2017. november 20

 A szenátus szakbizottsága kedvezően véleményezte a Patriot rakétavédelmi rendszer vásárlását
A szenátus védelmi, közrendi és biztonsági bizottsága kedvezően véleményezte a Patriot tipusú rakátavédelmi rendszer beszerzésére vonatkozó törvénytervezetet. Ezt követően a tervezetet a szénátus plénuma elé terjesztik. E dokumentum esetében a döntő fórum a képviselőház. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)
Felkészült a téli fűtési szezonra az ország
Az idén korábban megkezdődött a téli fűtési szezonra való felkészülés, mint a tavaly, ugyanis egy jobban átgondolt és a romániai téli feltételeknek megfelelő programot dolgoztak, amely nem zárta ki a borulátó forgatókönyvet sem, mint a földgáz- és villamosenergia-fogyasztás növekedése és a rossz időjárás. Igy, már kiegészitették és a szükségesnél nagyobbak a téli üzemanyag-tartalékok, nyilatkozta az energiaügyi miniszter. Az energiaügyi konferencián Toma Petcu elmondta, hogy reméli, ha nem is csökken, de legalább stagnál a villamosenergia és a földgáz ára a piac liberalizálása következtében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)
“Romániának tiszteletben kell tartania a NATO-val és az USA-val szemben tett vállalásait”
Romániának tiszteletben kell tartania a NATO-val és stratégiai partnerével, az Egyesült Államokkal szemben tett vállalásait, hangsúlyozta egyik közözsségi portálon közölt irásában Marcel Ciolacu. A miniszterelnök-helyettes szerint a Patriot rakétavédelmi rendszer megvásárlása révén nagyobb lesz a biztonság Romániában és a NATO dél-keleti szárnyán. A miniszterelnök-helyettes fontosnak tartotta, hogy a Patriota rakétaelháritási rendszer beszerzésére utaló törvénytervezet – amelyet a kormány a november 8-i ülésen fogadott el – a héten menjen át a parlamenten is, hogy “ezáltal tiszteletben tarthassuk a partnereinkkel megállapitott menetrendet”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)
Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a közúti halálozások száma
Az EU Statisztikai Hivatalának (Eurostat) legutóbbi, a 2016-os adatokra utaló jelentése szerint lakosságarányosan Romániában és Bulgáriában a legnagyobb a közúti halálozások száma az Európai Unióban.  A jelentés alapján, Romániában egymillió lakosra 97, mig Bulgáriában 99 haláleset jutott a tavaly, mig Svédországban 27, az Egyesült Királyságban 28 halálesetet regisztráltak. Az EU szintjén kevesebb mint felére csökkent a közúti balesetek halálos áldozatainak száma az elmúlt húsz évben. A szervezet honlapján közzétett dokumentum szerint az EU-ban tavaly 25.624 ember vesztette életét közüti balesetben, ami mintegy ötszázzal kevesebb, mint egy évvel korábban. Máltát leszámítva minden egyes tagországban hosszú távú csökkenés tapasztalható. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.20)
Andrei Demeny