2023. november 1.

95 éves a Román Közszolgálati Rádió

Ma 95 éve, 1928. november 1-jén, 17 órakor hangzott el először az éterben “Halló, halló, itt a Bukaresti Rádió…” – ezek voltak az első szavak a Román Közszolgálati Rádióban. A 20-as évek vége a rádió hőskorának számított, megvalósult az első rádiószínházi közvetítés, az első gyermekműsor, a román opera első élő közvetítése, valamint az első sportközvetítés. A megszakítás nélküli 95 év alatt a közrádió minden fontosabb romániai történelmi eseményt közvetített. A második világháborúban 1944 augusztus 23-án a közszolgálati rádióban jelentették be, hogy Románia átállt a Szövetségesek oldalára. 1989 decemberében a forradalmárok hangja a rádiónak köszönhetően országszerte hallható volt. Manapság a kormány, a politikusok és a civil társadalom is a közrádiót választja, hogy üzenjen a román állampolgároknak. 2019-ben Románia Parlamentje november elsejét a Rádió nemzeti napjává nyilvánította. A legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy a Román Rádió a leghallgatottabb az országban. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Közvitára bocsátották az új nyugdíjtörvény tervezetét

Közvitára bocsátotta az új nyugdíjtörvény tervezetét a munkaügyi tárca. A jogszabály-tervezet értelmében ezentúl a nyugdíjpont értékét évente emelik az előző évi inflációs ráta értékével, amihez hozzáadják a bruttó átlagbér reálértéke növekedésének 50 százalékát. 2025-tel kezdődően az éves nyugdíjemelés mértéke nem haladhatja meg azt az értéket, mellyel a költségvetésnek a társadalombiztosítási hozzájárulásból származó bevételei nőttek, illetve az előző évi inflációs rátát. A nyugdíjak a nagyobbik értékkel fognak nőni. A tervezet értelmében a minimális befizetési időtartam és a teljes értékű nyugdíjra való jogosultsághoz szükséges befizetési időtartam nem változik, 15, illetve 35 év marad. A minimális befizetés időtartamát a várható romániai életkor alakulásának függvényében fogják változtatni. A nyugdíjkorhatár a férfiak esetében 65 év marad, a nők számára pedig fokozatosan, 2035-ig emelkedik 65 évre. Azok, akik 35 évnél 5 évvel többet, vagyis 40 évet töltöttek el a munka mezején az általános nyugdíjkorhatárnál akár 5 évvel hamarabb, tehát 60 évesen nyugdíjba vonulhatnak. 25 év befizetési időszak fölött a dolgozók a jutalompontokat kapnak majd minden egyes évért, amivel a kormány arra kívánja ösztönözni az embereket, hogy minél tovább dolgozzanak. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Kelemen Hunor: a kormány semmibe veszi a parlamentet

Soha, egyetlen kormány sem vette ennyire semmibe a parlamentet, mint a jelenlegi kabinet – mondta Kelemen Hunor az RFI rádió romániai szerkesztőségének adott interjújában. A nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban az RMDSZ elnöke megjegyezte: elfogadására rövid időt szabtak meg. Marcel Ciolacu miniszterelnök kedden azt nyilatkozta, sürgösségi eljárással, november 20-ig elfogadhatják a jogszabályt. Kelemen Hunor azt nehezményezte a nyugdíjtörvény kapcsán, hogy a kormány zárójelbe teszi a parlamenti vitákat. „Megtehetik, mert többségük van. Mindent lehet, mivel hatvan százalékuk van. Véleményem szerint elég rövid az idő. November elsején vagyunk, s még senki sem látta a törvénytervezetet, aminek át kell mennie a parlament két házán, a szakbizottságokon, ehhez jön társadalmi vita. De ha ők úgy akarják, 48 óra alatt is megoldható mindez, mert többségük van” – fogalmazott Kelemen Hunor. Az RMDSZ vezetője azt is kifogásolta, hogy nincs költségvetés-kiegészítés, így kormányhatározatokkal osztogatják a pénzt. „Ez annyit jelent, hogy nincs átláthatóság és hiányzik a parlamenti ellenőrzés. Soha, egyetlen koalíció, egyetlen kormány nem vette ennyire semmibe a parlamentet” – hangsúlyozta Kelemen Hunor. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

A CNAIR nem veszi át az új brăilai hidat, amíg nem javítják ki a hiányosságokat

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) mindaddig nem veszi át jegyzőkönyvvel a Dunán átívelő új brăilai hidat, amíg a kivitelező nem javítja ki a hiányosságokat – jelentette ki szerdán a szállításügyi miniszter. A Brăilába látogató Sorin Grindeanu hangsúlyozta, hogy a forgalomnak nyáron átadott híd mindezek ellenére nem jelent veszélyt a közlekedésben résztvevőkre, és ő inkább ezt a variánst választotta, mintsem hogy fél évig „csak nézzék” és ne használják az új hidat. Az elvégzett munkálatok egy része azonban nem felel meg a követelményeknek – ezt független szakértők is megállapították –, és ezt a kivitelezőnek saját költségén rendeznie kell – szögezte le a miniszter. Grindeanu szerint a CNAIR-nak az az építtetővel szembeni követelései jelenleg több mint 80 millió lejre rúgnak, de az összeg növekedhet, ha nem fejezik be idejében a jijilai bekötőutat is. A helyszínre szerda reggel a CNAIR igazgatójával, Cristian Pistollal együtt kilátogató miniszter úgy véli, a kivitelező, ígéretével ellentétben, nem fogja befejezni év végéig ezt az utat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 11.01)

Andrei Demény