HABERLER: România a deschis centrul în care vor fi instruiți piloții ucraineni pe avioane F-16

Ministerul român al Apărării a anunțat că centrul în care piloții ucraineni vor fi instruiți pe avioane de luptă F-16 a devenit operațional. Va fi un centru internațional de formare în Europa și va permite instrucții comune pentru țările aliate.

Ministerul român al Apărării a anunțat că centrul în care piloții ucraineni vor fi instruiți pe avionul de luptă F-16 a devenit operațional.

Centrul, situat la o bază aeriană de lângă București, a fost inaugurat de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și de ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

Ministerul român al Apărării a informat că va fi un centru internațional de formare a piloților în Europa și va permite și instrucții comune pentru țările aliate.

Ucraina, aflată în război cu Rusia din februarie 2022, solicită de multă vreme țărilor occidentale avioane de luptă. Danemarca, Olanda, Norvegia și Belgia au anunțat că ar putea furniza Ucrainei avioane de luptă F-16.

Ministerul danez al Apărării a anunțat că primul avion F-16 va fi livrat Ucrainei în aprilie 2024. Belgia ar urma să livreze primele avioane în 2025.

Cinci avioane olandeze F-16 au sosit în România săptămâna trecută. Aceste aeronave vor fi folosite în pregătirea piloților ucraineni. Numărul de aeronave pe care Olanda le va trimite pentru instrucție ar urma să crească la 18. Ministerul olandez al Apărării a declarat că avioanele vor zbura doar în spațiul aerian NATO, România fiind membră a organizației.

HABERLER (Turcia) – 13 noiembrie 2023

Traducerea: Florin Matei/RADOR RADIO ROMÂNIA/