2023. augusztus 30.

Áfaemelést javasolt a kormánynak az Európai Bizottság
Nem sikerült meggyőzni az Európai Bizottság (EB) szakértőit arról, hogy a bukaresti kormány által tervezett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedések helyrebillentenék az államháztartást. Az economedia.ro értesülései szerint az EB illetékesei az áfa 2 százalékponttal történő emelését javasolták. Romániában jelenleg a legtöbb áru és szolgáltatás után 19 százalék áfát kell fizetni. Marcel Boloș az elmúlt napokban tárgyalt Brüsszelben. Azt, hogy az EB szakértői nem voltak elragadtatva a kormány által tervezett intézkedésektől, a pénzügyminiszter is elismerte. „A költségvetési hatás tekintetében megkérdőjelezték az általunk végzett számításokat, illetve azt a módot, ahogy az eredményt kaptuk” – nyilatkozta Boloș. A pénzügyi tárca vezetője elárulta, azt kérte Brüsszeltől, hogy idén az előzetes 4,4 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány helyett fogadjanak el egy 5,5 százalékos deficitet. Ebből arra lehet következtetni, a kormány pénzügyi szakpolitikusai is belátják, hogy a tervezett megszorító intézkedések ellenére sem tartható az idei évre vállalt 4,4 százalékos hiány. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.30)
Crevediai tragédia: a súlyos sérültek állapota stabil, de kilátásaik nem változtak
Stabil az állapota a crevediai robbanásban súlyos égési sebeket szenvedett három betegnek, de kilátásaik nem változtak, tekintve, hogy testfelületük több mint 90 százaléka megégett – közölte szerdán Alexandru Rafila. Az egészségügyi miniszter szerint a három súlyos állapotban lévő páciens – akik közül egy a bukaresti Bagdasar Arseni sürgősségi kórházban, ketten a bukaresti sürgősségi klinikán fekszenek – állapota stabil, de „ez nem jelenti azt, hogy változott a prognózis. Testfelületük több mint 90 százaléka megégett, és ez komoly problémát jelent a kilátásaik szempontjából” – nyilatkozta a miniszter. Alexandru Rafila szerdán a bukaresti sürgősségi klinikán ápolt betegeket látogatta meg, és beszámolója szerint „röviden beszélgetett” néhány sérült hozzátartozóival. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.30)
Sztrájkkal fenyegetőznek a pénzügyminisztériumi intézmények alkalmazottai
Munkakonfliktust hirdetett a pénzügyminisztériumi intézmények alkalmazottainak szakszervezete, a SindFISC, mert a kormány nem tett eleget a kéréseiknek. A szakszervezet szerdai közleménye szerint augusztus 11-én a pénzügyminiszter jegyzőkönyvbe vette a követeléseiket, de egyet sem oldottak meg közülük. A SindFISC közölte: ha az augusztus 11-i találkozón beterjesztett követeléseiket a kormány nem teljesíti, általános sztrájkot hirdetnek, amelynek következtében meghatározatlan ideig leáll a munka a pénzügyi hivatalokban. Az alkalmazottak méltányosabb bérezést, jobb munkakörülményeket, a tevékenységükhöz szükséges informatikai rendszer korszerűsítését kérik. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.30)
A bevándorlók miatt nőtt Románia népessége
Románia állandó lakossága 2023. január 1-jén 19,051 millió fő volt, ami 9107 fővel több, mint 2022. január 1-jén. Első alkalommal történik meg, hogy az ország népességnövekedésének a bevándorlás a fő oka. Közben tovább nőtt az eloregedési index.  Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdai közlése szerint többségben vannak a városon élők a vidékiekhez képest (52,1%), illetve a nők a férfiakhoz képest (51,4%). Folytatódik a lakosság elöregedése, 100 (15 év alatti) gyermekre 122 idős személy jut. 677.000-rel több 65 évesnél idősebb lakosa volt Romániának 2023. január 1-jén, mint 14 évesnél fiatalabb lakosa (egy évvel korábban ez a különbség még 617.000 fő volt). 2022 az első év, amikor a bevándorlás volt az ország népességnövekedésének fő oka. A tavalyi év folyamán a kivándorlók és bevándorlók között is több volt a férfi, mint a nő: a kivándorlók 50,2 százaléka, a bevándorlók 53, 3 százaléka férfi volt. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.30)