2022. december 13.

Az infláció, az ukrajnai orosz invázió és az egészségügyi szolgáltatások ára aggasztja leginkább a romániai állampolgárokat

Az elmúlt 4-6 hétben a lakosság 80 százaléka változtatott a vásárlási szokásain, előnyben részesítve az olcsóbb termékeket, legyen szó akár élelmiszerekről, vagy a legfontosabb fogyasztási cikkekről. Ez derül ki a McKinsey&Company cég által készített és tegnap közzétett Fogyasztói hangulatjelentés elnevezésű felméréséből.
Az elmúlt 3 hónapban 10-ből 3 vásárló boltot váltott és olyan helyen vásárol, ahol olcsóbban szerezheti be a számára szükséges termékeket és az üzemanyagot. A megkérdezettek 22 százaléka azzal indokolta döntését, hogy az ár-minőség arány jobb azokban az üzletekben, ahonnan jelenleg vásárol. Az infláció hatása leginkább az 58-76 év közötti korosztályt nyugtalanítja. Ugyanakkor az 1981 és 1996 között születetteket elsősorban a munkahelyek biztonsága érdekli, míg az 1997 és 2012 között születettek a klímaváltozás hatásai miatt aggódnak.
Az infláció után a második olyan kérdés, ami foglalkoztatja a lakosságot az az ukrajnai háború. Ez főleg a magas jövedelműekre és a 60 év felettiekre jellemző.
A harmadik helyen az egészségügyi szolgáltatások ára szerepel, ami elsősorban az alacsony jövedelműeket foglalkoztatja.
A felmérés során ezer 18 év feletti és valamennyi társadalmi kategóriába tartozó személyt kérdeztek meg. A többségük úgy vélte, hogy a jövő évben az árak tovább fognak emelkedni. (RADOR Hírügynökség)

Több mint 20 Romániába induló, vagy onnan érkező repülőjáratot töröltek a fapados légitársaságok a nagy-britanniai időjárás miatt

A szigetországban óriási havazás nehezíti a közlekedést, a meteorológusok szerint pedig a hideg idő egész héten kitart. A rendkívüli időjárás zavarokat okozott az olaszországi, németországi, franciaországi és spanyolországi viszonylatban közlekedő repülőjáratokon is. Románia Külügyminisztériuma a mai napra érvényes utazási figyelmeztetést bocsátott ki a Nagy Britanniába készülők számára. Azokat akik az Egyesült Királyságba készülnek utazni arra kérik, hogy előbb tájékozódjanak a közlekedési viszonyokról a szaktárca „Călătoreşte în siguranţă” (Utazz biztonságosan) elnevezésű honlapjáról. (Radio România Actualităţi)

Az októberi 15,3%-ról 16,8-ra ugrott novemberben az infláció

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint az év elejétől kezdődően az élelmiszerek árai emelkedtek a legnagyobb mértékben (22%) ezt a fogyasztási cikkek követték (16%), harmadik helyen a szolgáltatások állnak 10%-al.
Ez az érték magasabb, mint az, amelyet a Nemzeti Bank kormányzója, Mugur Isărescu becsült a múlt hónapban (16,3%) (Radio România Actualităţi)

Klaus Iohannis „bosszús és csalódott” amiért Romániának nem sikerült minden ország támogató szavazatát megszereznie a schengeni övezethez való csatlakozáshoz

Ezt maga az államelnök nyilatkozta tegnap a sajtónak, ugyanakkor hozzátette, hogy „a dolgok folytatódnak” mindaddig amíg hazánk tagja lesz a határellenőrzéstől mentes térségnek. Klaus Iohannis elmondta, hogy az Európai Tanács jövő heti ülésén szóba hozza Románia csatlakozását a schengeni övezethez, azonban a kérdésről csak a Bel- és Igazságügyi Tanács egy következő ülése hozhat döntést. (Radio România Actualităţi)

Tegnap beindultak a hóágyúk Brassó Pojánán

A meteorológiai előrejelzés szerint egyelőre maradnak a negatív hőmérsékleti értékek, azt azonban még nem tudni, hogy mikor kezdődhet a síszezon, tekintettel arra, hogy hosszabb távon akár 8-10 fokra is emelkedhet a hőmérő higanyszála – nyilatkozta a sajtónak Alin Coliban, brassói polgármester. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin