőadásokkal, gyermekműhelyekkel és fotóstúdiókkal. A hétvége két másik attrakciója a „Dâmbovița delivery” a Splaiul Unirii téren és a „Symphony of Water” az Unirii téren, a szökőkutaknál. A közönség nagy érdeklődéssel várja az iMapp Bukarest fény- és lézereffektus-show-t is, amelyet szombaton tartanak az Alkotmány téren. A sportrajongóknak vasárnap az Diadalív Stadion és a Nemzeti Aréna közötti „Aréna-keresztre” is várják az érdeklődőket. A hatóságok figyelmeztetnek, hogy ezen események miatt forgalomkorlátozásokra kell számítani, és az autósoknak azt tanácsolják, hogy ne vezessenek ezeken a területeken. (Radio România Actualităţi)

Az Országos Állategészségügyi Hatóság pénteken megkezdte az ellenőrzéseket, hogy kiszűrje az élelmiszerekbe törvénytelenül bekerült pszichoaktív anyagokat

Az intézmény elnöke, Alexandru Bociu szerint az ellenőrzéseket több állami intézmény is kérte, és a következő 30 napban megnövelik a vizsgálatok számát. Az ellenőrzések a kender- és mákmagvak, illetve az ezekből készült termékek feldolgozóit és kereskedőit célozzák. Ugyanakkor azonban azokat a létesítményeket is ellenőrzik, amelyek esetleg illegálisan használnak pszichoaktív anyagokat olyan termékekben, mint a növényi olajok, a csokoládé vagy a cukortermékek. (Radio România Actualităţi)

Akár tíz évre is eltilthatják a gépkocsivezetéstől azokat, akiket alkoholos italok vagy kábítószerek hatása alatti vezetésen kapnak

Az erről szóló törvényjavaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) két képviselője, Diana Tușa és Robert Cazanciuc nyújtotta be a Szenátus házbizottságának. A törvényjavaslat a pszichoaktív anyagok kereskedelmével és fogyasztásával kapcsolatos bűncselekmények büntetésének szigorításáról is rendelkezik. Ugyanakkor súlyosbító körülménynek minősül majd a kiskorúak kábítószerrel kapcsolatos tevékenységek során való felhasználása, és a börtönbüntetés kiszabása nem lesz többé halasztható. A törvényjavaslatot először a Szenátusban fogják megvitatni, majd onnan kerül át a Képviselőházba, amely – elfogadása esetén – a jogszabály végleges formájának elfogadására illetékes. (Radio România Actualităţi)

2024. január 1-jétől változik a mikrovállalatok adózási rendje

A változások január 1-jétől és nem a korábban tervezett október 1-jétől lépnek életbe – közölte Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Nemzeti Tanácsának elnöke. Csütörtökön Galacon röviden ismertette néhány, az üzleti környezetet támogató javaslatát, amelyeket a kormánynál tartott Országos Háromoldalú Társadalmi Párbeszéd Tanácsának ülése is támogatott.

A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsa ugyanakkor javasolja a kormánynak a minimálbérek függetlenítését az alacsony termelékenységű ágazatok megmentése érdekében.

Florin Jianu arra is kitért, hogy szeretnék elérni a 30%-os nyereségességi küszöb eltörlését és az adózás egyszerűsítését.

A Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának elnöke bejelentette továbbá, hogy a közelmúltbeli áremelkedések miatt arra kérte a kormányt, hogy az üzemanyag árának egy részét ősszel újra részesítsék állami támogatásban. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin