2024. április 10.

Megvitatásra kerül az 1989-es forradalom győzelméhez hozzájáruló mártírokkal és harcosokkal szembeni elismerésről szóló törvény módosítása

Az Alkotmánybíróság szerdán megvitatja azt az észrevételt, amelyet Klaus Iohannis államfő terjesztett be a testülethez az 1989-es forradalom győzelméhez hozzájáruló hősökkel, mártírokkal és harcosokkal szembeni elismerésről szóló törvény módositása kapcsán. Az államfő még tavaly november végén megküldte észrevételét egy homályos megfogalmazás miatt, amely a joghatásokat illetően zavart kelt, és közvetlenül érinti a törvény kedvezményezettjeinek jogait. Így például alkalmazhatatlanná vált az a teljes mechanizmus, mely révén Románia elnöke kitüntetéseket adományozott a jogosultaknak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Konferenciát szervezett Bukaresben a védelmi minisztérium, „Románia – NATO, 20 év” címmel

A védelmi minisztérium szerdán „Románia-NATO, 20 év” címmel konferenciát szervezett, amelyen Románia két évtizedes NATO-tagságát ünneplik meg. Az eseményen részt vesz Klaus Iohannis államfő, Nicolae Ciucă szenátusi elnök, Marcel Ciolacu miniszterelnök, valamint Románia és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagállamainak politikai és katonai személyiségei. Romániát a 2002 novemberi prágai NATO-csúcstalálkozón hívták meg a szervezetbe, és hivatalosan 2004. március 29-én lett NATO-tag. Az elmúlt két hétben több rendezvény is szerveztek az országban Románia NATO-csatlakozásának 20., valamint a Szövetség megalakulásának 75. évfordulója alkalmából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Klaus Iohannis államfő beszéde a „Románia – NATO, 20 év” címmel rendezett bukaresti konferencián

A „Románia – NATO, 20 év” címmel szerdán, a román fővárosban szervezett konferncián Klaus Iohannis államfő, egyebek mellett, kihangsúlyozta: A történelem legerősebb politikai-katonai szövetsége létrejöttének 75., valamint Románia  észak-atlanti családhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját ünnepeljük. Hazánk NATO-csatlakozása és európai irányvonalunk volt a fő nemzetstratégiai cél az 1989-es forradalom után. A NATO-tagság a mai Románia kiépitésének egyik szilárd alapja lett, ezen az alapon vált országunk erős, felelősségteljes és megbecsült szövetségessé Európában és a világban, mélyen elkötelezett az európai és euroatlanti biztonsági architektúra mellett. A jelenleg átélt nehéz időszak, amelyet számos európai és világszintű kihívás jellemez, szilárdan lehorgonyozva talál bennünket a NATO-ban és az Európai Unióban, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal kötött stratégiai partnerségben, amelyek kül- és biztonságpolitikánk három vitathatatlan pillére. Ma, Románia történetének legszilárdabb biztonsági garanciáiban részesülünk, amelyeket az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkelye szavatol. A magunk részéről tiszteletben tartjuk a szövetségesi szinten vállalt kötelezettségeket, és hozzájárulunk a közös biztonság és a kollektív védelem erősítéséhez. Jelen voltunk Afganisztánban, részesei voltunk a többnemzetiségű haderőnek Irakban, és együtt harcoltunk a globális terrorizmus ellen. Ugyanakkor részt veszünk a NATO koszovói missziójában, és következetesen hozzájárulunk a NATO elrettentő és védelmi poziciójának erősítéséhez a keleti szárnyon. Működőképes és robusztus NATO-struktúráknak adunk helyet, mig katonáink együttműködnek és hadgyakorlatokon vesznek részt Romániában több mint 5000,  az Amerikai Egyesült Államokból, Franciaországból, Lengyelországból, Portugáliából, Belgiumból, Olaszországból, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Spanyolországból, Észak-Macedóniából és Luxemburgból érkezett katonával együtt. A határainkon zajló háború miatt kialakult helyzet még inkább növeli Románia jelentőségét a regionális biztonság és stabilitás szempontjából. A fekete-tengeri térség stratégiai jelentősége az euro-atlanti tér biztonsága szempontjából, amint azt a 2022-es madridi NATO-csúcson is elismerték Románia kitartó erőfeszítéseinek eredményeként, ma már vitathatatlan. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Április 10 – az európai parlamenti választásokra való jelöltségek benyújtásának utolsó napja

Azoknak a politikai alakulatoknak, amelyek képviselőiket az Európai Parlamentbe kívánják küldeni, már csak a mai nap áll rendelkezésükre jelöltlistájaik benyújtására a Központi Választási Irodához. A további törvényes szakasz lezárása után, április 30-án kerül sor a pártok, nemzeti kisebbségi szervezetek, politikai és választási szövetségek, valamint a független jelöltek szavazólapjain szereplő sorszámok meghatátozására. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

Továbbra is magas a kanyaróvírus-fertőzöttek száma

Továbbra is magas a kanyaróvírus-fertőzöttek száma. A múlt héten csaknem 800 kanyarós esetet jelentettek, így tavaly év eleje óta 11 400-ra nőtt a megbetegedések száma. A legtöbb megbetegedést a fővárosban, valamint Brassó és Maros megyében regisztrálták. Az Országos Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 12 ember halt meg kanyaróban. A kanyarónak nevezett fertőző betegség védőoltással megelőzhető. Az orvosok felhivják a figyelmet, hogy a kanyaró nemcsak gyermekbetegség, súlyos, akár életveszélyes is lehet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)

A nagylaki határrendészek 11 migránst fedeztek fel, akik illegálisan próbáltak átjutni a határon Magyarországra

Az árut kísérő okmányok szerint a román sofőr Románia-Spanyolország útvonalon autóalkatrészeket szállított. Az ellenőrzések után megállapították, hogy a migránsok Egyiptomból, Pakisztánból és Indiából származnak. Személyi okmányok alapján legálisan léptek be Romániába. A sofőr ellen migránscsempészet, a kisbuszban utazó külföldiek ellen pedig az államhatár csalási kísérlettel történő átlépése miatt indult nyomozás.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.10)
Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA