2024.június 10

A helyhatósági választásokon az országos részvételi arány alig haladta meg az 50 százalékot

Tegnap a románok megválasztották polgármestereiket, megyei tanácselnökeiket, helyi és megyei tanácsosaikat. A helyhatósági választásokon az országos részvétel valamivel meghaladta az 50%-ot. A Központi Választási Iroda hivatalos eredményére várakozva, a politikai pártok saját maguk végeztek párhuzamszámlálást. Ez szerint a PSD 24 megyei tanácsosi tisztséget szerzett, a PNL tizenkettőt és RMDSZ négyet. Neamţ megyében a PSD elnöke, Daniel Harpa nyerte el a megyei tanácselnöki mandátumot, miután legyőzte liberális ellenjelöltjét, George Lazărt. Hasonlóan alakult a helyzet Hunyad megyében is, ahol a szociáldemokraták győztek a liberálisok felett. Nagyszebenben viszont a Megyei Tanács és a városháza élén a liberális Daniela Cîmpean, illetve Astrid Fodor ( Német Demokratikus Forum) újrázik a következő 4 évben, tájékoztattak a román közszolgálati rádió tudósitói. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A PSD-PNL szövetség a leadott szavazatok 54 százalékával nyerte meg az európai parlamenti választásokat

A PSD-PNL szövetség a leadott szavazatok 54 százalékával nyerte meg az európai parlamenti választásokat – a közvélemény-kutatások szerint. A második helyen a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) végzett, 14 százalékkal, ezt követi az Egyesült Jobboldali Szövetség – 11 százalékkal és az RMDSZ – 5 százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy országos szinten a politikai szavazást is a PSD nyerte, a szociáldemokratáknak sikerült megszerezniük a megyei tanácsok 35 százalékát, a PNL-nek 28 százalékot, az AUR-nak és az Egyesült Jobboldalnak pedig 12 százalékát. A fővárosban további 4 évig Nicuşor Dan marad a főpolgármester, aki a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, miközben a  szavazók 25 százléka voksolt Gabriela Firea-ra,  Cristian Popescu Piedone-ra pedig 12 százaléka. A Fővárosi Közgyűlést tekintve, az Egyesült Jobboldali Szövetség a szavazatok 30%-át szerezte meg, ezt követi a PSD 28%-kal és a PNL 12%-kal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A Belügyminisztérium szerint a választások komolyabb incidensek nélkül zajlottak le

A Belügyminisztérium közlése szerint a választások komolyabb incidensek nélkül, a normális törvényességi keretek között zajlottak le. Tegnap este 20 óráig azonban csaknem 1200 bejelentés érkezett a választásokkal kapcsolatos esetleges szabálysértések vagy bűncselekmények elkövetése miatt. Ebből 461 bejelentést nem erősítettek meg, további 121-et pedig ellenőrzés alá vettek. A Belügyminisztérium hatáskörébe nem tartozó további hét értesitést átirányitották az illetékes Választási Irodákhoz és az Állandó Választási Hatósághoz. Ugyanakkor mintegy 300 lehetséges választási bűncselekmény ügyében indítottak vizsgálatot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

A Központi Választási Iroda elemzi a helyhatósági és az európai parlamenti választások adatait

A Központi Választási Iroda (BEC) tagjai összeültek, hogy elemezzék a tegnapi helyhatósági és az európai parlamenti választások adatait, majd ezt követően közlik a részeredményeket.Gyakorlatilag az urnák zárása után kialakult helyzeteket elemzik, illetve központositsák a jegyzőkönyveket és utólag közlik az adatokat a prezenta.roaep.ro weboldalon. A végleges eredmények csak az összes jegyzőkönyv központosítása után kerülnek nyilvánosságra. Másrészt, az Egyesült Államok nyugati partján és Kanadában kialakitott szavazóhelyiségek bezárásával befejeződött a külföldi szavazás is, amelyet Románia 33 EP-képviselőjének megválasztására szerveztek. A BEC adatai szerint több mint 216 000 állampolgár szavazott 915 szavazókörben. Az országban az európai parlamenti és a helyhatósági választásokon több mint kilenc és fél millióan járultak urnákhoz, ami 50% feletti részvételt jelent. A fővárosban ezen alkotmányos jog gyakorlása iránt leginkább a 45 és 64 év közötti állampolgárok tanusítottak érdeklődést, őket a 65 év felettiek követték. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)

Rozália Gănciulescu, RADOR