Un autoportret al lui Rembrandt la vârsta 26 de ani, scos la licitație la Londra

Pictura maestrului flamand (1606-1669), estimată între 13 și 18 milioane de euro, a fost scoasă la vânzare marți, în timpul unei singure seri la Sotheby’s, alături de lucrări de Picasso, Matisse sau Chagall.
Autoportretul pentru Rembrandt este o călătorie perpetuă. Maestrul clar-obscurului și-a pictat, desenat sau gravat fața de mai mult de 80 de ori în timpul carierei sale. Tabloul pus la vânzare, marți seară, de casa Sotheby este una dintre numeroasele sale capodopere. Este vorba despre unul dintre ultimele tablouri ale lui Rembrandt lăsate în mâini private, potrivit casei de licitații.
Pictura de 15 cm pe 20 cm, semnată și datată în 1632 de marele maestru flamand, îl reprezintă la 26 de ani în ţinută de ceremonie, îmbrăcat în negru cu pălărie de fetru și cu un guler mare din dantelă albă. Tabloul nu a fost autentificat până în 1996, după o analiză care arată că a fost realizat pe același lemn de stejar ca suportul pentru un portret pe care i l-a făcut Rembrandt prietenului său Maurits Huygens.
Potrivit lui George Gordon de la Sotheby’s, ținuta formală, neobișnuită printre zecile de autoportrete ale artistului, sugerează că poate el ar fi dorit să se prezinte în cea mai bună lumină în timp ce o curta pe cea care avea să devină muza și soția sa, Saskia van Uylenburgh, pentru a-i convinge părinții că este o partidă bună.
Pictat chiar după ce s-a mutat la Amsterdam, tabloul ar putea servi şi drept carte de vizită pentru a le arăta potențialilor clienți situația înfloritoare a pictorului. Potrivit lui George Gordon, tabloul a fost finalizat într-un timp foarte scurt, întrucât fundalul încă nu se uscase, când artistul și-a pus semnătura.
Cu un calendar răsturnat de pandemia noului coronavirus, Sotheby’s a decis să organizeze o singură seară de vânzare, reunind peste 500 de piese din toate epocile, de la maeștri vechi până la cei contemporani. Printre ele, „La Branche de gui” de Chagall sau „Danseuse dans un intérieur, carrelage vert et noir” de Matisse. Rembrandt a fost bine acompaniat în această seară excepțională./rcostea/vdraguta

www.lefigaro.fr – 29 iulie