2022.szeptember 29.

Tovább szárnyal a dollár és a svájci frank

A Román Nemzeti Bank (BNR) tegnapi bejelentése szerint történelmi csúcsot ért el az amerikai dollár: árfolyama megközelítette az 5,18 lejt. Ugyancsak rekordot döntött a svájci frank, amelyik 5,21 lejt ért. A közös európai valuta tegnapi árfolyama 4,95 lej volt. (Radio România Actualităţi)

Meghosszabbítanák az üzemanyagárak csökkentéséről szóló sürgősségi kormányrendelet hatályát

A mai kormányülés napirendjén szerepel azon korábbi jogszabály előírásainak a meghosszabbítása amelynek értelmében a kormány 50 banival csökkentette a benzin és a gázolaj árát. A szóban forgó sürgősségi kormányrendeletet három hónapja fogadták el, hatálya azonban szeptember 30-án lejár.

Az eddig eltelt időszakban az üzemanyag árának kompenzációja 900 millió lejébe került a költségvetésnek. Nicolae Ciucă miniszterelnök szerint szükség van a rendelkezés meghosszabbítására, tekintettel arra, hogy az üzemanyag árának az emelkedése negatív kihatással van az életszínvonalra és a gazdasági vállalkozások nyereségességére.

Ahhoz, hogy a szabályozás október 1-je után is érvényben maradjon, a sürgősségi kormányrendelet hatályának a meghosszabbításáról ezekben a napokban kell döntést hozni – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió tudósítója, Andrei Şerban. (Radio România Actualităţi)

Románia tiszteletbeli meghívottja a 65-ik alkalommal megrendezett Belgrádi Nemzetközi Könyvvásárnak

Dél-kelet Európa egyik legrangosabb kulturális eseményén a román és a szerb írók, kiadók, fordítók, egyetemi tanárok mintegy 30 rendezvényen vesznek részt. Ezeken elsősorban a román és a szerb íróknak az utóbbi években megjelent könyveit, fordításait ismertetik meg a nagyközönséggel, de ugyanakkor jelen lesznek a klasszikusokat bemutató sorozatok is. (RADOR Hírügynökség)

Baleset történt a Petrobrazi Kőolaj-finomítóban

Szerdán villanyáram-kimaradás miatt a gőzkazánok működése leállt. Ennek nyomán a levegőbe került egy erős szagot árasztó fehér por, ami nyilvánvaló kellemetlenséget okozott a lakosoknak, akik riasztották a hatóságokat a 112-es sürgősségi hívószámon – tájékoztatta a sajtót a Prahova megyei Környezetvédelmi Őrség. A gőzkazánok ismételt üzembe-helyezése néhány óra múlva megtörtént. (RADOR Hírügynökség)

Bukaresti magyar Dzsessznapok

A bukaresti Liszt Intézet- Magyar Kuturális Intézet szervezésében szeptember 28. és 30. között a Bukaresti Magyar Dzsessznapok rendezvénysorozata várja a közönséget.

A háromnapos fesztivál célja bemutatni a már befutott, illetve pályakezdő magyar dzsesszmuzsikusokat, megemlékezni a műfaj egykori világklasszis magyar képviselőiről, illetve lehetőséget nyújtani erdélyi magyar dzsesszmuzsikusok bemutatkozására is. A seregszemle az idén három helyszínen zajlik, az intézet székhelye mellett lesznek programok a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemen, valamint Bukarest legrégibb dzsesszklubjának számító Green Hours-ban.

Tegnap délután 4 órától a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Auditorium termében dzsessz-műhelyt tart a Gyárfás-Bota Quartet két tagja: Gyárfás István dzsesszgitáros és Gyárfás Attila dobos, zeneszerző. A Szabó Gábor-díjas Gyárfás István az egyik legelismertebb magyar dzsessz-gitáros, folyamatosan győztese a jazzma.hu zenei szaklap népszerűségi szavazásainak. Gyárfás Attila dobos és zeneszerző, aki a szabad improvizációra és a dobszerelés tonális lehetőségeinek kutatására fókuszál. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR