Președintele Republicii Moldova a anunțat că există condiții pentru dizolvarea Parlamentului

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat că există condiții pentru dizolvarea Parlamentului şi că va face apel la Curtea Constituțională (CC) pentru a iniția dizolvarea Parlamentului.

Preşedintele moldovean a făcut această declaraţie în timpul unui briefing susţinut luni, după încheierea consultărilor cu fracțiunile parlamentare pe tema formării unui nou guvern. „Astăzi mă voi adresa Curţii Constituționale cu cererea de a constata circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Rezolvarea acestei probleme este de competența Curții Constituționale” – a declarat Maia Sandu.

„Parlamentul a eșuat în ambele încercări de a investi Guvernul. Cred că au fost întrunite condițiile pentru dizolvarea organului legislativ” – a explicat Maia Sandu. Amintim că, săptămâna trecută, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație în care şi-a exprimat dezacordul față de cererea Maiei Sandu de a dizolva actualul corp legislativ.

Președintele a invitat deputaţii la discuţii pe marginea dizolvării Parlamentului după ce aceștia au respins de două ori persoanele nominalizate la funcția de premier. Conform legii, dacă Parlamentul nu va aproba de două ori Cabinetul, președintele țării poate depune o cerere la Curtea Constituțională cu solicitarea de a-l declara incapabil și de a iniția dizolvarea./ssirbu/schelaru

www.tass.ru – 29 martie