2016. június 13

Călin Popescu Tăriceanu a mezőgazdasági miniszter menesztését kérte a kormányfőtől

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök véleménye szerint Dacian Cioloş miniszterelnöknek menesztenie kell Achim Irimescu mezőgazdasági minisztert, főleg az egyszerű bizalmatlansági inditvány elfogadása után. Mint hozzáfűzte, a képviselők már jelezték a miniszterelnöknek, hogy menesztenie kell Irimescu tárcavezetőt, elsősorban azért, mert nem képes megfelelően intézkedni  a mezőgazdasági szubvenciók folyósitása terén.A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter ellen kezdeményezett egyszerű bizalmatlansági inditványt a képviselőház plénuma 189 szavazattal, 11 ellenében és 89 tartózkodás mellett június 8-án fogadta el. A bizalmatlansági inditvány aláirói felróják a miniszternek az európai alapok lehivásának megakadályozását, a gazdálkodóknak járó szubvenciók megkésve történő kifizetését, valamint azt, hogy nem utalja ki  aszükséges pénzt az öntözőberendezések felújjitására. Irimescu elutasitotta az ellene tett kijelentéseket és megjegyezte, hogy munkáját értékelik a gazdálkodókat tömöritő egyesületek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Az Európai Bizottság október 15-ig hosszabitotta meg a gazdálkodók közvetelen támogatásának uniós tagországok általi folyósitását

Az Európai Bizottság október 15-ig hosszabitotta meg a határidőt, amig az unós tagállamok kifizethetik azon támogatásokat, amelyeket az Európai Unió szubvenciós rendszere, a Közös Agrárpolitika (KAP) révén bocsátanak a gazdálkodók rendelkezésére. Tekintettel arra, hogy ez az első év, amikor gyakorlatba ültetik a Közös Agrárpolitikát, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy meghosszabitja az emlitett határidőt, ezáltal is segitve a KAP alkalmazása terén műszaki jellegű nehézségekbe ütköző tagállamokat. E program révén már a tavaly december 1-én megkezdték a kifizetéséket és a határidő június 30-án járt volna le, de több uniós tagországnak még mindig nem sikerüt igazodnia e programhoz. Achim Irimescu román mezőgazdasági miniszter az Európai Bizottságtól rugalmasabb magatartást szorgalmazott, mivel a támogatást igénylő kérvények kiegészitésében különböző problémák merültek fel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

A szociáldemokraták Valeriu Zgonea házelnöki minőségének megvonását kérik

A képviselőház működésére vonatkozó, a Hivatalos Közlönyben is már közölt új szabályozás értelmében a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőházi frakciója Valeriu Zgonea házelnöki minőségének megvonását kéri.A PSD-frakció kérését a jogállási bizottság által kidolgozott dokumentummal együtt – mely értelmében valamely parlamenti képviselő a politikai támogatás megvonása után magától értetődően elvesziti parlamenti funkcióját – a képviselőház állandó bürójának hétfő délutáni ülésén vitatják meg.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Újabb bűnvádi eljárást indotottak Liviu Dragnea ellen

A korrupcióellenes ügyészek szerint Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke még Teleorman megyei közgyűlési elnökként követett el visszaélést. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hétfőn tudatta vele, hogy hivatalosan is meggyanúsították hivatali visszaéléssel abban az ügyben, amelyben többek között volt felesége ellen is eljárás zajlik.A DNA szerint Dragnea volt felesége, Bombonica Prodana a Teleorman megyei gyermekvédelmi hatóság középvezetőjeként elnézte, hogy két beosztottja hosszú időn keresztül nem jár be a munkahelyére, így azok háborítatlanul fölvették meg nem szolgált fizetésüket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Modernizálják a Hidroelectrica vállalatot

A fizetésképtelenségi eljárás megszűntetése után modernizálják a Hodroelectrica vállalatot, közölte Vlad Grigorescu energiaügyi miniszter. A 13.-ik alkalommal, Costineşti-en megrendezett Regionális Energetikai Fórumon a miniszter kihangsúlyozta, hogy a térségben Románia rendelkezik a legfontosabb energetikai rendszerekkel. „A Hidroelectrica-nak fejlesztenie és modernizálnia kell meglévő kapacitásait”, mondotta Vlad Grigorescu. Costineşti-en több mint 200 miniszter, az energetikai ipar több vezetője, valamint hazai és külföldi szakértők elemzik az energetikai terület perspektiváit, illetve a közép-kelet-európai térségben biztonságos és fenntartható energiát szavatoló döntések meghozását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Rozália Gănciulescu