EURACTIV: România înregistrează un puseu de violență domestică

România a înregistrat o creștere a cazurilor raportate de violență împotriva femeilor, pe lângă apariția unor statistici îngrijorătoare, cum ar fi aceea că în 2022 trei din patru cazuri de viol soluționate au fost clasate de justiție, conform unui raport publicat marți de ONG-ul Centrul Filia.

Anul trecut poliția a răspuns la 90.000 de cazuri de violență domestică. Raportul subliniază însă faptul că violența contra femeilor și fetelor nu e raportată suficient. E mai cu seamă valabil în cazul victimelor care se confruntă cu discriminarea.

În plus, multe victime nu au încredere că statul le poate ajuta, arată raportul, publicat în cadrul proiectului „Recuperarea puterii! A face politica să funcționeze pentru femei”.

În medie, opt copii sunt violați în fiecare zi. Cifra privește doar cazurile raportate statului, amploarea reală a violenței sexuale împotriva copiilor rămânând în continuare necunoscută.

Raportul arată că la finalul lui 2021, 2.523 de fete de 11-14 ani deveniseră deja mame. Contrar prejudecăților predominante care asociază mamele minore cu minoritatea romă, datele recensământului contrazic aceste supoziții. Centrul Filia afirmă că aproximativ 78% din aceste fete sunt de etnie română și doar 10% de etnie romă.

Raportul mai afirmă că trei din patru cazuri de viol soluționate sunt clasate în afara instanței, și doar unul din patru ajunge în instanță. Raportul pledează ca parchetele să înregistreze date specifice privind motivul clasării pentru a se putea înțelege mai bine cauzele din care infractorii sexuali scapă de răspunderea penală.

Din cazurile soluționate, 58% au fost închise prin clasare, iar 222 au fost abandonate în cursul procedurii de inculpare.

Timpul necesar soluționării cazurilor de viol poate descuraja atât victimele care au depus deja plângere cât și cele care iau în considerare să o facă, afirmă raportul.

EURACTIV (Belgia) – 13 decembrie 2023 – Articol de Cătălina Mihai (Euractiv.ro)

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA/