2018. november 13

Romániával kapcsolatos dokumentumról szavaz ma az Európai Parlament

A szavazásra bocsátott állásfoglalás nem jogi dokumentum, így az nem jár közvetlen jogi következményekkel. A dokumentum tervezetének múlt hónapi vitáján felszólalt Viorica Dăncilă miniszterelnök-asszony is.

A közszolgálati rádió helyszíni tudósítója, Carmen Gavrilă arról számolt be, hogy az állásfoglalás-tervezet vázlata értelmében az Európai Parlament azt kéri Románia Parlamentjétől és Kormányától, hogy gátoljon meg minden olyan intézkedést, amely megszüntetné a hivatali korrupció büntethetőségét, alkalmazza maradéktalanul az Európai Bizottság, a Korrupció Ellenes Országok Csoportja (GRECO) és a Velencei Bizottság ajánlásait és tartózkodjék olyan reformok bevezetésétől, amelyek veszélyeztetnék a jogállamot, beleértve az igazságügy függetlenségét. Az állásfoglalás szerint ugyanakkor aggodalomra ad okot a sajtószabadság politikai elvű korlátozása és elítéli a „csendőrök és rendőrök erőszakos és aránytalan fellépését a külföldi románok augusztus 10-i tüntetésén”. (Radio România Actualităţi)

Két román tengerésztiszt is azon a panamai felségjelű hajón van, amelyet nem engednek kikötni a líbiai hatóságok, miután kimentettek a tengerből 90 embert, aki Európába szerettek volna eljutni

A közszolgálati rádió konstancai tudósítója, Sorin Cealera arról számolt be, hogy a nemzetközi vizekből kimentett bevándorlók erőszakosan léptek föl, miután megtudták, hogy a hajó nem Olaszországba tart. Ezek után a líbiai hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését. A helyzetet bonyolítja, hogy a hajónak nincs felhatalmazása arra, hogy bevándorlókkal a fedélzetén másik kikötőbe menjen, ezeket ugyanis illegális utasoknak tekintik. A Tengerészek Szabad Szakszervezete felkérte a Külügyminisztériumot, hogy próbálja meg hazaszállítani a két román tengerészt. (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis tegnap kihirdette az offshore törvényt

A jogszabály a Fekete Tengeren lévő és Románia fennhatósága alatt álló területeken található földgáz-készletek kiaknázását szabályozza. Mint ismeretes az államfő korábban újragondolásra visszaküldte a Képviselőházba törvényt. A testület a múlt hónapban ismételten elfogadta a jogszabályt. Klaus Iohannis azt kifogásolta, hogy a törvény nem tartalmaz olyan világos rendelkezéseket, amelyek támogatnák az állam és a beruházók közötti partnerséget, s amely biztosítaná, hogy hazánk hosszútávon élvezze a Fekete-tengeri földgáz-kitermelés hasznát. A jogszabály számos vitát váltott ki egyrészt az állam és az olajtársaságok között, másrészt viszont a kormánykoalíción belül is. A nézeteltérések elsődleges oka a kitermelést folytató vállalatok adójának mértékével kapcsolatos. A jogszabály 30 és 70 százalék közötti progresszív adót állapít meg, amelyet a gáz-áremelések nyomán keletkező extra-profit után fizetnek a kitermelők. (Rador Hírügynökség)

A romániai fiatalok helyzetéről tartanak ma megbeszélést a Parlament épületében

Az eseményt az Európai Gazdasági és Szociális Tanács (EESC) szervezi és a rendezvényen szóba kerül az Európai Unió által megtestesített értékek megvédésének a kérdése is. Az Európai Gazdasági és Szociális Tanács a civil társadalom szervezetének tekinthető, amelyikben részt vesznek a szakszervezetek, a munkaadók szövetségei és a civil egyesületek kjépviselői. (Radio România Actualităţi)

Ma van a Magyar Nyelv Napja

Ebből az alkalomból a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány a székely nyelvjárás bemutatásáért Sántha Attilát, a Bühnagy székely szótárszerzőjét díjazza, és Erdélyért Életműdíjjal tiszteleg Dávid Gyula több mint hatvan éves alkotói tevékenysége előtt.

A gálán ünnepi beszédet mond Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, Markó Béla, a Kós Károly Akadémia Alapítvány elnöke és Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke. Bogdán Zsolt színművész Dávid Gyula 1956 Erdélyben és ami utána következett című könyvéből olvas fel, majd Haáz Bence előadóművész oboaestjére kerül sor.

Az RMDSZ kezdeményezésére 2015 novemberében hirdették ki azt a törvényt, amely kimondja: november 13-án, Románia minden településén hivatalosan is megünnepelhető a Magyar Nyelv Napja.

Székely Ervin, Rador