2022. július 25.

A mai az utolsó nap, amikor a középiskolákat sikeresen elvégzők még beiratkozhatnak az érettségi vizsgák őszi szessziójára

Az Oktatásügyi Minisztérium közlése szerint a vizsgák augusztus 16-án kezdődnek a román nyelv- és irodalommal és augusztus 29-én fejeződnek be az egyik világnyelv ismeretének képességfelmérésével. Az előzetes osztályzatokat augusztus 31-én, az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket szeptember 3-án függesztik ki. A sikeres vizsgához a maturandusoknak minden egyes vizsgán, illetve a digitális és nyelvi képességek felmérésén legalább 5-ös osztályzatot kell elérniük, az érettségi átlaga pedig nem lehet kisebb, mint 6-os. (Radio România Actualităţi)

Nicolae Ciucă: Biztonságosak Románia határai

„Románia bebizonyította, hogy képes stabilitást és biztonságot vinni az Európai Unióba” – ezt tegnap közölte a miniszterelnök abban az üzenetében, amelyet a Határrendőrség Napja alkalmából tett közzé. A kormányfő hozzáfűzte, hogy a Schengeni övezet helyzetéről szóló idei jelentés szerint hazánk maradéktalanul teljesítette vállalásait, ami egyszersmind elismerése hazánk azon erőfeszítéseinek, amelyeket a határok biztonságossá tétele érdekében tesz. (RADOR Hírügynökség)

Tűz ütött ki tegnap a Brazi községhez tartozó Negoieşti faluban lévő veszélyes hulladék-égetőben

Az eset kapcsán a Prahova megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU) a RO-ALERT riasztórendszer révén figyelmeztette a lakosságot a környéket elárasztó füstre. A hatóság azt is közölte, hogy a tűz a hulladék-égetőn kívül, mintegy 100 négyzetméteren elhelyezett veszélyes hulladékok meggyulladása révén keletkezett, s később az épületen belüli részekre is átterjedt. (Radio România Actualităţi)

Halálos kimenetelű baleset történt ma reggel a 6-os számú, Bukarest – Alexandria közötti főúton Vităneşti körzetében

Öt személy vesztette életét, amikor egy személygépkocsi és egy kamion frontálisan ütközött. Az első jelentések szerint a balesetet a személygépkocsi vezetője okozta, aki körültekintés nélkül kezdett előzésbe. A baleset mind az öt áldozata az ő kocsijában ült. A közszolgálati rádió számára tudósító riporter elmondta, hogy a szóban forgó útszakasz az egyik legveszélyesebb az országban, ahol a forgalom nagy, de menetirányonként csak egy sávon lehet közlekedni. (Radio România Actualităţi)

Nem tudnak a gazdák öntözni Teleorman, Olt, és Dolj megyékben

Ennek az az oka, hogy a Duna vízhozama jelentősen csökkent – közölte ma Facebook-oldalán Petre Daea mezőgazdasági miniszter. Zimniceán az alacsony vízállás következtében a szivattyúktól eltávolodott a folyam. A Duna medre egyes helyeken napozókká változott. Azokon a részeken, ahol lehetett öntözni, a termés jónak ígérkezik. A szaktárca vezetője szerint a hatóságok felgyorsítják a beruházási munkálatokat az országos öntözési rendszer felújítása érdekében, ugyanakkor pedig dolgoznak azon is, hogy a szivattyúk elérjék a Duna vizét. (RADOR Hírügynökség)

Csütörtökig marad a kánikula

Addig az ország nagy részére sárga, illetve narancssárga színjelzésű riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Intézet (INM).

Tegnap a magas hőmérsékleti értékek gondokat okoztak a vasúti közlekedésben. Egyes helyeken a vihar fákat döntött ki, illetve háztetőket sodort el.

A meteorológusok szerint ma az ország dél-nyugati részében lesz a legmelegebb, ahol 33-37 fokos hőmérsékleti értékekre lehet számítani. Holnap a kánikula elsősorban a Bánságot, a Körösök vidékét, helyenként Máramarost és Erdély nyugati részét fogja sújtani. Az említett régiókban napközben 40 fokig is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Éjszaka 20-22 fokig süllyed a levegő hőmérséklete. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR