2024. április 3.

Ma a Cotroceni-palotában munkaértekezletet tartanak az Európai Unió következő öt évre vonatkozó prioritásainak meghatározására

A találkozó házigazdája Klaus Iohannis államfő, Charles Michel, az Európai Tanács elnökével együtt, és részt vesz rajta Belgium, Magyarország és Horvátország miniszterelnöke is.

Amint arról a közszolgálati rádió tudósítója, Oana Bâlă beszámolt, a Cotroceni-palotában tartott találkozón folytatott megbeszélések alkalmat adnak a biztonság és a védelem, illetve az Európai Unió bővítése, az ellenálló-képesség és a versenyképesség megerősítése kérdéseinek elmélyítésére. Megvizsgálják továbbá azokat a cselekvési irányvonalakat, amelyek az Unió nemzetközi profiljának erősítésére, a jólét biztosítására, valamint a demokrácia és az európai értékek előmozdítására és védelmére irányuló közös célkitűzések elérését szolgálják. A bukaresti konzultációk az Európai Unió 2024-2029 közötti időszakra vonatkozó prioritásainak meghatározására irányuló szélesebb körű folyamat részét képezik, és az európai vezetők szintjén folytatódnak a következő intézményi ciklus stratégiai menetrendjének előkészítését célzó megbeszélések, amelyek célja, hogy az Európai Tanács az idén június végére tervezett ülésén elfogadja azt. (Radio România Actualităţi)

Figyelmeztető sztrájkba lépnek az egészségügyben dolgozók

Az Egészségügyi Szolidaritás Szakszervezeti Szövetség tagjai ma 12:00 és 13:00 óra között figyelmeztető sztrájkot tartanak a közegészségügyi intézményekben. A reálbérjövedelmek növelését, az egészségügyi szolgáltatások folyamatosságának biztosításában való részvételért járó méltányos jutalmat és a bérkülönbségek megszüntetését követelik. A figyelmeztető sztrájk alatt a normál tevékenység legalább egyharmada biztosított lesz, és a sürgősségi szolgáltatásokat nem érinti – áll az Egészségügyi Szolidaritás Szövetség közleményében. (Radio România Actualităţi)

A Parlament tegnap ünnepi üléssel ünnepelte Románia NATO-csatlakozásának huszadik évfordulóját

A képviselők és szenátorok közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozzák, hogy hazánk szövetségi tagsága garanciát jelent a polgárok, a demokrácia és az egyéni szabadságjogok védelmére. A plenáris ülésen Iulia Gherman, a közszolgálati rádió riportere követte az eseményeket:

Riporter: Nicolae Ciucă szenátusi elnök, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője hangsúlyozta, hogy Romániának a csatlakozás óta eltelt 20 év alatt sikerült a NATO egyik legfontosabb tagjává válnia.

Nicolae Ciucă: Románia ma mélyrehatóan átalakult, történelmünk legszilárdabb biztonsági garanciáival rendelkezünk, nem csak a biztonság kedvezményezettjei vagyunk, hanem a NATO keleti szárnyának biztonságát szavatoló kulcsállam is. (Radio România Actualităţi)

Kedvezményben részesülnek a véradók

Azok az állampolgárok, akik egy év alatt legalább háromszor adnak vért, kedvezményt kapnak az egy épület vagy telek után fizetendő adóból, a Klaus Iohannis elnök által tegnap kihirdetett törvény előírásai értelmében.

A kedvezményt hozzá lehet adni ahhoz a 10 százalékos kedvezményhez, amelyet már eddig is kaptak azok, akik március végéig előre befizetik az adóikat. Az intézkedés végrehajtása a helyi tanácsok feladata – olvasható a dokumentumban. (Radio România Actualităţi)

A tegnapi erős szél 13 megye 17 településén és Bukarestben okozott károkat

Három ház, egy melléképület és 16 gépkocsi sérült meg, és a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk, hogy eltávolítsák a szél által elsodort különböző épületelemeket, kidőlt fákat és kidőlt oszlopokat. Vrancea településen egy férfit kómában szállítottak kórházba, miután rádőlt egy üvegház. A Prahova megyei Moara Nouăban átmenetileg a vasúti forgalom is érintett volt az 500-as fővonalon, a fekete-tengeri kikötőkben pedig felfüggesztették a manővereket, valamint a Zimnicea és Turnu Măgurele felől Bulgáriába tartó kompátkelést. Hargita megyében hét településen volt áramkimaradás, a helyszínen speciális csapatok dolgoztak a helyzet orvoslásán. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin – RADOR