2024. február 23.

Meghatározatlan időre tiltakozó akcióba kezdtek a konstancai Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtér alkalmazottai

A konstancai Mihail Kogălniceanu nemzetközi repülőtér dolgozói meghatározatlan időre tiltakozó akcióba kezdtek. Az alkalmazottak azt állitják, hogy mindegyikük csaknem 1500 lejt veszít a költségvetési kiadások megnyírbálása miatt, amelyről a tavaly döntött a kormány. A repülőtér Független Szakszervezetének tagjai, valamint a tiltakozáshoz csatlakozott más alkalmazottak egyben 30 százalékos béremelést követelnek, tekintettel arra, hogy 2020 óta nem növekedtek a fizetések. A repülőtér tevékenységét nem zavarta meg a dolgozók tiltakozása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Romániának az elmúlt 10 évben nem volt stratégiai megközelítése az ifjúságpolitika fejlesztésére

Romániának az elmúlt 10 évben nem volt stratégiai megközelítése az ifjúságpolitika fejlesztésére. Ezenkívül e területet gyakran egyik minisztériumból a másikba helyezték át, derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács „Ifjúság, európai politikák és programok az ifjúságnak és fiataloknak, Romániában” című tanulmányából, amely rávilágít arra is, hogy az Európai Unió költségvetéséből származó pénzeket hogyan használják fel nemzeti szinten a fiatalok érdekében. A  tanulmány azt mutatja, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája nagyon magas, 22,8%-os, a kábítószer-használat aggasztó jelenség: a fiatalok 10%-a használt valamilyen kábítószert a tanulmányt megelőző évben, mig az életükkel legelégedetlenebbek a vidéki környezetben élő, középfokú végzettséggel rendelkező fiatalok, akik semmilyen munkaviszonyban nem állnak. A fiatalok 75%-a úgy gondolja, hogy az oktatási rendszer csak kis mértékben készíti fel őket az életre. Az elmúlt 10 évben több mint 100 000 fiatal vándorolt ki végleg Romániából és telepedett le hivatalosan egy másik országban. Az Erasmus Plus és az Európai Szolidaritási Testület programjai a leginkább értékelt finanszírozási programok .Az ifjúsági garanciaprogram a legszélesebb körű pénzügyi támogatással rendelkező, kizárólag fiataloknak szánt program, amelyet az Európai Unió költségvetéséből, az Európai Szociális Alapon keresztül támogatnak. Ha megfelelően alkalmazták volna, négy hónapon át garantált lett volna a fiatalok számára a zökkenőmentes átmenet, azaz az iskola befejezésétől a munkahely megtalálásáig. A 2015-2020 közötti időszakra szóló Nemzeti Ifjúsági Stratégia hatályba helyezésére nem dolgoztak ki cselekvési tervet, noha 33 konkrét célkitűzést fogalmazott meg. A Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium jelenleg új stratégián dolgozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Két éve tört ki az orosz–ukrán háború

Klaus Iohannis államfő pénteken úgy értékelte, hogy „fontos, hogy Európa egységes maradjon a nehézségek ellenére, és továbbra is megadja azt a segítséget, amelyre Ukrajnának szüksége van”. Az államfő a bukaresti Északi pályaudvaron szervezett rendezvényen elhangzott üzenetében kihangsúlyozta:  „Holnap lesz két éve, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, amely a legnagyobb katonai inváziónak számit Európában a második világháború óta, és amely jelentős következményekkel jár a térség biztonságára és stabilitására nézve”. Az eseményen, amelyen felidézték Románia két évi válaszadását az ukrán menekültek helyzetére, az államfő megerősitette: „A román hatóságoknak további erőfeszítéseket kell tenniük a nemzetközi partnerekkel együtt a menekültek humanitárius segítségnyújtása, de különösen a román állam területén tartózkodók integrációja érdekében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Az állategészségügyi felügyelők csaknem 1 000 000 lej bírságot róttak ki az élelmiszeriparban

Az állategészségügyi felügyelők csaknem 1 000 000 lej bírságot róttak ki az élelmiszeriparban, a hónap első felében csaknem 770 engedélyezett egységben végzett ellenőrzések nyomán. Ezzel egyidejűleg hét rendelet bocsátottak ki a vállalkozói tevékenység felfüggesztésére és további 13-at a tevékenység betiltására. A felügyelők által tapasztalt szabálytalanságok között szerepelt az élelmiszerek helytelen címkézése és kezelése, a termelőhelyiségek karbantartásával kapcsolatos hiányosságok, valamint az élelmiszertermékek az Állategészségügyi Igazgatóság által nem enegedélyett helyiségekben történő tárolása.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

RADOR – Rozália Gănciulescu