THE WASHINGTON TIMES: O româncă de 104 ani spune că vaccinul este „singura modalitate” de a se pune capăt pandemiei

O româncă în vârstă de 104 ani a primit rapelul anti-Covid-19, devenind cea mai în vârstă persoană din capitala României, București, care a fost complet inoculată împotriva bolii. Însoțită de rude care au ajutat-o ​​să intre în Palatul Copiilor din București, Zoea Baltag, născută în 1916, s-a bucurat duminică de primirea celei de-a doua doze de vaccin Pfizer și a declarat că aceasta este singura modalitate de combatere a pandemiei. „Un vaccin este singura modalitate de a scăpa de acest virus”, a spus ea.
Pandemia a obligat-o pe femeie – a cărei nepoată este medic și a convins-o să se vaccineze – să petreacă un an de distanțare fizică față de rudele ei apropiate. „Mi-a fost foarte dor de strănepotul meu, vreau să-l văd crescând. Nu am putut să fiu alături de nepoții mei, pentru că am rămas izolată de ei până acum, pentru a nu risca să iau virusul. Toată lumea din familie este vaccinată acum, acum putem petrece vacanța împreună”, a spus ea.
Baltag, care s-a născut cu doi ani înainte de pandemia de gripă spaniolă, a părut lucidă și nu a raportat niciun efect secundar după ce a primit prima doză de vaccin Pfizer. Întrebată dacă ar dori să trimită un mesaj altor români, Baltag a răspuns: „Este timpul să vă vaccinați, aceasta este singura modalitate”. Autoritățile locale i-au oferit o diplomă pentru a marca vaccinarea ei.
La fel ca multe țări din Europa, România se luptă acum cu o a treia recrudescență a virusului. Duminică, țara a atins un număr record de pacienți tratați în unitățile de terapie intensivă. România – o țară cu peste 19 milioane de locuitori – a administrat peste 2,8 milioane de doze de vaccin și a înregistrat 23.114 decese legate de virus.

THE WASHINGTON TIMES (SUA), 28 martie 2021 – Associated Press

Traducerea: Cristina Zaharia