2023. november 8

Románia legnagyobb kihívása: az adminisztráció és az üzleti szféra digitalizálása

Románia legnagyobb kihívása: az adminisztráció és az üzleti szféra digitalizálása, különösen a fejlett technológiák átvétele révén, hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a szerdán, Bukarestben kezdődött „GoTech World” fejlett technológiákat bemutató konferencia és kiállítás résztvevőihez intézett üzenetében. Az országos helyreállítási terv (PNRR) révén és egyéb finanszírozáson keresztül jelentős források állnak rendelkezésünkre, de a valódi rendszerváltáshoz a gazdaság és a közszféra egészére vonatkozó, integrált meglátás szükséges, nem csak a szegmensek szintjén, fűzte hozzá az államfő. A „GoTech World” konferenciát, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb informatikai és digitális rendezvényét szerdán és csütörtökön a Romexpo kiállitási központban tartják. Az idei év központi témája a mesterséges intelligencia.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Marcel Ciolacu miniszterelnök Egyiptomba látogat

Marcel Ciolacu szerda délben Egyiptomba utazik, közölték kormányzati források. A látogatásra olyan körülmények között kerül sor hogy a bukaresti Külügyminisztérium kedd este bejelentette, 93 román állampolgár és családtagjaik a rafahi határátkelőn távoztak a Gázai övezetből és jelenleg Egyiptomban tartózkodnak. A román állampolgárokat a határnál Románia egyiptomi nagykövetségének képviselői várták és a Külügyminisztérium által létrehozott Válságsejt Gyorsreagálású Osztályához tartozó mobil csapat kiséretében jutnak el a repülőtérre. A kimenekitett állampolgárok különjáratokkal érkeznek Romániába. A bukaresti diplomácia pontosítása szerint, az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal folytatják a párbeszéd a többi román állampolgár evakuálásának elősegítése érdekében, a helyszíni fejleményektől és az érintett felek megállapodásától függően.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Románia felfüggeszti az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződést, ameddig a szükség megköveteli

Románia az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésben részes szövetségeseivel együtt, a nemzetközi jogi normáknak megfelelően, meghatározatlan időre felfüggeszti e szerződés működését, jelentette be kedd este sajtóközleményében a Külügyminisztérium, megjegyezve, hogy a döntést az Észak-atlanti Tanács azon nyilatkozatával összefüggésben hozták meg, amely a szövetségesek azt követő válaszlépésére vonatkozik, hogy Oroszország tegnap bejelentett: kilép az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló szerződésből, illetve Ukrajna elleni agressziós háborújára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

A kormánykoalíció vezetői elvetették a készpénzfizetések új felső határának ötletét

A kormánykoalíció vezetői elvetették a készpénzfizetések új felső határának ötletét. Az üzleti szféra és bankrendszer képviselőivel a napokban folytatott megbeszélések után Marcel Ciolacu miniszterelnök leszögezte, hogy lesz azonban két kivétel: a készpénzplafon 50 000 lej, az elszámolási előleg pedig napi 1 000 lej lesz. November 11-től jelentős mértékben kellett volna csökkenteni a készpénzes fizetések felső határát, de a következő kormányülésen módosítják ezt az intézkedést és gyakorlatilag a régi plafonok maradnak érvényben. A kormányfő ugyanakkor figyelmeztetett: ez nem jelenti azt, hogy a kormány eltekint az adócsalásoktól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Szijjártó Bukarestben: 2030-ig megépül a negyedik gyorsforgalmi út Magyarország és Románia között

Megállapodás született arról, hogy 2030-ban átadásra kerül a negyedik gyorsforgalmi útkapcsolat is Magyarország és Románia között, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben. A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Sorin Mihai Grindeanu közlekedési miniszterrel közösen tartott sajtónyilatkozatában hangsúlyozta, hogy korábbi célkitűzéseik alapján öt évente újabb gyorsforgalmi útkapcsolatot adnak át a két ország között. „Ez sikerült 2015-ben és 2020-ban is. Illetve előkészítés alatt van a 2025-ös siker is, amikorra összekötjük a magyarországi M3-as autópályát a Szatmárnémet körüli gyorsforgalmi úthálózattal. Ma már a 2030-as sikert biztosítottuk, hiszen megállapodtunk a negyedik gyorsforgalmi összeköttetésünkről is. Magyarországon a Budapest és Békéscsaba közötti gyorsforgalmi utat el fogjuk vinni a határig, és akkor meglesz a lehetőség arra, hogy az Nagyszalontától délre becsatlakozzon a romániai gyorsforgalmi úthálózatába”, magyarázta Szijjártó Péter, stratégiai érdeknek nevezve a Magyarország és Románia közötti együttműködés folyamatos fejlesztését, egyrészt a magyar kisebbség, másrészt a bővülő gazdasági kapcsolatok szempontjából. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

Rozália Gănciulescu