2014. november 13

Az EP ratifikálta a Moldova Köztársaság és az Európai Unió között létrejött társulási egyezményt

Az Európai Parlament 535 szavazattal, 94 ellenében és 44 tartózkodás melett ratifikálta  a Moldova Köztársaság és az Európai Unió között létrejött társulási egyezményt. Mint az európai parlamenti képviselők leszögezték, a dokumentum ratifikálása – amelyehez csatolták a szabadkereskedelmi megállapodást – Moldova Köztársaság által sikeresen gyakorlatba ültetett politikai és gazdasági reformok elismerésének e jele.Az EP-képviselők  megvitatták és jóváhagyták Petras Austrevicius litván európai liberális parlamenti képviselő jelentését is, amelyben a Moldova Köztársaság és az EU Társulási Egyezményének jóváhagyását kérte. „A jövő mindig is Európa felé vezette Moldovát, amely része az európai kultúrának, s e társulás történelmi fordulópontot jelent, amelyet az ország megérdemel. Moldova társulásával Európa stabilabbá és gazdagabbá válik, s ez mindenkinek érdeke a térségben”, fűzte hozzá a litván politikus. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.13)

Klaus Johannis az amnesztiatervezet elutasitását sürgeti

A bukaresti parlament azonnali összehívását követelte csütörtökön Victor Ponta szociáldemokrata (PSD) kormányfőtől Klaus Johannis, az ellenzéki Keresztény-Liberális Szövetség (ACL) államfőjelöltje annak érdekében, hogy még az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt a törvényhozók utasitsák el a korrupt politikusoknak kedvező amnesztiatervezetet. Johannis szerint vetélytársa az államfői tisztség megpályázásában, Victor Ponta, csak így bizonyíthatja be, hogy a korrupcióellenes harc folytatására tett ígéretei nem csak a választók megtévesztését szolgálják. A PSD tavaly decemberben akart amnesztiatörvényt elfogadtatni a parlamentben, de a végszavazást elhalasztották, miután az akkori koalíciós partnerük, a Nemzeti Liberális Párt bejelentette, hogy nem támogatja a jogszabályt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.13)

Nem indul bűnvádi eljárás Traian Băsescu ellen

Az alkotmánybiróság csütörtöki döntése érlemében a Traian Băsescu elleni bűnvádi eljárás felfüggesztése összhangban van az ország alkotmányával, ugyanis az államfői tisztség mentelmet biztosít számára. A taláros testület igy elutasitotta Gabriela Vrânceanu-Firea szociáldemokrata szenátor eljárását, aki megfellebbezte a Főügyészség döntését, mely értelmében felfüggesztették a Traian Băsescu elleni vizsgálat megkezdését. Az alkotmánybiróség döntése jogerős. Mint ismeretes, a román államfőt Gabriela Vrânceanu-Firea szenátornak és férjének, egy televiziós interjúban tett megzsarolása miatt jelentették fel a Szociáldemokrata Párt politikusai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Karrierorientált képzés és tanácsadás hét erdélyi megye középiskolás tanulóinak

Hét erdélyi megye húszezer középiskolás tanulója részesül karrierorientált képzésben és tanácsadásban. Az öt millió euró értékű programot csütörtökön Besztercén mutatták be és a kolozsvári Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség révén valósul meg. „A program célcsoportjai 130 iskola 20 ezer, IX-es és X-es tanulói. Ezeket az osztályokat választottuk ki azért, hogy a diákok már időben felfedezzék tehetségüket és megkezdjék – magánúton – a felkészülést”, mondotta Daniel Don az ügynökség igazgatója, projektmenedzer. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.13)

Nyolc európai ország munkaadóinak több, mint fele a jövő évben 10%-ig terjedő béremelést tervez

A KPMG Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság mintegy 456 cégmenedzser megkérdezésével nemrég tanulmányt végzett, mely szerint nyolc európai ország – köztük Románia is – munkaadóinak több, mint fele a jövő évben béremelést tervez. A megkérdezettek több, mint fele úgy nyilatkozott, hogy 5%-ig terjedően növeli a fizetéseket, mig 23%-a szerint e növelés elérheti a 10%-ot is. A fő ok, amiért a cégmenedzserek a fizetésemelések mellett döntöttek az a termelékenység növekedése és a vállalatok pénzügyi helyzetének javulása.Ami a munkahelyeket illeti, a válaszadók 41%-a kijelentette, hogy új munkahelyek létrehozására gondol és mindössze 16%-beszélt személyzetcsökkentésről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.13)

Rehabilitálják a konstancai Kaszinót

Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes csütörökön bejelentette, hogy reabilitálják a konstancai Kaszinót és igy két év múlva bekerül a turisztikai hálózatba. „A konstancai polgármesteri hivataltól átvettük a kaszinót és december első részében megkezdjük a pályázathirdetéssel kapcsolatos eljárásokat. Az épület felújjitását mintegy két év alatt kell befejezni, a munkálatok megkezdésére kibácstott rendelet hatályba lépésétől számitott időpontól kezdve. A Kaszinót ugyanabban a formában, szinben rehabilitálják, amilyenben ez 1910-ben volt, amikor befejezték megépitésének munkálatait”, mondotta Liviu Dragnea.11.13)

Rozalia Ganciulescu