2023. november 2.

A mai kormányülés napirendjéről

A kormány további kisajátításokat hagy jóvá, hogy tavasszal megkezdődhessenek a Comarnic-i körgyűrű munkálatai. A Comarnic-ot és Bușteni-t elkerülő utak a Ploieşti-Brassó autópálya hiányában a Prahova völgyében futó 1-es számú országos út forgalmának javítása szempontjából kulcsfontosságú projektek. Szintén a mai ülésen egészítik ki a kutatási és a mezőgazdasági minisztérium költségvetését, és módosítják a hónap végén hatályba lépő garancia-visszatérítési rendszerről szóló szabályozási aktust. A közszolgálati rádió ma reggeli hírműsorában Petruța Obrejan riporter így számolt be a végrehajtó testület napirendjén szereplő határozat- és rendelet-tervezetek részleteiről.

Riporter: A miniszterek ma több rendeletet javasolnak a fogyatékkal élők jogainak védelme érdekében, ugyanakkor módosítani kívánják az egyesületekről és alapítványokról szóló kormányrendeletet. A hulladékgazdálkodás hatékonyságával és az elsődleges, nem újrafelhasználható csomagolóanyagok garanciális visszavételi rendszerével kapcsolatosan számos rendelet módosítását és kiegészítését is tervezik. Ugyancsak ma hagyják jóvá az Complexul Energetic „Olténia” Energiatermelő Komplexum és a bukaresti „Electrocentrale” egyedáruság bevételi és kiadási költségvetését, valamint növelik a kutatási és a mezőgazdasági minisztérium büdzséjét is. A kormány emellett jóváhagyja a településeken tüzek és hidrometeorológiai jelenségek által sújtott lakosságnak nyújtott ingyenes humanitárius gyorssegélyek odaítélését a következő településeknek: a Fehér megyei Topánfalva (Câmpeni) , az Arad megyei Raj (Brazii), a Dolj megyei Grecești, Blăjani falvak és a Buzău megyei Buda. A humanitárius segély összege meghaladja a 375.000 lejt, a sürgősségi humanitárius segélyként nyújtott termékek között gázolaj, cserép, cement, faanyag, acél, gerendák, horganyzott lemezek, hús- és zöldségkonzervek, valamint víz található. (Radio România Actualităţi)

Csökken a munkanélküliek száma

A munkanélküliségi ráta szeptemberben alacsonyabb volt, mint augusztusban, és alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest – közölte ma a Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal. A legtöbb munkanélküli a 40 és 49 év közötti korosztályból került ki, a spektrum másik végén a 25 és 29 év közöttiek állnak. A közel 230 ezer munkanélküliből több a férfi, mint a nő, és lakóhely szerint a legtöbben vidéki területekről származnak. A regisztrált munkanélküliek összlétszámában jelentős arányt képviselnek az iskolázatlanok és az általános iskolai végzettséggel rendelkezők. (Radio România Actualităţi)

A mezőgazdasági minisztérium több mint 250 millió euróval támogatja a fiatal mezőgazdasági termelők letelepedését

A potenciális kedvezményezettek mától a Vidéki Beruházási Alapok Ügynökségének (AFIR) hivatalos honlapján, az afir.ro oldalon keresztül pályázhatnak, ahol a szükséges dokumentumokról is tájékozódhatnak. A rendelkezésre álló pénzeszközök között külön-külön szerepelnek a mezőségi és a hegyvidéki területek művelésére elkülönített összegek. A pályázati időszak jövő év január 31-ig tart. (Radio România Actualităţi)

Tegnap óta teljesen leállt a Dunán átmenő kompforgalom Brăila felől, a Smârdan pont és Tulcea között

A szállítással megbízott cég szerint súlyos veszteségeket termel, és nem engedheti meg magának a folytatást. Egyelőre az egyetlen alternatíva a közúti híd, de azt csak napközben használják. Sorin Grindeanu közlekedési miniszter tegnap ott járt, és arra kérte a közúti társaság igazgatóját, hogy hozza meg a döntést, hogy éjszakára is megnyissák a forgalmat.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter: Nem látom okát annak, hogy miért szüneteljen a forgalom éjszaka, amíg ezeket a darukat nem szerelik le és nem viszik el. Ha ezeket a darukat nem bontják le, akkor a forgalom a nap 24 órájában működjön. Amikor mozgósítják őket, akkor jöjjenek és kérjék meg az Autópályák és Közúti Infrastruktúra-fejlesztő Országos Egyedáruságot (CNAIR), hogy a nap 24 órájában dolgozzon a daruk eltávolításán. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin