2016. november 11

A háborús veteránok napja

Országszerte számos eseménnyel – katonai parádé, koszorúzás és vallási szertartás- emlékeznek az elhunyt katonákra. A háborús veteránokra emlékeznek Európa több országában is, akárcsak az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában. Bukarestben is virágkoszorúkat helyeztek el a Károly Parkban található Ismeretlen Katona Sirjánál és az Ifjúsági Parkban felállitott Hősök Emlékműnél. Emlékező ceremóniákat szerveztek a romániai német, francia és bolgár nagykövetségeken is. A háborús veteránokra emlékeztek Craiovan is, ahol a rendezvények még november 8-án megkezdődtek. Megjegyzendő, hogy a veteránok napja kezdetben az első világháború befejezésének az emléknapja volt, és a fegyverszünet napjának hívták, majd minden háború befejezésének az emléknapja lett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)

A közszolgálati rádió és televizió jogállásáról vitáznak Prágában

Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének prágai összejövetele keretében a napokban teritékre kerül a közszolgálati ráió és televizió jogállásának megvitatása.A prágai megbeszéléseken a Román Rádiótársaságot (SRR) és a Román Televiziótársaságot (TVR) Ovidiu Miculescu, illetve Irina Radu elnök-vezérigazgatók képviselik. Irina Radu beszámolt a román közszolgálati televízió helyzetéről, megjegyezve, hogy az intézmény már évek óta küzd tevékenységének új törvény általi szabályozásáért, amelyre azért van szükság, mert a jelenlegi, az 1994-ben kiadott jogszabály már nem teszi lehetővé a TVR-nek, hogy helyt álljon és sikeres legyen a médiapiacon.Mint hozzáfűzte: E kérésre a román Parlament nemrég meglepő választ adott, nevezetesen elhatározta a rádió és televizió előfizetési dijainak eltörlését, illeve e két intézmény költésgvetésből való finanszirozását. A vitán részt vevő Ovidiu Miculescul a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója kihansúlyozta, hogy a SRR és a TVR állami költségvetésből való finanszirozása nyomán e két intézmény gyakorlatilag a politikai kormányoktól függnek majd és nem oldja meg a TVR pénzügyi helyzetét. Stefan Schennach, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének kultúráért és médiáért felelős bizottságának tagja kijelentette, hogy a román rádió-tv-dijak eltörlésével kapcsolatos kérdés már az Európa Tanács figyelmében áll.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.11)

Románia támogatja Szerbia csatlakozását az Európai Unióhoz

Dacian Cioloş miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb kollégájával tartott temesvári találkozón ismételten megerősitette, hogy Románia támogatja Szerbia uniós csatlakozását. A román kormányfő kiséretében számos miniszter részt vett, akik több kétoldalú együttműködési megállapodást irtak alá a szerb miniszterelnökkel. Dacian Cioloş méltatta a román-szerb kapcsolatok következetes jellegét, megjegyezve, hogy a jövében konszolidálni kell a két ország között fenntartott gazdasági partneri kapcsolatot. A két miniszterelnök a megbeszélésén kitért a román-szerb gázhálózat összekapcsolásához szükséges infrastruktúra feljlesztésére, valamint a szerbiai román közösség helyzetére, és elemezte a vajdasági románok anyanyelvükön való tanulásának lehetőségét. Ez irányban Aleksandar Vučić szerb kormányfő igéretet tett arra, hogy jövőben már kaphatóak lesznekVajdaságon a román nyelvű tankönyvek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.11)

Hivatalosan megkezdődött a parlamenti választási kampány

Pénteken hivatalosan megkezdődött a decemberi 11-i parlamenti választásokat megelőző, 30 napos választási kampány. A parlamenti választásokon csaknem 6500 jelölt lendül versenybe képviselői vagy szenátori mandátumért negyven párt, pártszövetség illetve kisebbségi szervezet színeiben, vagy függetlenként. A jelöltállítást megelőzően 11 pártnak sikerült elegendő (190 ezer) támogató aláírást összegyűjtenie ahhoz, hogy országos listát állíthasson. A választói névjegyzékben 18,9 millió név szerepel, ezek közül 18,3 millió rendelkezik – a személyi igazolvány szerint- romániai lakhellyel, mig 600 ezer román állampolgárnak bejelentett külföldi lakhelye van. A külföldön élő román állampolgárok először voksolhatnak levélben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.11)/rganciu