2023. december 28.

Románia és Bulgária légi és tengeri úton csatlakozhat a schengeni övezethez

A román belügyminisztérium megállapodásra jutott az osztrák és a bolgár tárcával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával történő kibővítéséről a légi és tengeri határellenőrzés feloldásával 2024. március elsejétől. Az intézmény közleménye szerint a felek megállapodtak abban is, hogy a határellenőrzés erősítését szolgáló kompenzációs intézkedésekhez szorosan kapcsolódóan a jövő évben megvitatják a schengeni szerződés szárazföldi határokon történő alkalmazását is. Nicolae Ciucă, a Szenátus elnöke, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője szerint Románia csatlakozása légi és tengeri úton a schengeni övezethez, az Európai Unió valamennyi tagállamának politikai megállapodása eredményeként, igazi siker. Másrészt, Ionuţ Moşteanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) sajtószóvivője úgy vélte, hogy  Románia teljes jogú Schengen-tagságot érdemel. Az ellenzéki politikus szerint a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt alkotta kormánynak, illetve Klaus Iohannis államfőnek kötelessége lett volna folytatni a tárgyalásokat a teljes körű csatlakozásért, de nem tették meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

A Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség parancsnoka lemondott tisztségéből

Nicolae Tudoroiu ezredes, a Prahova megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) parancsnoka lemondott tisztségéből a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetőjének kérésére, a tohani-i panziótűz miatt. A DSU Nicolae Tudoroiu felmentését kérte, akit e tisztségbe hét hónappal ezelőtt neveztek ki, a nyomozással kapcsolatban esetleg felmerülő gyanu elháritásáért. Raed Arafat belügyi államtitkár, a DSU vezetője elrendelte továbbá, hogy az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) jelöljön ki két tisztet a Prahova megyei ISU-nál megüresedett tisztségek betöltésére. Az intézménynél elrendelt ellenőrzés folytatódik, ha rendellenességeket találnak, további intézkedésekre kerül sor, jegyezték meg a DSU közleményében. A Prahova megyei Tohani település Ferma Dacilor nevű panziója kedden lett a lángok martaléka. A tűz okának kiderítése érdekében a hatóságok kibővítették a nyomozást.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

A Képviselőház ma vitatja meg Székelyföld autonómiájával kapcsolatos három projektet

Rendkívüli, hibrid formátumú ülést tart ma, 14 órától, a parlament azzal a céllal, hogy megvitassa az RMDSZ két képviselője által Karácsony előtt benyújtott autonómiatervezeteket. A törvényjavaslatok Székelyföld autonómiájára, a romániai magyar nemzeti közösség kulturális autonómiastatútumára, valamint a nemzeti közösségek kulturális autonómiájának kerettörvényére vonatkoznak. Az ülés összehívását Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök, kormányfő kérte, hogy utasítsák el az „RMDSZ egyes képviselőinek mérgező kezdeményezéseit” és a román állampolgárok etnikai kritériumok alapján történő elkülönítését. A három dokumentum nagy valószínűséggel a jövő héten jut el a döntéshozó testületnek számító Szenátushoz. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Az ANAF hamis üzeneteket tartalmazó e-mailekre figyelmezteti a lakosságot

Újabb, az intézmény nevében küldött hamis üzenetek kampányára figyelmeztet az országos adóhivatal (ANAF). A hamis üzenetekben az adófizetőktől azt kérik, hogy küldjék el a folyó hónapban kapott és kiállított ügyfél- és beszállítói adatlapokat (fişă client, fişă furnizor) az e-számlázási rendszer (eFactura) beállításainak ellenőrzése céljából. Az ANAF figyelmeztet, hogy ezek az e-mailek nem az intézménytől származnak, és arra kéri az állampolgárokat, hogy ne továbbítsák a feladónak a levélben kért adatokat. Az intézménnyel való biztonságos kommunikáció érdekében hozták létre és fejlesztették ki az adófizetők számára ingyenesen elérhető Virtuális Magántér szolgáltatást, emlékeztet az adóhiatal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság útmutatót dolgoz ki, amely segít a virtuális valóság fiókjaink jobb védelmében

A hackerek folyamatosan változtatják támadási módszereiket és nem kerüli el figyelmüket egyetlen közösségi média platform vagy aplikáció. A közösségi média-fiókokat érintő leggyakoribb kiberkockázatok közé tartoznak az adathalász támadások, a rosszindulatú programok terjesztése és a közösségi manipuláció. Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság útmutatóval próbálja segíteni a virtuális valóság fiókjaink jobb védelmét. Az útmutató szerint erős jelszavakkal kell rendelkeznünk, amelyek nagy- és kisbetűket, számokat és speciális karaktereket tartalmaznak, kétlépcsős azonosítást kell használnunk, néhány havonta cserélnünk kell jelszavunkat, és ami a legfontosabb, kerülnünk kell az e-mailben kapott gyanús linkek megnyitását vagy személyes adatok megadását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)

Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA