Chip Somodevilla/Getty Images/AFP (Photo by CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Animal print-ul este o modalitate de decor discutabilă, întrucât, cu toate că este pe val de câțiva ani buni, utilizarea lui în exces în amenajările interioare se poate transforma cât ai clipi într-un design lipsit de originalitate, ba chiar vulgar. Imprimeurile care imită blana/pielea zebrei, leopardului, tigrului sau șarpelui sunt de multă vreme omniprezente în lumea modei, dar nu sunt străine nici de tolba cu trucuri a designerilor de interior. Acestea reprezintă, fără doar și poate, o alegere care necesită curaj, așadar, ar trebui tratate cu extrem de multă grijă și atenție în ceea ce privește culorile, dimensiunile și cantitatea de obiecte folosite. Mulți specialiști în domeniu sunt de părere că animal print-ul este un model de polarizare, care este fie extrem de iubit, fie detestat din start, cu la fel de multă convingere. Defăimătorii acestui tip de imprimeu resping utilizarea vanitoasă a pieilor de animale în designul interior, întrucât le evocă noțiunea de trofeu, într-o goană cinegetică. Însă, pentru milioanele de entuziaști, animal print-ul, în toată varietatea sa fabuloasă, este neutrul preferat, o textură care merge cu absolut orice, care imprimă căldură și eleganță și care evocă lumea naturală, la fel ca și lemnul sau piatra. Iubit sau hulit, exoticul animal print rămâne eternul model care împodobește interioarele din aproape orice stil, adăugându-le dimensiune și aducându-le atât de multă personalitate. Acesta imprimă un sentiment de aventură, diversitate și farmec oricărui spațiu, într-un mod în care puține alte modele o fac. Indiferent dacă stilul dvs. este unul blând sau neîngrădit, urmând aceste sfaturi de la profesioniștii în design veți putea stăpâni pe de-a-ntregul arta de a utiliza animal print-ul la parametrii săi optimi și vă veți putea modela cu ușurință spațiul.

* Amestecați-l cu alte modele –Nu numai că acest imprimeu se poate amesteca cu alte modele (buline, carouri), ci se poate alătura și altor țesături din aceeași categorie, dar de la diferite specii.Una dintre tehnici este de a alege două modele preferate de animal print de aceeași dimensiune și în culori asemănătoare, de exemplu, un model de zebră și unul de leopard în tonuri de maro mediu. Acestea vor conlucra absolut uimitor cu un șemineu din piatră, un mobilier și o pardoseală din lemn, pentru a realiza o estetică pământească și coezivă. Prin adoptarea acestui gen de imprimeuri veți adăuga, cu ușurință, o mică notă de excentricitate.Operele de artă îndrăznețe și printurile leopard vor fi evident reliefate într-un fond neutru.Având în vedere că animal print-urile sunt, de cele mai multe ori, ton sur ton, monocrome sau alb-negru, nu puteți da greș prin amestecarea sau potrivirea lor cu alte modele. Acestea sunt modele extrem de ușor de „cuplat” cu alte modele și culori. Rețineți, totuși, că ar trebui asortate exclusiv cu culori sau nuanțe uni.

* Suprapuneți imprimeurile – Dacă doriți să vă încântați cu adevărat oaspeții, afișând un design interior exotic, unic și stimulator, luați în considerare suprapunerea modelelor animal print. Având în vedere că acest gen de imprimeu se bazează pe culori reale care există în natură, atrăgând puternic tonuri de pământ și modele repetitive, va fi ușor să amestecați aceste modele în funcție de nuanțele lor similare. Puteți, de asemenea, să vă jucați cu diferite dimensiuni ale „petelor” de animale, care variază de la mici, cum ar fi imprimeul ghepard, la mari, cum ar fi imprimeul girafă. Nu uitați nici de popularitatea pielii de șarpe!

* Echilibrați aspectul – Dacă preferați să aveți un aspect interior mai nuanțat, care să se bazeze pe elementul de bază al unui astfel de imprimeu, spre deosebire de culorile simple și solide, luați în considerare asocierea modelelor de animale ciudate cu nuanțele dvs. preferate, strălucitoare și neutre. De exemplu, modele precum zebră, ghepard și leopard apar pe un fundal puternic și solid, creând un aspect interior sofisticat modern, care este perfect pentru orice decor urban. Pentru a echilibra proeminența unui animal print, ar fi recomandat să selectați alte două modele care se pot „împerechea” cu imprimeul respectiv. De exemplu, dacă aveți de gând să utilizați un imprimeu de ghepard, atunci luați în considerare un model la scară mare sau medie pentru a compensa puterea. Cu toate acestea, culorile ar trebui să se potrivească cu intensitatea „ghepardului”, completând totodată tonurile naturale de pământ.

Daniel Zuchnik/Getty Images for Fashionfrenzyatl.com Inc./AFP (Photo by Daniel Zuchnik / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

* Adoptați un look safari – Un tigru maiestuos va deține prim-planul într-o cameră cu tematică safari, al cărei motiv ar putea fi neclar dacă n-ar exista un covor și un scaun animal print. Într – adevăr, animal print-ul se potrivește absolut firesc într-o astfel de schemă de design, dar cheia pentru a o face să se simtă proaspătă și originală este amestecarea neașteptată a speciilor și amplificarea căldurii prin culori bogate. Întrucât cele mai multe animal print-uri sunt neutre, pot fi asociate cu aproape orice nuanță. În loc să aveți un singur scaun longe în living, luați în considerare aducerea încă unuia, într-un alt print, pentru un aspect funky atât de elegant. Dacă doriți cu adevărat să faceți o declarație amplă în camera dvs. de zi, alegerea unor scaune cu imprimeu de animal este calea de urmat. Scaunele lounge nu sunt doar relaxante, ci fac o declarație îndrăzneață ele însele. Luați în considerare adăugarea unui animal print colorat pentru o caracteristică îmbunătățită care face cu adevărat ca spațiul să prindă viață. Păstrați restul decorului dvs. elegant și luxos, pentru acel sentiment distractiv și aventuros. În plus, scaunele sunt unele dintre acele obiecte decorative care pot fi elementul principal sau care ar putea sta în colț și juca un rol mai discret. Adăugați scaunele într-un ungher sau într-o zonă care are nevoie de ceva aparte pentru a fi scoasă din anonimat și pentru a face camera să se simtă mai jucăușă.

* Combinați-l cu elemente inedite – Aglomerarea de elemente neașteptate, cum ar fi țesături florale elegante pe canapele, draperii animal print, într-o combinație mai puțin obișnuită de verde și alb, și covorul ceva mai convențional în pătrate, fac ca întreaga cameră să pară eclectică. Și mai eclectică va fi dacă veți utiliza cărți pline de culoare și o masă galbenă arhitecturală. Logica ne va spune că atât de multe elemente disparate nu ar trebui să funcționeze împreună, dar, cumva, iată că o fac. Succesul constă în juxtapunerea unui animal print trendy cu unul mai convențional, care stabilește mixarea stilului tradițional cu unul ceva mai modern.

* Faceți-i loc oriunde puteți – Dacă într-o cameră nu există nicio singură țesătură „solidă” care să iasă în evidență, înseamnă că are loc și un pic de animal print. Totul trebuie să fie model peste model, și fiecare complet diferit de restul. Chiar și lemnul puternic texturat poate fi marcat de un detaliu ceva mai complicat, ca cel de pe ușa șifonierului. Într-un astfel de cadru în care există atât de multă „acțiune”, animal print-ul devine modelul perfect, cel care leagă, într-un fel, totul. Nu numai că modelele de zebră de mari dimensiuni se potrivesc perfect, dar funcțiile lor decorative de bază, foarte asemănătoare cu o bandă în două culori contrastante, au un efect de conectare la pământ. Un alt exemplu ar fi să folosiți culoarea teal (albastru-verzui) asociată cu un model de ghepard, o combinație foarte rar întâlnită, dar care va avea un efect uimitor.

* Eterna frumusețe alb-negru – Un print clasic de zebră este în mod evident ca o cursă din start câștigată într-o schemă de culori alb-negru. De fapt, acest model funcționează practic în orice situație în care funcționează și dungile alb-negru.

* Abordați-l într-un mod atenuat – Iată o abordare cu totul diferită de a asocia modelele animal print: păstrați zona pereților, ferestrelor și canapelei solidă și ordonată și lăsați animal printul să acționeze în desenul unui covor oriental. Jaluzelele din lemn închis fac o pereche excelentă cu animal print-urile, dar asigurați-vă că furnizați destulă lumină acestui spațiu capricios și contemplativ. Una dintre cele mai comune și mai amuzante modalități de a aduce animal print-ul în decorul casei este prin intermediul unui covor. Covoarele sunt distractive, aduc intimitate și chiar ajută o cameră să se simtă mai confortabilă. Covoarele animal print sunt una dintre cele mai versatile și tradiționale opțiuni, datorită faptului că sunt extrem de ușor de utilizat. În plus, acestea vin într-o multitudine de dimensiuni, forme și opțiuni din care puteți alege. Păstrați paleta coloristică generală cât mai ștearsă, pentru a vă asigura că țesătura imensă din mijlocul camerei va face declarația principală. Când vine vorba de animal print, covoarele mici tind să arate de parcă doriți să acoperiți niște mici defecte ale pardoselii. În schimb, dacă veți alege un covor cu imprimeu de mari dimensiuni, pe care nu îl veți „astupa” cu piese de mobilier și accesorii inutile, camera dvs. va beneficia de toată atenția.

* Transformați piesele de mobilier în declarații uluitoare – Nu vă fie teamă să mergeți pe niște modele îndrăznețe de animal print pentru canapea, otomane, love-seats sau fotolii. Există o mulțime de materiale suficient de subtile în culoare și suficient de mici în dimensiune, pentru a vă ajuta să construiți o alternativă foarte șic la modelele obișnuite de țesături, adesea folosite în locul unei tapițerii solide. Mobilierul cu imprimeuri animale nu este pentru cei slabi. Dacă perspectiva unei pături sau a unei cuverturi peste canapeaua dvs. nu vi se pare de-ajuns, atunci o canapea cu animal print ar trebui să vă satisfacă toate așteptările. Cheia este asigurarea faptului că stilul de imprimare funcționează perfect cu paleta de culori și accesoriile din casă, întrucât animal print-ul apreciază coeziunea. Dacă alegeți modelul zebră, repetați combinația alb-negru în toată camera. Dacă alegeți „tigru”, asigurați-vă că există mobilier sau podea din lemn cald, de culoarea mierii, cu accente de chihlimbar și impulsuri de negru. Iar, dacă decideți că „girafa” vi se potrivește perfect, asigurați-vă că există o prezență cu nuanțe de nisip în cameră, combinată cu maro și tonuri aurii. Nu uitați, totuși, că nu toate animal print-urile sunt pe partea „tare” a designului interior. Există versiuni colorate care urmează modelul, dar nu și tonurile naturale, care pot arăta acest gen de imprimeuri într-o lumină mult mai subtilă. Cealaltă modalitate de a privi subiectul mobilierului este ce tip de animal print se potrivește cel mai bine accesoriilor din casă. Răspunsul? Aproape orice. Alegeți mobilier metalic și veți obține o estetică Art Deco. Alegeți trestie, bambus, ratan sau răchită, iar schema dvs. devine plină de viață, cu influențe nomade. Asociați animal print cu lemn și mobilier antic și veți conferi schemei dvs. o atmosferă boemă. Sau combinați toate acestea între ele, iar rezultatul va fi unul eclectic și interesant.

* Blănuri false, dar și mobilă falsă Dacă aveți dubii în desăvârșirea aspectului, mergeți pe mâna unor blănuri sintetice. Funcționează la fel de bine la picioarele patului, sau drapate peste un braț de scaun sau de canapea. Nu puteți da greș nici dacă folosiți bucăți mai mici de blană falsă pe treptele unor scări sau pe niște taburete. Vor aduce mici note de farmec neașteptat. Fie că utilizați accesorii cu imprimeuri animale ca o modalitate de a vă consolida latura deja sălbatică a interiorului, sau dacă este singura dvs. referință la junglă, acestea vor fi întotdeauna la îndemână pentru a adăuga savoare în proporții mai mici. Dar nu vă opriți doar la obiecte presărate cu puncte, pete și dungi, ci apelați și la alte accesorii conexe pentru a evidenția natura lor zoologică. Adăugați cutii, bibelouri și animale ornamentale din junglă în biblioteca unei camere de zi sau afișați o tavă plină de curiozități din lumea animală, cu cărți și reviste cu/despre animale. Textilele nu sunt singura cale de a injecta spațiul cu animal print: o abordare mai puțin preluată ar fi să pictați o mică piesă de mobilier în modelul ales. Aveți posibilitatea de a găsi șabloane care să vă ajute în acest proiect, dar dungile zebră sau tigru, sau chiar formele libere ale unei girafe, ar fi perfecte pentru o primă încercare de bricolaj. La fel ca și desenele cu buline neregulate ce aduc aminte de animal print și care sunt foarte la modă în prezent.

* Un strop poate însemna mai mult – În cele din urmă, întotdeauna sfârșim prin a adăuga perne pentru a experimenta cu diferite modele grafice, înainte (sau în loc) de a face o investiție mai mare și mai îndrăzneață. O doză mică de animal print, adusă prin adăugarea unor perne de diferite dimensiuni și modele, poate însemna mult mai mult! Amestecați și asortați pernele cu imprimeu de animal pentru a aduce o întorsătură plăcută și amuzantă, care vă va lumina decorul general. Pentru cei care doresc doar un indiciu de animal print, folosirea din abundență a pernelor este cea mai bună cale. Mai mult, puteți amesteca pernele cu model de animal cu pernele pe care le aveți deja. Ideea este de a crea acea abordare perfectă, care să se simtă nouă și aerisită, fără a fi copleșitoare. Adăugați perne colorate în combinații diferite și copilărești, pentru a crea o abordare modernă, care va da sens camerei. Dacă sunteți atras de un anumit stil de imprimare, cum ar fi leopardul, încercați să introduceți caractere complementare, cum ar fi girafă și tigru, care ambele au o paletă similară. Apoi, utilizați-le în mai multe camere din casa dvs., astfel încât să creați o temă subtilă. Utilizarea animal print-urilor ține întotdeauna de încredere – cu cât sunteți mai sigur pe sine, cu atât efectul este mai mare. Încercați să utilizați două stiluri de țesături cu imprimeu animal pe pernele din camera dvs. de zi și apoi un al treilea pe cele de pe pat sau pe o băncuță din hol, dacă aveți una.

* Tresăriri temporare – Dacă starea de spirit v-o dictează și vreți să auziți chemarea sălbăticiei, așternuturile animal print sunt o modalitate foarte bună de a aduce natura chiar lângă dvs. Dacă vă plictisiți sau vi se par prea îndrăznețe, le puteți înlocui oricând. Dacă nu vreți să recurgeți la banalele pernuțe decorative în animal print, la pături sau covoare cu același model aveți destule variante care vă pot ajuta să dați un aer sălbatic unei camere. Puteți înveli piciorul unei veioze clasice cu blăniță artificială, spre exemplu.

* Jucați-vă cu aceste modele vesele – Printurile dalmațian nu trebuie să evoce gânduri negative legate de Cruella de Vil. Acestea adaugă un element ludic modern, într-o cameră de altfel tradițională. Când decorați cu animal print nu trebuie să luați spațiul prea în serios. Amestecați rozurile în toate nuanțele lor bogate cu astfel de imprimeuri și factorul distractiv este la el acasă. Ideal ar fi să îmbrățișați cele mai moderne modele, dar și pe cele în tendințe. Într-o anumită perioadă a anului poate fi la modă imprimeul ghepard, alteori modelele zebră sau girafă, deci, atunci când decorați cu animal print (ca de altfel, cu orice) trebuie să țineți seama și de tendințe.

* Surprindeți prin culori neașteptate – Cine spune că animal print-ul trebuie să fie musai în culori neutre sau în cele adevărate? Un print zebră în albastru și roz, foarte deschise, va deveni un jucător-cheie într-un amestec de modele sofisticate. Un animal print într-o culoare neașteptată se poate potrivi într-o cameră tradițională, dar și într-una modernă, eclectică, în stil african sau Art Deco. În plus față de culorile neașteptate, modelele de animale familiare sunt acum disponibile într-o gamă surprinzătoare de materiale textile. Sfatul specialiștilor este, însă, să adăugați țesăturile mai complicate în doze mici – acest lucru le permite să iasă mai bine în evidență, fără a suprasolicita o cameră. Niciun crocodil sau șarpe nu este vânat pentru a crea o țesătură dedicată lui, însă efectele materialelor de acest gen sunt uimitoare atât în decorările interioare, cât și în modă.

* Creați un magnetism aparte prin aceste texturi exotice. Tablouri supradimensionate care imită pielea diferitelor animale, fotolii și scaune cu tapițerii animal print, pernuțe, covoare, otomane, fețe de masă, măsuțe de toaletă, noptiere sau comode, abajururi, cuverturi, lumânări, ramele oglinzilor, toate sunt modalități excelente și nemuritoare de a introduce acest model în casa dvs. Se poate adopta în absolut orice încăpere, de la hol, baie, cameră de zi, până la bucătărie sau dormitor. În baie, de exemplu, puteți acoperi un perete întreg cu plăci ceramice ce imită pielea de crocodil, de zebră, sau leopard, în camera de zi dau dormitor puteți aplica un tapet în același model, pe hol puteți utiliza o carpetă animal print, iar în bucătărie o față de masă asortată cu veselă așișderea va scoate din anonimat și cel mai nefericit spațiu. Decorați partea exterioară a căzii cu un model animal print, dacă încăperea mizează mai mult pe nuanțe închise ale mobilierului și ale decorului. Astfel veți reuși să adăugați o pată luminoasă în baie fără ca aceasta să contrasteze atât de evident cu restul decorului. Puteți chiar recurge la niște stickere animal print pentru a le lipi pe sertare, rafturi, uși, pe cadrul patului, pe balustrada unei scări etc. Rafturile deschise vor ieși și mai mult în evidență dacă peretele din spatele acestora va fi acoperit cu tapet animal print. Dacă sunteți puțin îngrijorat de intensitatea de a avea un tapet cu animal print, luați în considerare folosirea unui model neutru sau în camere preponderent neutre. Este una dintre cele mai interesante forme de a obține măreție, chiar acolo unde aveți cea mai mare nevoie. În fiecare din aceste situații nu veți face altceva decât să imprimați profunzime, fascinație, bogăție, abundență și varietate.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.trendir.com/decorate-with-animal-print/

https://www.mansionglobal.com/articles/decorating-with-animal-print-in-a-tasteful-way-87270

https://www.luxdeco.com/blogs/styleguide/how-to-use-animal-prints-in-your-home-decor

https://www.bhg.com/decorating/lessons/expert-advice/animal-print-decor/

https://www.architecturaldigest.com/gallery/decorating-with-animal-prints

http://www.houzz.com/ideabooks/65083518/list/animal-prints-a-love-it-or-hate-it-look

http://www.houzz.com/ideabooks/32265670/list/fresh-take-13-new-ways-with-animal-prints

https://www.digsdigs.com/25-ideas-to-use-animal-prints-in-home-decor/