Mai multe clădiri ale unor instituții de cultură din țară vor fi restaurate cu bani europeni

Mai multe clădiri ale unor instituții de cultură din țară, aflate în stare de gradare, unele dintre ele fiind obiective de patrimoniu, vor fi restaurate cu bani europeni, a anunțat astăzi, la Sibiu, ministrul culturii, Raluca Turcan.

Raluca Turcan: Avem un acord cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, de unde vom finanța teatrul și opera din Cluj-Napoca, vom finanța Muzeul Național de Istorie a României. Am lansat deja procedura de achiziție, suntem în punctul de a lansa procedura pentru construcția unei noi opere la Iași, Biblioteca și Teatrul din Craiova, Sala Omnia din București, Așezămintele Brătianu, Muzeul Florica sunt doar câteva exemple. În același timp, noi mai am o sursă de finanțare prin Institutul Național al Patrimoniului, iar aici prima și cea mai relevantă investiție o reprezintă restaurarea castelelor Peleş și Pelișor, unde deja se montează schelele pentru investițiile de primă urgență, pentru că ploua în Castelul Peleș, o rușine naționala ascunsă sub preș.

Realizator: Ministrul Raluca Turcan a mai spus că anul acesta vor exista fonduri și pentru dotarea filamonicelor, operelor și teatrelor cu instrumente muzicale, întrucât există instituții în care astfel de achiziții nu s-au mai făcut de peste 15 ani./geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie