De Ziua Națională a Lecturii, Editura Casa Radio lansează audiobookul Insurecţii/Incantaţii de Magda Cârneci

Editura Casa Radio-Radio România vă invită la evenimentul de lansare a volumului de versuri Insurecţii/Incantaţii de Magda Cârneci, care va avea loc, în prezenţa autoarei, joi, 15 februarie 2024, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti Verona.
Audiobookul Insurecţii/Incantaţii de Magda Cârneci, publicat în colecţia Biblioteca de poezie românească, conţine 40 de poeme alese din volumele semnate anterior și rostite la microfonul Radio România în anul 2022.
Criticul literar Cosmin Ciotloş semnează prefaţa şi notele acestui volum. Antologia face parte dintr-o serie dedicată poeţilor Generaţiei ’80, în care au mai fost editaţi Mariana Marin, Traian T. Coşovei, Ion Stratan, Florin Iaru ş.a. De asemenea, cartea-obiect cuprinde ilustraţiile realizate de artista Ioana Aron.
Vor fi prezenţi la evenimentul de lansare criticii literari Cosmin Ciotloş şi Ion Bogdan Lefter. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe oferite de autoarea Magda Cârneci.
Despre poezia Magdei Cârneci s-a scris mult și au făcut-o critici dintre cei mai buni, de la Manolescu la Simion, de la Steinhardt la Crohmălniceanu, de la Ion Pop la Andrei Bodiu și așa mai departe, până la Andreea Deciu și Daniel Cristea-Enache. Toți de regăsit în dosarele de referințe care încheie edițiile restitutive și toți interesați să găsească genuri proxime și, desigur, diferențe specifice (una mai originală decât cealaltă) în cadrul fenomenului care-a fost Cenaclul de Luni,
spune Cosmin Ciotloș în prefața audiobookului.
Absolventă a Facultăţii de Istoria și Teoria Artei la București, cu un doctorat la Paris, la École des Hautes Études en sciences sociales, cu numeroase burse de cercetare în domeniu, Magda Cârneci este critic și istoric al artei. Dintre volumele publicate, amintim: Ion Țuculescu (Meridiane, 1984), Arta anilor `80. Studii despre postmodernism (Litera, 1996), Artele plastice în România 1945-1989 (cu o addenda 1990-2010) (Polirom, 2013).

A debutat ca poetă sub pseudonimul Magdalena Ghica, în 1975, în revista România literară, pseudonim pe care a continuat să-l folosească până în 1989.
Hipermateria (Cartea Românească, 1980) marchează debutul autoarei în volum. Alte volume de poezii: Poeme politice (Axa, 2000), Poeme Trans (Tracus Arte, 2012), antologia apărută în colecția Opera poetică la Cartea Românească în 2017. Este prezentă cu poezii în numeroase antologii și volume colective în țară, dar și cu traduceri în italiană, franceză, germană, engleză și greacă. În 2021, apare la Polirom cea de-a treia ediție a singurului său roman, FEM, aflat pe lista scurtă a PEN America Literary Awards 2022, la categoria traducere.
Președintă de onoare a PEN România (pe care l-a condus între 2011-2019), Magda Cârneci este în prezent director editorial al revistei de arte vizuale ARTA.

RADOR RADIO ROMÂNIA (12 februarie 2024)