Revista presei internaționale – 14 noiembrie

Desigur, conflictul din Orientul Mijlociu și cel legat de invazia Rusiei în Ucraina rămân mai departe pe prima pagină a ziarelor străine, dar o serie de schimbări intervenite în arena politică din diverse țări nu au scăpat nici ele atenției jurnaliștilor.
„Forțele israeliene au ajuns la Spitalul Al Shifa din Gaza”, anunță cotidianul american The New York Times. Citând surse ale Ministerului palestinian al Sănătății, tot New York Times afirmă că „spitalul Al Shifa se află în cercul morții”. „Luptele se apropie de spital, iar mulți oameni se mai adăpostesc încă în clădirea acestuia”, precizează același ziar. Dar, citând surse ale ONU, ziarul israelian Ha’aretz afirmă că „militanții Hamas folosesc spitalele drept scuturi umane”. Și tot Ha’aretz îl citează pe premierul israelian, Benjamin Netyanhu, care ar fi spus: „Este un război de dus până la capăt. Dacă nu îi lichidăm pe cei din Hamas, ei se vor întoarce”. Un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, face anunțuri ce par să-i încurajeze pe israelieni. „Forțele israeliene au zdrobit eficiența a 10 din cele 24 de batalioane Hamas”, susține ziarul. Apot, același The Jerusalem Post afirmă că „soldații israelieni au omorât 21 de teroriști ascunși în spitalul Al-Quds, din Gaza”. Pe marginea aceluiași subiect, un ziar de limbă arabă, Ashark al-Awsat precizează că „spitalele din nordul Fâșiei Gaza nu mai funcționează, iar, potrivit Israelului, în actuala sa formă, Autoritatea Palestiniană nu mai poate guverna Gaza”.
În Europa, războiul din Ucraina este și el ținut sub oservație atât de presă, cât și de oficialități din arena internațională. „Deși, anul trecut, au părăsit regiunea ucraineană Herson, de pe malurile Niprului, forțele rusești bombardează totuși regulat zona, iar, ieri (13 noiembrie), un atac cu obuze a omorât trei oameni”, informează cotidianul britanic The Guardian. Același ziar precizează că, „potrivit declarațiilor lui Josep Borrell, șeful diplomației din UE, oficialii europeni finalizează ultimele detalii cu privire la cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni destinate Rusiei, iar pachetul ar urma să fie aprobat mâine (miercuri, 15 noiembrie)”. De partea cealaltă a baricadei, din Rusia, ziarul Pravda îl menționează și ea pe același Borrell, dar subiectele sunt diferite. „Borrell a anunțat că o misiune UE va sosi în Ucraina pentru discuții vizând garanțiile de securitate”. Și tot din Pravda aflăm că același „Borrell ar fi avertizat Azerbaidjanul că, dacă integritatea teritorială a Armeniei va fi încălcată, Uniunea Europeană se va arăta dură”. Pe marginea aceluiași conflict, cotidianul rusesc Kommersant vorbește despre „o declarație a Ministerului rus al Apărării, potrivit căreia informațiile despre o regrupare a forțelor ruse pe malurile Niprului reprezintă o provocare”. Ziarul menționează că „agențiile oficiale de presă autohtone, Tass și Ria Novosti, au publicat și ele asemenea informații, pe care însă le-au declarat ulterior ca fiind eronate”.
Arena politică vest-europeană rămâne și ea pe prima pagină a ziarelor prin două vești oarecum surprinzătoare. În Spania, premierul acum interimar, Pedro Sanchez, ar putea rămâne în funcție. Potrivit canalului Euronews, „liderii partidelor politice vor discuta problema în cursul zilei de miercuri, urmând ca o decizie să fie luată joi”. Dar ziarul spaniol El Mundo afirmă că „acordurile partidului lui Sanchez cu diverse grupări politice, dar mai ales cu independenții, ar putea eșua din cauza unui proiect de lege cu privire la amnistii”. De altfel, titlul unui articol din același El Mundo este sugestiv: „Madridul explodează împotriva pactelor proiectate de PSOE (partidul lui Sanchez)”. Din opoziție, „Partidul Popular, de dreapta, îl face pe Sanchez mincinos și spune că el ar trebui să părăsească Spania pe furiș, într-un portbagaj”.
Dar o știre-bombă a venit din Marea Britanie, iar ziarele britanice trâmbițează vestea: „David Cameron își lasă toate celelalte treburi după șocanta sa revenire ca ministru de externe”, titrează cotidianul britanic The Telegraph. „Cameron revine în calitate de ministru de externe”, titrează și Financial Times, estimând însă că „revenirea acestuia demonstrează un vid de putere”. Iar din Franța, ziarul Liberation nu uită să menționeze: „David Cameron, artizanul Brexitului, se întoarce la treabă”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)