2020. július 22

Klaus Iohannis államelnök nyilatkozata
Klaus Iohannis államelnök közölte, hogy a Ludovic Orban miniszterelnök vezette csapattal folytatott szerda délutáni találkozón megvitatták a két nemzeti terv összevonását, melyek szavatolják Románia hozzáférését ahhoz a nyolcvan milliárd euróhoz, amelyet a gazdaságfellenditő csomagból az Európai Unió bocsátott rendelkezésünkre.  Az összeg egyrésze már az idén lehivható, amennyiben az ezzel kapcsolatos nemzeti terv elkészül idejében. Mint hozzáfűzte, az uniós pénzt a világjárvány okozta válság enyhitésére használják fel. Klaus Iohannis ismételen állampolgári felelősségre szólitott, megemlitve, hogy szerdán újabb ezer koronavirussal fertőzött beteget azonositottak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 07.22)
Klaus Iohanni államelnök a craiovai Ford gyárhoz látogatott
Klaus Iohanni államelnök szerdán a craiovai Ford gyárhoz látogatott, mely alkalommal kiemelte a romániai autóipar potenciálját, megjegyezve, hogy a Brüsszelből kapott uniós pénzekkel nagy esély van e terült fejlesztésére. „A nyolcvan milliárd eurót arra kell forditanunk, hogy Románia vonzó befektetési célponttá váljon”, hangsúlyozta Iohannis. A délután folyamán, a Kultúrpalotában ülést tartottak az európai alapok témakörrel, amelyen részt vett az államelnök, Ludovic Orbán miniszterelnök, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes, Florin Cîțu pénzügyminiszter és Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszter. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 07.22)
Az egészségügyi miniszter elmarasztalta az egészésgügyi biztonsági intézkedések megszegésére való uszitást
Nelu Tătaru egészségügyi miniszter elmarasztalta az egészésgügyi biztonsági intézkedések megszegésére való uszitást. Véleménye szerint a hatóságoknak és a médiának pontosan kell ismertetnie a járványhelyzet alakulását, mig a lakosságnak meg kell értenie, hogy a megszokott életre való visszatérés csakis a koronavirus elterjedésének megakadályozására hozott intézkedések szigorú betartásától függ. Szerdán több mint ezer új koronavirussal fertőzőtt beteget vettek nyilvántartásba, mig az elhalálozások száma több mint 27 volt. Több mint ötezer száz személyt korházban kezelnek, melyek közül 293-an az intenziv  terápiaosztályon vannak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 07.22)
A Sanitas szakszervezet több tagja beadvánnyal fordult a kormányhoz a rossz munkakörülmények miatt
A szakszervezeti tagok az ATI-nél ledolgozott munkaidő csökkentését és plusz pénzt követelnek a koronavirussal fertőzött betegeket kezelő egészségügyi személyzet számára, amit egyébként a kormány megigért. Iulian Pop, a Sanitas szakszervezeti szövetség alelnöke kijelentette, hogy „mindez a koronavirussal  diagnosztizált betegeket kezelő egészségügyi személyzet jogos követelése. Joguk van a munkaprogram csökkentéséhez, hiszen fizikailag és pszihikailag is nagyon ki vannak fáradva. Jogunk van a covid-pótlékra. Úgy gondoljuk, hogy az egészségügyi dolgozók mindenikének joga van a fizetés emeléshez, a 2022-es év fizetési szintnek megfelelően”, hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.  (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG  – 07.22)
Gănciulescu Rozália, RADOR