Forţele israeliene au avansat în interiorul Fâşiei Gaza

Realizator: Mira Gomboş – Forţele israeliene terestre au avansat considerabil în interiorul Fâșiei Gaza, bombardând enclava în același timp de pe apă, din aer și de la sol. Centrul ofensivei este Gaza City, în special în nord-estul Fâșiei Gaza, unde nu au mai rămas decât foarte puțini civili. Comunicațiile sunt în continuare foarte dificile și este greu de verificat un volum uriaș de informații, transmite BBC. În ceea ce privește evacuarea civililor prin punctul de frontieră cu Egiptul Rafah, astăzi sunt pe lista 400 de persoane cu cetățenie străină sau dublă și 60 de răniți palestinieni. Niciunul dintre cei 260 de români care au cerut ajutor să plece din Gaza nu este nici astăzi pe listă, dar autoritățile române spun că există speranțe pentru evacuarea lor.
Radu Filip, purtător de cuvânt al Ministerului român de Externe: Tranzitul punctului de frontieră va fi permis doar cazurilor medicale și cetățenilor dintr-un număr limitat de state cu comunități în Fâșia Gaza. Autoritățile egiptene și cele israeliene au dat asigurări că punctul de frontieră va continua să fie deschis pentru evacuări și în următoarele zile. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo şi de la Tel Aviv, este implicat activ dialogul cu autoritățile din cele două state și este pregătit să asigure condițiile necesare pentru evacuarea cât mai rapidă a cetățenilor români din Fâşia Gaza care au solicitat acest lucru pe lângă Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.
Realizator: La București, la această oră, are loc un miting pro-Israel. Manifestanții cer eliberarea ostaticilor ținuți de Hamas./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 noiembrie)