2024. január 19.

Az iskolába ingázó több mint 110 000 diák közül több tízezer nem utazhat díjmentesen

Az iskolába ingázó több mint 110 000 diák közül több tízezer nem utazhat díjmentesen és a bérleteket a szülők fizetik, állítják a diákszövetségek. Ez annak ellenére, hogy az oktatási törvény szerint ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést. Ebben a helyzetben több mint 30 megye diákja van. A Konstancai Diákszövetség képviselői erről tájékoztatták az oktatási minisztert is. A diákokkal folytatott megbeszélések után Ligia Deca tárcavezető megígérte, hogy február 1-től minden ingázó diák ingyenes közlekedést élvez.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Románia mind a nyugat-balkáni, mind a kelet-európai partnerekkel támogatja az EU-bővítési folyamatot

Luminița Odobescu külügyminiszter ismételten határozottan elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót és megerősítette, hogy Románia rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását. A davosi Világgazdasági Fórumon a román miniszter kiemelte azokat a kockázatokat, amelyeket az ukrán civilek és a kritikus ukrán infrastruktúra elleni orosz támadások jelentenek a regionális biztonságra nézve. Románia regionális szinten és az Európai Unión belül is aktívan jelen van, nyilatkozta Luminița Odobescu a román közszolgálati rádiónak. „A bővítési folyamatban való aktív részvételünk nemcsak a nyugat-balkáni, hanem a keleti partnerekkel is kiemelt téma volt és marad a megbeszélések napirendjén. Jelen volt több nyugat-balkáni vezető, de kelet-európai vezetők is, akikkel  megbeszéltük, hogy mit tehetünk a továbbiakban az Európai Unióhoz való közeledéséért. Románia gyakorlatilag nem csak politikai támogatás és diplomáciai lépések révén vesz részt aktívan, hanem konkrét akciókkal, a közigazgatás előkészítésének, a jogszabályok elfogadásának, a különböző reformok támogatásával is”, hangsúlyozta a külügyminiszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

A Pfizer beperelte Romániát, hogy a járvány idején lekötött több tízmillió adag vakcina megfizetésére  kötelezze a kormányt

Alexandru Rafila miniszter elmondta, hogy postai úton kapta meg a gyógyszergyártó cég értesítését, amely őt bíróság elé idézte. A panaszt egy brüsszeli bíróságon nyújtották be, amely arra az állami szerződésre vonatkozik, amelyben a kormány több tízmillió adag Covid-ellenes oltóanyagot kért, majd megtagadta 28 millió adag elfogadását és kifizetését. Az egészségügyi miniszter kifejtette, hogy az oltás iránti csekély érdeklődés mellett Romániának nem volt hol tárolnia, majd megsemmisítenie ekkora mennyiségű oltóanyagot.”Ugyanígy járt el a Pfizer Magyarországgal és Lengyelországgal szemben is, mivel az emlitett országok nem járultak hozzá a Pfizer által javasolt módosítások aláírásához, mert – legalábbis Románia esetében – hiányzott a jogalap az ilyen módosításokra. Ilyen nagy értékű oltóanyagot ekkora mennyiségben nem tudtunk átvenni, mivel nincs ahol tároljuk. Tájékoztattuk a Kormányt, gyors döntést fogunk hozni egy ügyvédi iroda segitségével, mivel Romániát jól kell képviselni pénzügyi érdekeink megvédéséért. Meg van az a lehetőség is, hogy összefogunk a többi állammal, amelyek hasonló eljárással szembesültek”, magyarázta a tárcavezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Mintegy 30 gazda tiltakozik Temesvár központjában

Mintegy 30 gazda tiltakozik Temesvár központjában. Több mint 20 mezőgazdasági gép áll  város egyik parkolójában, amelyekkel a tegnap este érkeztek a tűntetők, miután a városháza jóváhagyta a január 24-ig, szerdáig tartható akciót. A szervezők bejelentették, hogy több mint 200-an vesznek részt, kizárólag a gazdálkodók akciója lesz és kizárnak mindenkit, akinek semmi köze a tiltakozáshoz, illetve nem tanusitanak civilizált magatartást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Növekedett az utasok száma a román repülőtereken 2022-hez képest

Csaknem 25 millió utast regisztráltak tavaly a romániai repülőtereken, 17%-kal többet, mint 2022-ben, közölte a Román Repülőterek Szövetsége. 2019-hez, a járvány előtti utolsó évhez képest is tapasztalható növekedés, de ez csak hat százalékos. Összehasonlításképpen: Európában a légiforgalom valószínűleg csak az idei év végén éri el a 2019-es szintet. Ennek egyik magyarázata, hogy az elmúlt években a legtöbb romániai repülőtér jelentős beruházásokat hajtott végre. A becslések szerint a forgalom, valószinüleg, folyamatosan emelkedik 2024-ben is és meghaladja az 50 millió utast, mondta a Romániai Repülőterek Szövetségének elnöke, David Ciceo.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)
Rozália Gănciulescu