2017. február 26

Románia déli és keleti részén nehéz téli időjárási viszonyok között zajlik a közlekedés

Bukarestben és az ország 12 megyéjében erős szélre, havazásra és hóvúvásra figyelmeztettek a meteorológusok és  narancssárga jelzésű figyelmeztetés van érvényben. Mi több, helyenként mínusz 20 Celsius fok alá csökkent a hőmérséklet. Hétfőn reggel Gyergyóalfaluban mérték a leghidegebbet egész Romániában, mínusz 22 Celsius fokot. A belügyminiszter tájékoztatása szerint mintegy 17 ezer belügyi alkalmazottat, tűzoltót, csendőrt és rendőrt mozgósitottak, illetve és 7.500 hótoló és hómaró gépekkel takaritják az utakat. Másrészt a román vasúttársaság 52 járatot – többnyire személyvonatot – volt kénytelen törölni az ország déli részén. Teleorman megyében lezártak néhány országutat, hogy eltakarítsák a havat, mig az útügyi társaság arra figyelmeztette a gépkocsivezetőket, hogy csak akkor induljanak útnak, ha nagyon szükséges. Az erős szél miatt bezárták a kikötőket is. Az ország hat déli megyéjében és Bukarestben hétfőn és kedden felfüggesztették a tanitást.Az Otopeni repülőtéren több járat késve szállt fel, illetve szállt le, mig egy járatot töröltek. A meteorológiai intézet hétfőn kora délután újabb figyelmeztetést adott ki, e szerint a következő órákban erősödni fog a havazás és a szél Románia déli és keleti részén, a hófúvás várhatóan még jobban megnehezíti a közlekedést. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Sztrájkolnak a parajdi sóbánya dolgozói

A múlt héten megkezdett sztrájkot a sóbánya dolgozói folytatták hétfőn is. A bányászok húsz százalékos béremelést, és Seprődi Zoltán bányaigazgató leváltását követelik. A sztrájk a bánya turisztikai szintjének látogatását is megakadályozza.Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa hétfőn levelet intézett a sóbánya vezetőségéhez, amelyben a tiltakozó akció beszüntetését kérte. A román közszolgálati rádió marosvásárhelyi területi studiójának nyiltakozva a prefektús kihangsúlyozta, hogy az időjárási viszonyok miatt nemzetbiztonsági üggyé vált, hogy a parajdi sóbánya biztosítsa a sót az országutak és megyei utak megtisztításához.”Amennyiben a bánya nem biztositja a szükséges sómennyiséget a hóeltakaritással megbizott cégek nem tudnak hatékonyan közbelépni, s következésképpen teljessen felborul a megye szocio-gazdasági tevékenysége, veszélybe kerül az emberek élete, egészsége és javai. A helyzet elég súlyos, törvénymódositásra lenne szükség, mivel a béreket egy szabályozó rendelkezés irányozza elő és az 1900 lejes bányászfizetés valóban nagyon kevés”, hangsúlyozta Jean-Adrian Andrei. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

Alina Gorghiu „gyengén megindokoltnak nevezte” az igazságügyi miniszter jelentését

Alina Gheorghiu liberális szenátor szerint nem kérdőjelezhető meg, hogy Románia elnöke dönthet az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészének felmentéséről. Véleménye szerint az igazságszolgáltatásról Teodor Toader tárcavezető által ismertetett jelentés nem tartalmazott elégséges érveket. Másrészt Adrian Ţuţuianu szociáldemokrata szenátor úgy vélte, hogy jogi szempontból alátámasztott jelentést ismertetett az igazságügyi miniszter és ezt figyelembe kell vennie az államfőnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.26)

A belügyminiszter részt vett a képviselőház plénumán, a liberálisok meghivására

Carmen Dan belügyminiszter hétfőn részt vett a képviselőház plénumán, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti frakciójának kérésére. A liberálisok úgy értékelték, hogy a belügyminisztérium szintjén súlyos működészavar tapasztalható, ami elsősorban az állampolgároknak e közintézmény iránti viszonyulását folyásolja be.Victor Paul Dobre liberális képviselő szerint a minisztérium helyzete kritikus mind a nyugdijkorhatár betöltése előtti nyugdijazások, mind a rendőrök fizetésének csökkenése miatt (ami az egységes bértörvény gyakorlatba ültetése miatt történt). Válaszreakciójában Carmen Dan leszögezte, hogy a tavaly elfogadott adó- és költségvetési intézkedések nyomán a rendőrök fizetése 10%-al, mig a katonák és a belügyi civil személyzet bére 15%-al  növekedett, majd 2018. január 1-jétől átlagban újabb 3-4%-kal emelkedett a nettó fizetésük. A legkisebb rendőri javadalmazás – a pályakezdő rendőrök esetében – 29,3%-kal nőtt a tavaly, fűzte hozzá a belügyminiszter.(RADOR HIRÜGYSNÖKSÉG – 02.26)

Rozália Gănciulescu, RADOR