Armata Ucrainei contrazice vocile care susţin că avioanele F-16 nu vor schimba cursul războiului

Unii parteneri ai Kievului cred că avioanele de luptă F-16 care ar urma să fie acordate Ucrainei nu vor putea schimba cursul războiului. Armata ucraineană, însă, nu este de acord cu o astfel de abordare, subliniind că aeronavele moderne vor alunga avioanele rusești din spaţiul aerian al Ucrainei.

„Aș dori să-i contrazic pe toți criticii acestei chestiuni referitoare la aeronave. Avioanele vor schimba cursul războiului și îl vor schimba foarte serios. Chestiunea principală este că aceste aeronave nu ar trebui să aibă caracteristici tactice și tehnice semnificativ mai slabe decât cele rusești. Noi avem nevoie de avioane moderne care pot câștiga superioritatea pe cer” – a declarat purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat.

Acesta a explicat că avioanele de luptă F-16 sunt potrivite pentru Ucraina, deoarece pot lovi ținte terestre, de suprafață și aeriene, precum și să protejeze cerul ucrainean de rachete și drone. „Cred că acestea vor rezolva o serie de probleme și pot influența semnificativ cursul războiului” – a adăugat Ihnat. Potrivit acestuia, avioanele F-16 vor fi capabile să câștige în faţa aviației rusă și să asigure o acoperire aeriană pentru trupele terestre ale Ucrainei.

Ihnat a făcut aceste declaraţii după ce ministrul apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a afirmat recent că armata ucraineană are acum nevoie în primul rând de muniție. Oficialul a precizat că se referă, în mod special, la rachetele cu rază lungă de acțiune. „Avioanele sunt şi ele importante, dar avioanele singure nu vor schimba cursul războiului. La urma urmei, aveţi nevoie de o armată care să controleze teritoriul şi să îl elibereze, pentru că doar cu avioane nu vă veţi putea lua teritoriul înapoi” – a declarat Pevkur, pentru presa ucraineană./sdan/cpodea

Agenția de presă RBC – 19 noiembrie