2024. február 19.

Szerdán összeül a Legfelsőbb Védelmi Tanács

A Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) tagjai szerdán üléseznek a Cotroceni-palotában, Klaus Iohannis elnök vezetésével. Az idei első CSAT-ülésen a Fekete-tenger biztonsági helyzete és a hadsereg felszerelésére vonatkozó program megvitatása kerül terítékre. Ugyanakkor ismertetik a Legfelsőbb Véedelmi Tanács és a Kiberbiztonsági Operatív Tanács tavalyi tevékenységéről szóló jelentést. Mint ismeretes, nemrég országszerte több kórházat ért kibertámadás és ebben a helyzetben a kormány egy európai központtal kiberbiztonsági útmutatót készít elő a közszférában dolgozó informatikai rendszergazdák számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Nicolae Ciucă szenátusi elnök madridi hivatalos látogatása

Nicolae Ciucă, a szenátus elnöke hétfőn megkezdi madridi hivatalos látogatását. A találkozók napi rendjén szerepel a parlamenti szintű kétoldalú együttműködés, a spanyolországi románok helyzete és a jelenlegi geopolitikai kontextus. Nicolae Ciucă hivatalos megbeszélést tart spanyol hívatali kollégájával, Pedro Royannal, és a felső ház védelmi és külügyi bizottságainak elnökeivel. A román delegáció ellátogat a Múholdközpontba is (…), amely a Madrid melletti NATO katonai bázison található és Sorin Ducaru vezeti. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Az idegenforgalmi munkaadók a turizmus fejlődését előmozdító jogi keret kidolgozását kérik a kormánytól

Az idegenforgalmi munkaadók a bürokrácia leszorítását, nagyobb állami támogatást és a strandok szállásadók közötti elosztását szorgalmazzák. További javaslatuk a szezonális alkalmazottak bérére utal. Dragoș Răducanu, az Idegenforgalmi Munkaadók Szövetségének elnöke elmondta: Az idénymunkások tevékenységük befejezése után munkanélküliségbe kerülnek, amit az állam fizet. Azt javasoltuk, hogy a munkanélküli segélyt fizessük mi, mivel így a tevékenységüket felfüggesztők téli időszakban is az illető cégek alkalmazottjai maradhatnak. Azt szeretnénk, hogy az állam helyett a mukanéküli segélyt mi fizessük, fizetés formában, és ezáltal ne fizessünk 42-45%-os díjakat és adókat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A fotovoltaikus rendszerek piaca tovább bővül

A fotovoltaikus rendszerek piaca az idén is tovább fejlődik, különösen a vidéki fogyasztói igények növekedésének és a kis- és középvállalkozások nagy érdeklődésének köszönhetően, nyílatkozta Albert Soare, egy szakterületi tanácsadó cég alapítója. Albert Soare a román közszolgálati rádiónak elmondta: A napelemek telepítése iránt leginkább a Szállodák, éttermek és kávézók (HORECA) területén magas energiafelhasználású termelő tevékenységet folytató cégek érdeklődnek, de az autótöltő állomásokat használók, az államigazgatás vagy a közintézmények is. Ami a fotovoltaikus rendszerek finanszirozását illeti, bármilyen kisebb vagy nagyobb városháza pályázhat, legtöbben a finanszírozási programok iránt tanusitanak érdeklődést. A kis- és középvállalkozások számára, amelyek nem feltétlenül akarnak várni egy programra, vagy valamilyen oknál fogva nem kvalifikálják magukat, szintén széles körű finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre, banki és nem banki formában egyaránt. Ez utóbbi esetében a bérleti rendszere gondolok. Ezen a piacon több külföldi alap is működik és gyakorlatilag az emlitett vállalatok igénye szerint bérelnek egy fotovoltaikus erőművet, amiért havi bérleti díjat kell fizetni bizonyos hónapokon át. A szerződés lejártakor a vállalartoknak lehetőségük van az adott üzem tulajdonjogának átvételére. Ez a fajta finanszírozás nem jár hitellel, és nem befolyásolja a cég költségvetését, illetve a bankokkal való viszonyát, mivel nem adósságként jelenik meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

A romániai autópiac mérsékelt növekedést fog regisztrálni 2024-ben

Idén mérsékelt, mintegy 5 százalékos növekedést könyvelhet el hazánk autópiaca a Romániai Gépjárműgyártók és Importőrök Szövetségének (APIA) előrejelzése szerint. A tisztán elektromos autók további növekedést regisztrálnak és az év végére a piac közel 29%-át teszik ki, de jelentős növekedés várható a könnyű haszongépjárművek és a zöld mikrobuszok esetében is. „Az APIA 2024-es előrejelzése abból indul ki, hogy a tavalyihoz képest konzervatívabb növekedést fogunk elérni. A növekedésből az autók profitálnak majd a legtöbbet, de a haszongépjárművek, teherautók és buszok villamosítása is látványos lesz. A tisztán elektromos autók is folyamatosan fognak növekedni, igaz valamivel alacsonyabb ütemben, mindössze 27,7%-kal. Ezzel szemben a konnektorról tölthető hibridek növekedési üteme csökkenni fog, de ezek is 9%-kal növekednek. 2024-ben mindössze dízelmotorok csökkennése várható”, fűzte hozzá Dan Vardie. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.19)

Rozália Gănciulescu