2024. május 22.

A munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek nemsokára meghírdetik az inasszerződések finanszirozására hívatott programot

Az országszerte működő munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek nemsokára meghírdetik az inasszerződések finanszirozására hívatott programot, amelyre az európai alapokból származő 100 millió eurót fordítanak. A program segítségével 5 000 munkanélküli tanulhat mesterséget – még a munkahelyén is. Az érdeklődők és gazdasági szereplők, akik leendő alkalmazottjaikat szeretnék szakmai képzésben részesiteni, a megyei ügnökségekkel kell felvenniük a kapcsolatot, közölte Corina Scarlat, az Országos munkaerő-foglalkoztatási ügynökség szóvivője.”Inasok azok lehetnek, akik már betöltötték a 16 évet és szak- vagy átképzésben akarnak részesülni egy bizonyos területen. Őket egy speciális inas-szerződéssel alkalmazzák és munkahelyi képzésben is részt vehetnek. A szerződés lejárta után a munkáltató meghatározatlan időre szóló szerződést köthet az inas-munkavállalóval”, magyarázta Corina Scarlat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

A Zsil-völgyi Energetikai Komplexum adminisztrációja több állást hírdet meg a közeljövőben

A Zsil-völgyi Energetikai Komplexum adminisztrációja szerint sok szakember nemsokára nyugdíjba vonul és veszélybe kerül a föld alatti munkavégzés biztonsága. A társaság bevételi és kiadási költségvetését már elfogadták, így mielőbb megkezdődnek az alkalmazási eljárások. A Zsil-völgy Energetikai Komplexumnál közel 2000 alkalmazott dolgozik a négy aktív bányászati üzemben és a zsilymacesdparosenyi hőerőműnél, de sokan megfelelnek a nyugdíjazási feltételeknek és távozni készülnek. A leendő munkavállalók nagyrészét a betöltetlen állásokra veszik fel, amelyekhez nem szükséges speciális szakképzettség, de az időigényes képzésű szakemberek nyugdíjba vonulása, mint például a robbanóanyagokkal foglalkozó szakemberek, veszélyeztetheti a munka biztonságát. A meghirdetett több mint 300 állásra már több százan jelentkeztek, sokan közülük volt bányászok, akik kénytelenek kiegészíteni munkarégiségüket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

A „Mentsétek meg a gyermekeket” szervezet meghírdette a „Legkisebb szoba” kampányt

Románianak alig sikerül életben tartania a koraszülött gyermekeket – a neonatológusok és a szükséges felszerelések krónikus hiánya miatt, így ezerből csaknem hat baba nem éri meg az egyéves kort. A „Mentsétek meg a gyermekeket” szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a legkorszerűbb orvosi berendezések döntő mértékben hozzájárulnak a rendkívül koraszülött vagy súlyos egészségügyi patológiájú újszülöttek megmentéséhez. A szervezet meghírdette a „Legkisebb szoba” kampányt, mely révén az ország 10 intenzív, újszülött- és gyermekosztályát tervezi inkubátorral felszerelni, ami a koraszülöttek számára létfontosságú, magyarázta a Kolozsvári Rádiónak adott nyilatkozatában Ştefania Mircea, projekt koordinátor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

A román miniszterelnök beszédet mondott a Black Sea Defense and Aerospace elnevezésű nemzetközi kiállítás szerdai megnyitóján

Ez alkalommal Marcel Ciolacu, egyebek mellett, kiemelte, hogy a fekete-tengeri térség védelmi iparának szentelt nemzetközi kiállítás a legnagyobb ilyen jellegű rendezvény a régióban, és fontosságát az is alátámasztja, hogy 31 országból mintegy 400 vállalat képviselteti magát. A kormányfő rámutatott, az elkövetkező időszakban nagy értékű szerződéseket köthet a román védelmi ipar, melyek révén eurómilliárdok áramlanak majd a román gazdaságba. „Ezen az eseményen is több kereskedelmi megállapodás születik majd fontos nemzetközi partnerekkel”, jelentette ki, hozzáfűzve: a kudzsiri üzem fegyvereket fog gyártani, együttműködésben egy német vállalattal, a Romarm állami vállalatcsoport partnerségre lép az amerikai General Dynamics konszernnel a NATO-szabványoknak megfelelő tüzérségi lőszerek gyártásának korszerűsítésére és kapacitásbővítésére, „a sokak által már eltemetett Romaero” pedig megállapodást ír alá egyik régi magyarországi partnerével, és ismét a repülőgép-karbantartási szektor fontos szereplőjévé válik. A miniszterelnök szerint a hadiipari vállalatok nagy részében három szakaszban folyik a munka, jelenleg a munkaerő-toborzás és korszerűsítés van folyamatban. Ciolacu kifejtette: valamennyi európai ország kiemelt ágazatként tekint védelmi iparára, és a román kormány számára is prioritás az iparág újjáélesztése. „Románia nem követheti el többé azt a hibát, hogy fegyvergyárai egy részét bezárja, a többit pedig csődközeli állapotba sodorja”, hangsúlyozta a minsizterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Csaknem 900 kanyarós esetet jelentett az Országos Közegészségügyi Intézet

Csaknem 900 kanyarós esetet jelentett az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) az elmúlt héten. Tavaly január elsejétől idén május 19-éig összesen 15 763 kanyarós megbetegedést jelentettek Romániában. 2023 elejétől mostanig tizenhatan haltak meg kanyaróban. Az elmúlt héten egy kórosan elhízott 2 éves kisgyerek veszítette életét, aki nem volt beoltva kanyaró ellen. Az INSP-adatok szerint, az ország minden megyéjéből jelentettek megbetegedést, a legtöbb esetet azonban Brassó (1955) és Maros (1197) megyében, valamint Bukarestben (1528) jegyezték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.22)

Rozália Gănciulescu