Revista presei internaţionale – 20 iulie 2020

Presa internațională urmărește în continuare cu atenție criza coronavirusului, constatând că tot mai multe țări încep să reintroducă măsuri de siguranță și restricții de circulație, pe fondul unei creșteri accentuate a numărului de cazuri autohtone sau așa-zise de import. Potrivit Euronews, în Spania, curba cazurilor de infectare cu coronavirus continuă să crească. Majoritatea noilor cazuri pozitive sunt concentrate în Aragon și în Catalonia. „Situația îngrijorează Franța vecină, noul premier, Jean Castex, anunțând că nu exclude o posibilă nouă închidere a frontierei cu Spania, redeschisă încă din 21 iunie. În Regatul Unit, ministrul sănătății, Matt Hancock, a dispus revizuirea criteriilor statistice utilizate pentru monitorizarea evoluției pandemiei și anunță că va fi distribuit populației un test care, pornind de la o picătură de sânge, poate da în 20 de minute un rezultat fiabil de 98,6% pentru orice infecție. Şi în România crește numărul infecțiilor, ajungându-se până la 889 într-o singură zi, o cifră record pentru țară, de la începutul pandemiei. Cu peste 2.000 de decese, România consolidează măsurile de prevenție, fără a exclude posibilitatea de a reveni la un regim de restricții. În Rusia, există peste 6.000 de noi cazuri în ultimele 24 de ore, conform datelor oficiale, 24% din noile infecții fiind asimptomatice. După SUA, Brazilia și India, Rusia se află pe locul patru în ceea ce privește numărul morților”, notează Euronews. Grecia, țară preferată de turiști, se confruntă cu un nou val de anulări ale rezervărilor, după noile măsuri luate ca urmare a creșterii numărului de cazuri în țară, scrie publicația Insider din Grecia. Potrivit agenților turistici, numărul de rezervări rămâne până în prezent scăzut. Spre deosebire de alți ani, cea mai mare parte a rezervărilor este atrasă de destinațiile din Grecia continentală, în timp ce insulele înregistrează un minim istoric al rezervărilor, din cauza faptului că deplasarea spre insule necesită transport în comun, care amplifică ezitarea călătorilor atât interni, cât și străini. Multe hoteluri s-ar putea închide la sfârșitul lunii august, deoarece preturile din septembrie și octombrie nu au sustenabilitate decât dacă există un grad de ocupare a hotelului de 60% -70%, care nu este atins în prezent. Pe de altă parte, reprezentanți din turism arată că doar jumătate din hotelurile Greciei sunt deschise, mai scrie Insider.gr.
Presa internațională urmărește cu atenție și summitul liderilor UE care are loc la Bruxelles și vizează stabilirea unui plan de redresare economică post-pandemie. Numeroase nemulțumiri și dezacorduri marchează acest summit, început vineri, dintre care presa amintește propunerea de legare a acordării de fonduri de respectarea statului de drept, valoarea sumelor acordate și ponderea granturilor și împrumuturilor din cifra totală propusă inițial, de 750 de miliarde de euro. Summitul a arătat clar „diferențele care separă nordul de sud, estul de vest”, scrie Financial Times. „A marcat diviziuni clare care au adus față în față un grup de state membre „frugale” mai bogate – Austria, Suedia, Danemarca și Olanda – cu cei mai mari beneficiari ai fondurilor de urgență pandemică ale UE. Capitalele frugale cer reduceri drastice ale pachetului de 750 de miliarde de euro pentru a adera la compromisul final, în timp ce Spania, Italia și alte țări se opun unor reduceri substanțiale”. În fața acestor dezacorduri, numeroase personalități, printre care și cancelarul Germaniei, au avertizat în legătură cu posibilitatea neajungerii la un acord, amintește Financial Times.
Din actualitatea politică de peste ocean, presa americană reține faptul că cele mai recente sondaje de opinie îl creditează pe democratul Joe Biden cu un avans cuprins între 10 și 15 procente față de actualul președinte, republicanul Donald Trump, în perspectiva alegerile din toamnă pentru Casa Albă. Potrivit unui sondaj comandat de ABC News și The Washington Post, potențialul candidat democrat Joe Biden ar obține un scor de 55%, față de 40%, în rândul votanților înregistrați, în timp ce marja s-ar reduce la 54%-44% în cazul alegătorilor probabili. „În urmă cu trei luni și jumătate, cei doi candidați erau apropiați în ceea ce privește încrederea votanților privind gestionarea pandemiei de coronavirus, Trump conducând cu 2 procente, 45%-43%. Astăzi, cu cazuri de COVID-19 apărând peste tot în țară, Biden îl devansează pe Trump cu o diferență de 20 de puncte, 54-34%”, arată ABC News.
Rămânând în sfera politică, presa internațională scrie și despre alegerile parlamentare din Siria, desfășurate sub semnul războiului și al crizei economice. „Inițial programat în aprilie, votul a fost amânat de două ori din cauza pandemiei de coronavirus”, amintește France24. „Programele candidaților sunt dominate de problemele economice și sociale, promițând soluții la creșterea prețurilor și pentru reabilitarea infrastructurii. De luni de zile, economia este în cădere liberă, cu o depreciere istorică a monedei. Peste 80% din populație trăiește sub pragul sărăciei, potrivit ONU. O criză accentuată și de sancțiunile adoptate de Washington la jumătatea lunii iunie, care au venit să se adauge măsurilor similare impuse deja de alte țări occidentale”, comentează France24.

Florin Matei, Agenția de Presă RADOR