2023. augusztus 3.

Temesvár Napja

Ez alkalomból Európa Kulturális Fővárosa ünnepi pillanatokra készül. Az Egyesülés téren katonai és vallási szertartásra kerül sor, majd a városi tanács ünnepi ülése következik, amelyen Dominic Fritz temesvári polgármester négy díszpolgári címet ad át.1919. augusztus 3-án a Virgil Economu ezredes vezette román hadsereg csapatai felszabadították Temesvár városát a szerb közigazgatás alól. E nap alkalmából a hatóságok több szabadtéri rendezvénnyel is készülnek a hétvégére: kiállításokkal, koncertekkel és előadásokkal, közölte a román közszolgálati rádió temesvári studiója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)

A kormány átfogó intézkedés-tervet készít az állami kiadások csökkentésére

A kormány átfogó intézkedés-tervet készít az állami kiadások csökkentésére és a bruttó hazai termék 4,4 százalékos hiánycéljának teljesítésére. A vezetői pozíciók, az államtitkárok számának csökkentését, egyes intézmények összevonását, valamint a bruttó 10 ezer lej feletti fizetésű költségvetési alkalmazottak nyaralási utalványának megszüntetését fontolgatja. Az intézkedéscsomagot szerdán már megvitatták a Pénzügyminisztériumban, és a kormánynak kell jóváhagynia, közölte Marcel Ciolacu miniszterelnök, hozzáfűzve: A több mint 50 intézkedést a koalíción belül is megvitattuk. Ez az első alkalom, hogy egy román kormány ilyen hozzáállást tanusit. Románia gazdasági stabilitásáról és nem gazdasági válságáról beszélünk. Nem beszélünk recesszióról Romániában. Egyszerűen arról beszélünk, amit a Bizottság előtt vállaltunk. Itt az ideje, hogy akik dolgoznak, megfelelő fizetést kapjanak, bérnövekedésbe részesüljenek. Azok, akik évtizedek óta azért járnak munkába, hogy pasziánsz játékkal töltsék az időt, keressék máshol ezt a munkamódszert. Az emlitett intézkedések mintegy hatmilliárd lejes költségvetési megtakarítást eredményezhetnek az év végéig. Ezzel párhuzamosan a kormánykoalíció az államháztartásba bevételt hozó intézkedési terven is dolgozik, amelyről a jövő szerdán tárgyalnak a költségvetési kiigazitással együtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)

A kormányfő rendkívüli ülésre hívja össze a Parlamentet a különnyugdíjakról szóló törvény módosításáért

Marcel Ciolacu miniszterelnök bejelentette, hogy a jövő héten rendkívüli ülésre hívja össze a Parlamentet a különnyugdíjakról szóló törvény módosításáért, az Alkotmánybíróság kifogásainak megfelelően. A kormányfő azt kérte az igazságügyi minisztertől, hogy fogalmazza meg a bíróság által a bírák szolgálati nyugdíjával kapcsolatban vitatott módosításokat. Marcel Ciolacu leszögezte: feltétlenül szükséges, hogy ez a törvény a lehető leggyorsabban hatályba lépjen, hogy Románia lehivhassa az Országos Helyreállitási Tervből (PNRR) származó európai pénzeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)

Az ellenzék elmarasztalja a kormánykoalició intézkedés-tervét

Az ellenzék elmarasztalja a kormánykoalició intézkedés-tervét, azt állitva, hogy ez nem járul hozzá a hiánycél fenntartásához. Az új adók és dijak bevezetésével kapcsolatban a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Népi Mozgalom Párjának (PMP) képviselői úgy vélik, hogy a kormányzók az üzleti szférát, elsősorban a kis- és közepvállalkozásokat és egyéni vállalkozókat sújtják intézkedéseikkel, és teszik ezt csupán a közpénzek pazarlási szintjének további megőrzéséért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)

Az első félévben 16,6 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma

Az első félévben 16,6 százalékkal 11,079 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyi év azonos időszakához képest, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve, közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS). A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 12,4 százalékkal 9,028 millióra, a külföldi turistáké 39,7 százalékkal 2,051 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 17,3 százalékkal 5,617 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 13,5 százalékkal, 4,686 millióra, míg a külföldieké 41,4 százalékkal 930 600-ra emelkedett. Júniusban a vendégéjszakák száma 9,3 százalékkal 2,78 millióra nőtt tavaly júniushoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma júniusban 7,7 százalékkal 1,269 millióra emelkedett éves összevetésben. Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, ami a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszaktól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb. Az idei első fél év adatai alapján még kétséges, hogy a romániai idegenforgalomnak sikerül-e idén elérnie a világjárvány előtti szintet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.03)

Rozália Gănciulescu