La 95 de ani de existență, Radio România premiază Excelența – Laureaţii Galei Radio – Categoria Inovare&Știință – Câştigător: Sergiu Pașca

Radio România le-a spus românilor istoria așa cum a fost ea, cu bune și rele. Colegii noștri de odinioară au vorbit despre aselenizare sau despre primul zbor în spațiu al cosmonautului Dumitru Prunariu, iar astăzi continuăm să fim singurul post prezent constant la decernarea Premiilor Nobel. Din toate aceste motive, ne considerăm îndreptățiți și onorați să acordăm un premiu pentru știință. La categoria Inovare și Știință nominalizații sunt: Sergiu Pașca, pentru cercetări revoluționare în neuroștiințe; RobotX Hunedoara, cu un program spațial pentru sănătatea vegetației terestre; Sebastian Dobrincu, inovator în industria divertismentului, Ovidiu Toma creatorul Wispr, aplicație de comunicații criptate, Andrei Dănescu, Oana Jinga și Adrian Negoiță pentru Dexory, soluții inovatoare în IT și inteligența artificială. Câștigătorul acestei categorii: Sergiu Pașca. Dumnealui nu se află în țară, dar premiul va fi ridicat de Gabriela Gherghinoiu și Eugen Constantinescu.
Gabriela Gherghinoiu: Bună seara! La mulți ani, Radio România! O să vă transmit în seara aceasta mesajul lui Sergiu, care se află în Statele Unite: „Bună seara! Vă transmit acest mesaj din California, din laboratorul meu de la Universitatea Stanford. Sunt deosebit de onorat să primesc acest premiu pentru recunoașterea descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare. Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și este să înțeleg cauzele biologice ale bolilor neuropsihiatrice. Unul din cinci oameni suferă de o boală mintală. Cu toate acestea, încă diagnosticăm aceste boli, așa cum făceam în secolul al XIX-lea, și le tratăm ca în secolul XX. Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculoare, celulare și de circuit în creierul uman. De aceea, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului care ne permit să creștem din celulele stem circuite ale creierului în plăcuțe de laborator și să le folosim pentru a dezvolta terapii. Sper ca această nouă abordare experimentală să dea naștere unei noi psihiatrii, o psihiatrie moleculară care este ancorată în biologie. Țin să le mulțumesc mentorilor mei din anii facultății de la Cluj, mentorilor mei din Statele Unite și grupului meu extraordinar de studenți care vin din toate colțurile lumii. Vă mulțumesc din nou și vă doresc o seară minunată. La mulți ani încă o dată!
– Acest premiu va ajunge, așadar, în Statele Unite./eradu/atataru

(RADOR RADIO ROMÂNIA – 1 noiembrie)