2024 . március 5 .

 

Ma temetik el Dinu Sărarut

A szertartásra a Râmnicu Vâlcea-i érseki székesegyházban, a temetésre pedig a Slătioara-i emlékházban kerül sor. Hétfőn a kulturális élet több tucat jelentős képviselője rótta le kegyeletét az író személyisége előtt a fővárosi Nemzeti Színházban, ahol a koporsót elhelyezték.

George Ivașcu, színész a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy Dinu Săraru nemcsak kiváló író volt, de színházvezetőként is jelentőset alkotott. „Én, aki akkoriban a Nemzeti Színház alkalmazottja voltam, amikor ő lett az igazgató, elmondhatom, hogy örömmel és bizakodással töltött el, hogy a Nemzeti Színház ugyanolyan híres lesz, mint a Kisszínház volt [ahol Dinu Săraru korábban volt igazgató sz. m.] és ez meg is történt. Mérföldkő volt ő mindabban, amit a román kultúrának nevezünk”. (Radio România Actualităţi)

Nőtt a munkanélküli segély összege

A hónap elejétől emelkedett a munkanélküli segély és a Nemzeti Foglalkoztatási Ügynökség (AOFM) által kínált egyéb foglalkoztatási ösztönzők számítási alapja. A közszolgálati rádió tudósítója, Nicoleta Turcu a ma reggeli hírműsorban ismertette a részleteket:

Nicoleta Turcu: A munkanélküli segély személyenként havi 62 lejjel nő, a tanintézetekben végzettek és a fogyatékkal élők speciális iskoláiban végzettek munkanélküli segélye pedig havi 330 lej lesz, szemben a korábbi 299 lejjel. Emellett növelik az oktatási intézmények és a speciális iskolák végzősei számára nyújtott integrációs prémiumot, akik a végzést követő 60 napon belül regisztrálnak a munkaügyi hivataloknál, és 12 hónapnál hosszabb ideig teljes munkaidős állást vállalnak, valamint a társadalmi marginalizálódás kockázatának kitett fiatalokat foglalkoztató munkáltatóknak nyújtott támogatást. A szünidőben diákokat és hallgatókat foglalkoztató munkáltatóknak nyújtott havi pénzügyi ösztönző is növekszik. (Radio România Actualităţi)

Ma folytatódik a próbaérettségi

Kedden a reál profilú középiskolásoknak matematikából, a humán tagozatosoknak pedig történelemből lesz a kötelező vizsga. Hétfőn több mint 19 ezer diák maradt le a román nyelv és irodalom vizsgáról, és azok közül, akik részt vettek, sokan azt mondták, hogy egyes tantárgyak nehezek voltak. A közszolgálati rádió riporterei a diákokat kérdezték. Íme néhány vélemény:

-: Véleményem szerint elég bonyolult volt. Én csak az 1-es és 2-es feladatokat teljesítettem. Az 1. téma elég nehéz volt, főleg az első feladat volt egy elég bonyolult szinonima. Ahogy hallottam, a kollégák véleménye megoszlik. Senki sem írta ugyanazt. A második pedig egy szekvencia volt, ahol nagyjából mindenki ugyanazt írta. A 3. témakörben nem írtam semmit. Sajnos a sikertelen munkát nem tudtam megtanulni.

-: A 3. témát nem értem el, mert nem tanultam meg. Elbukott „Nem zúzom össze a világ csodáinak koronáját” Lucian Blaga. Legalább a bukás lehetőségét kizártam a vizsgán. Az 1 és 2 nagyon jó volt.

-: A többi könnyű volt, a 3. tárgy nem annyira. Senki sem számított rá.

Szerdán profil- és szakirányválasztó vizsga lesz, csütörtökön pedig csak a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok anyanyelvi vizsgát tesznek. A javítást digitalizálják, a jegyeket március 15-én közlik, azok nem vitathatók, és nem kerülnek be a katalógusba, kivéve, ha a tanuló vagy a szülő írásban kéri. (Radio România Actualităţi)

Elmarasztalnák a pénzügyminisztert

A képviselőház kedden szavaz az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) által Marcel Boloș pénzügyminiszter ellen kezdeményezett parlamenti indítványról, miután tegnap megvitatta annak szövegét.

Az USR és a Jobboldal Ereje parlamenti képviselői bírálták a pénzügyminisztert, amiért a betegszabadságra kivetett 10 százalékos adót vezetne be az állami költségvetésben tátongó lyukak fedezésére. Oana Țoiu, az USR képviselője továbbá azt állította, hogy Boloș miniszter megsértette a törvényt, mivel nem biztosította, hogy egy új adó bevezetése és alkalmazása között legalább hat hónap teljen el.

Megfigyelők szerint a kezdeményezés megszavazásának minimális az esélye, a parlamenti többség továbbra is támogatja a pénzügyminisztert. (Radio România Actualităţi – RADOR Románia Rádió

Székely Ervin)