Fierul forjat este unul dintre cele mai elegante, decorative şi funcţionale elemente de design interior. Este un element clasic, care creează o senzație rustică de modă veche, de antichitate sau una modernă şi autentică cu o atmosferă „steampunk”, putând fi folosit într-o varietate de domenii, cum ar fi uși, porţi, corpuri de iluminat, balustrade, grilaje ornamentale, mobilier și chiar mai mult de-atât. Dacă sunteți în căutarea unei modalităţi de a vă decora casa şi grădina cu elemente deosebite, distinse şi remarcabile, fierul forjat vă oferă șansa de a merge într-o altă direcție decât lemnul și materialele compozite. A apărut cu multe secole în urmă și a devenit deosebit de popular între secolele XVI – XIX. Prelucrarea fierului forjat este mereu în schimbare în funcție de tendințele actuale: poate fi înflorat sau minimalist, tradițional sau inovator, organic sau geometric. Având în vedere că prelucrarea fierului forjat este în întregime una manuală, acesta poate fi încorporat în diferite stiluri de decorare: clasic, industrial, Lodge, high-class, romantic, contemporan, mediteranean, spaniol, rustic și chiar minimalist. Acest delicat și aerisit ornament de feronerie, împreună cu masculinitatea şi puterea metalului

creează solide, dar, în același timp, foarte rafinate amenajări.
Conform celei mai simple definiţii a fierului forjat acesta este tipul specific de fier şi materialul tradiţional al fierarului. Fierul lucrat, literal înseamnă fier forjat, termen referitor la metoda de fabricare a metalului prin (pre)lucrarea lui repetată, sub acţiunea ciocanului, sau prin deformare la cald. Astăzi, cel mai utilizat material al fierarilor este oţelul care a devenit un produs industrial ieftin căruia îi lipsesc, însă, multe virtuţi ale predecesorului său – fierul. Obiectele din fier forjat încep să câştige tot mai mult teren, întrucât răspund cât se poate de bine nevoilor funcţionale şi de design ale locuinţelor contemporane. Ele dau căldură, intimitate și amintesc de tradiţii, cu alte cuvinte, înnobilează locul în care trăim. Lucrările realizate din fier forjat autentic, de multe ori unicate, fac obiectul ramurii numite „fier forjat”. Datorită măiestriei cu care este efectuat mai corect ar fi să îl denumim Fierărie de Artă. Fierul forjat nu se deteriorează, nu este ros de carii, ca în cazul lemnului, şi nici nu îmbătrâneşte în structura sa moleculară, ca materialele plastice. Datorită acestor calităţi, dar şi a aspectului atât de falnic şi impozant, merită să fie folosit în executarea tuturor elementelor decorative.


Elemente de fier forjat în amenajările interioare
Dacă nu vă era încă foarte clar, fierul forjat poate fi folosit în aproape orice interior. Cu toate acestea, există anumite lucruri pe care trebuie să le luaţi în considerare, pentru a da un look complet și armonios casei dvs. Unul dintre principalele scopuri ale decorării spaţiului de locuit cu fier forjat este acela de a crea o atmosferă confortabilă. Având în vedere că fierul poate fi perceput ca un element rece, distant sau chiar inert şi neînsufleţit, farmecul fierului forjat trebuie să se reflecte în decor. Diferitele categorii de obiecte decorative din fier forjat, atât de la îndemână, versatile şi durabile, vă pot oferi o mulţime de posibilităţi şi, în acelaşi timp, șansa de a aduce casei o notă de unicitate. Pur și simplu, o persoană poate folosi produse din fier forjat oriunde doreşte. Posibilităţile sunt nemărginite. Există mii de piese de mobilier şi obiecte decorative din fier forjat, atât de interior cât şi de exterior. Desigur, puteți alege oricare dintre ele sau ambele.
• Mobilierul de fier forjat – Paturile din fier forjat variază de la rustic la o eleganţă desăvârşită. În funcţie de temă, paturile din fier forjat sunt dotate adesea cu diverse motive sau, în stilurile ceva mai delicate, pot include linii ușor curbate, frunze, ramuri sau linii simple, curate, drepte. Mesele, scaunele, etajerele, băncile și alte asemenea piese care oferă o defilare a ramificaţiilor curbe, feminine sunt tipice stilurilor de decorare tradiţional franţuzesc sau victorian. Mobilierul folosit pentru a decora interiorul camerei include dispozitive de fixare din fier, mese, sfeşnice, suporturi pentru reviste și rafturi de perete sau suporturi pentru prosoape. Se poate alege, de asemenea, dintr-o gamă largă de candelabre, sculpturi, cuiere, tablouri precum și stative pentru plante. Printre piesele de mobilier mai greu, se numără paturile cu baldachin din fier forjat, scaunele sau rafturile pentru haine, care adaugă un farmec aparte întregii case. De fapt, există câte un obiect din fier forjat, fie el piesă de mobilier sau element decorativ, pentru fiecare colțişor al casei. În bucătărie, de exemplu, puteţi utiliza un raft pentru pâine din fier forjat sau unul pentru condimente. Puteți înrăma, de asemenea, o oglindă cu fier forjat. Dacă aveți o grădină minunată puteți să-i sporiţi frumuseţea utilizând obiecte de decor pentru grădină din fier forjat. Există porţi, copertine, garduri, corpuri de iluminat, ansambluri de bare pentru ferestre, măsuţe, scaune, jardiniere, băncuţe şi multe alte asemenea obiecte din fier forjat. Lampadarele din fier forjat, de exemplu, au propriul lor aspect exclusivist, care creează o ambianță frumoasă în grădină. Dacă sunteți îngrijorat de faptul că starea fierului s-ar putea deteriora în aer liber, mai ales în urma unor ploi abundente, aflaţi că cea mai mare parte a fierului forjat din ziua de azi este special tratat pentru a preveni rugina. Un alt loc unic unde puteţi utiliza fierul forjat fără probleme sunt pereţii. Există diferite tipuri de fier forjat sub formă de artă de perete, care vă vor alcătui cele mai frumoase şi interesante decoruri. Ceea ce a contribuit decisiv la creşterea popularităţii fierului forjat este amestecul unic de modernitate şi antichitate, fiind util, funcţional dar şi artistic.
• Accesoriile din fier forjat – Accesoriile din fier forjat consolidează aspectul unui însemnat număr de stiluri de decorare. Aplicele de perete, sfeșnicele, jardinierele, cuierele şi candelabrele oferă un aspect gotic în amenajările tradiționale. Lăsate ca atare sau cu un strat de vopsea albă aplicat, aceleaşi accesorii pot fi folosite şi într-un spaţiu elegant. Crucile de perete din fier forjat, ceasurile, panourile pentru balustradele scărilor, elementele de prindere a balustradelor, plăcuţele de mascare, fructierele, suporturile pentru şerveţele, reviste, ziare, umbrele, CD-uri sau sticle de vin se potrivesc perfect în casele de tip spaniol în timp ce grilajele din fier, tăvile, suporturile de pâine și rafturile suspendate pentru ustensilele de bucătărie se amestecă într-un mod armonios cu decorul toscan.
• Elementele de exterior – Suporturile de perete pentru ghivecele cu flori, jardinierele și băncuţele din fier forjat adaugă un indiciu de romantism oricărei grădini. Mobilierul din fier pentru curţile interioare pavate specifice amenajărilor spaniole (patio), nu numai că arată extrem de atractiv, dar va dura ani de zile dacă este îngrijit corespunzător. Elementele de delimitare a diferitelor niveluri de plante, jardinierele, coșurile suspendate, balansoarele, sfeșnicele de masă, parii de grădină, cutiile poştale și clopoţeii de vânt se pot integra cu ușurință atât în mediul urban cât și în cel rural, indiferent dacă stilul este unul contemporan sau tradițional. Alegeţi un ornament pentru porţi sau garduri care să ureze bun-venit oricărui oaspete, cu un motiv care să se potrivească stilului de viață, preferinţelor sau zonei înconjurătoare. Modelele pot include animale sălbatice, insecte, flori, frunze, animale de fermă, pisici sau câini, conuri de pin, ananas și palmieri.
• Corpurile de iluminat sunt una dintre cele mai clasice modalități de utilizare a fierului forjat într-o casă, felinarele fiind un element tradiţional favorit. De asemenea, sunt disponibile lămpi de modă veche cu petrol. Dacă doriţi o altă abordare, alegeţi aplice de perete și torțe cu becuri moderne, în cazul în care aveți suficient spațiu într-un hol de intrare sau luaţi în considerare achiziţionarea unui candelabru din fier forjat, sau a unei lumini de tip pandantiv, dacă aveţi un spațiu limitat.
• Uşile şi alte sisteme pentru dulapuri – O abordare mai subtilă de utilizare a fierului forjat în casă sunt şi sistemele pentru dulapuri. Mânerele, elementele superioare, şildurile, picioarele dulapurilor, toate vă oferă posibilitatea de a utiliza fierul forjat, fără a domina designul estetic al încăperii. O altă alternativă sunt balamalele pentru uși, precum și încuietorile, variind de la clanţe în stil modern până la mânere de modă veche. Foile din fier forjat pot fi, de asemenea, utilizate pentru a acoperi uși ca cele din furnir, fie pentru uși obișnuite sau chiar pentru ușile dulapurilor în sine.
• Balamalele din fier forjat, colțarele, butoanele şi mânerele dau mobilierului un aspect rustic frecvent întâlnit în decorul mexican sau într-o „Hacienda” spaniolă. Mobilierul din fier forjat definește designul unei încăperi cu un subtil aspect industrial. O opțiune recomandată de specialişti ar fi o măsuţă de cafea din fier forjat, cu o suprafață de sticlă, prin care să se poată observa lucrătura metalului de dedesubt. O altă opțiune este o masă complet construită din metal, cu un top din grilaje sau chiar o suprafață solidă. Mesele din fier forjat, cu plăci de granit, gresie sau marmură pentru partea de sus sunt o altă opțiune. Combinaţia dintre fier forjat şi lemn este şi ea o alternativă în alegerea unei mese, cu un set potrivit de scaune.
• Obiectele de accent, lambriurile şi panourile ornamentale – Obiectele ornamentale din fier forjat variază de la elemente decorative instalate în cadrul unui model de cărămidă, până la foi de metal și panouri instalate pe pereți. Folosirea fierului forjat ca lambriu este o opțiune care merge bine cu un lemn deschis la culoare, sau puteţi folosi lemnul pentru lambriuri și metalul pentru partea superioară a peretelui. Tăbliile de fier forjat pot fi utilizate ca materie primă în cazul unui backsplash sau chiar al unui tavan. Atârnaţi ceasuri de perete, rame pentru tablouri și oglinzi din fier forjat în holuri sau în zonele cu vizibilitate maximă dacă doriți un accent remarcabil.

Sfaturi pentru utilizarea fierului forjat în amenajările interioare
• În cazul în care vă decideţi să introduceţi fierul forjat în decorul propriei locuințe cel mai bine ar fi să creaţi un ansamblu de mai multe elemente. O singură bucată din fier forjat va arăta, cu siguranţă, incongruentă în acel loc. Ar trebui să aveţi în vedere atât proporțiile obiectului, cât şi mărimea locului în care doriţi să-l amplasaţi. Este același proces ca și cel al alegerii unor pantofi potriviţi pentru o rochie.
• Toate obiectele dintr-o casă realizate din fier ar trebui să aibă același stil. Dacă agăţaţi un candelabru în stil baroc, iar restul camerei îl veţi păstra în stil minimalist, interiorul va arăta probabil mai degrabă ciudat şi plin de amatorism. Totuşi ar fi mai bine să aveți mai puține astfel de obiecte, stinghere, decât să exagerați. Toate elementele trebuie să fie atent selectate și plasate. Dacă folosiţi prea multe piese din fier forjat, casa va arăta grotesc și absurd. Fierul forjat este o caracteristică minunată cu care se poate crea aproape orice în designul interior. Decât să copiaţi anumite imagini din reviste sau de pe internet, mai indicat ar fi să vă decoraţi casa cu ajutorul unui element cu adevărat unic și exclusivist.
• Liniile curbe, feminine în mobilierul din fier forjat sunt de obicei observate la stilurile victorian şi rustic francez. Mobilierul din fier forjat oferă o eleganță atemporală unei case. Fierul forjat este folosit ca material de fabricaţie de secole oferind până astăzi, sau mai ales astăzi, o lume a artei vechi care nu se va demoda niciodată.
• Eternul fier forjat aduce împreună mai multe idei de îmbunătățire a aspectului unei case cu mobilier și decoraţiuni. Adăugarea unui candelabru din fier forjat la intrare poate fi un mare plus în decorul general al casei. Atât de funcționale și de frumoase, candelabrele sunt disponibile în multe forme, dimensiuni și stiluri tocmai pentru a satisface o întreagă suită de gusturi decorative. Aveţi un perete deschis sau gol, care pur și simplu nu arată bine? Utilizați obiecte decorative de perete din fier forjat pentru a-l „condimenta”! Arta de perete este disponibilă, de asemenea, în mai multe forme, inclusiv, rame de fier, oglinzi, ceasuri, și aplice, cuiere decorative de perete și rafturi pentru haine care pot adăuga un plus de frumuseţe unui perete gol, plus că sunt extrem de funcționale.
• O cameră pur şi simplu nu este percepută cum v-aţi dori? Faceţi din ea un spaţiu mai primitor prin adăugarea unor accente decorative din fier forjat! Adăugarea sfeşnicelor sau a lămpilor poate da un sentiment de bogăţie, confort şi căldură foarte ospitaliere oricărei camere. Una dintre cele mai bune investiții pentru oameni este o saltea de calitate; somnul este precum apa şi hrana, este vital pentru supraviețuirea noastră. Dar ce facem în cazul în care se întâmplă ca salteaua să nu fie nici încadrată şi nici bine aspectată de modelul patului, să nu reprezinte un tot creativ și decorativ? Ne achiziţionăm un pat din fier forjat, pentru că acesta îndeplineşte toate condiţiile unui plus de eleganță și putere în dormitor. Dacă are şi un baldachin, cu atât mai bine! Decorarea unui dormitor cu un pat din fier forjat este la fel de puternică în ziua de astăzi ca şi metalul fierului forjat în sine. Dacă vă simțiți plictisit de modul în care arată camera dvs., poate că a venit timpul să vă cumpăraţi un pat nou. Şi nu unul oarecare, ci un pat în măsură să ofere dormitorului un aspect cu totul inedit, iar dvs. schimbarea de care aveaţi nevoie. Patul de fier forjat poate fi atât o piesă clasică şi romantică dar şi una cu caracter, pe calitatea căreia puteţi conta mulţi ani de-acum înainte. De ce credeţi că paturile originale din fier forjat au ajuns să fie transmise de la o generație la alta? Pentru că pur și simplu pot dura pe tot parcursul vieții şi chiar mai mult de-atât. Patul de fier forjat este potrivit cu aproape orice temă de design interior. Astăzi, sunt disponibile o sumedenie de modele de paturi din fier forjat așa că alegerea va fi cât se poate de simplă, acestea potrivindu-se cu toate tipurile de piese de mobilier, în scopul de a nu fi nevoiţi să schimbaţi întregul dormitor. Deloc ieftine, paturile de fier forjat sunt mult mai puternice decât cele normale fiind o investiție profitabilă pentru oricine. Într-un final, alegerea unui pat cu stil poate fi extrem de facilă odată ce v-aţi stabilit preferinţele în privinţa aspectului întregului dormitor. Acest lucru include, desigur, luarea în considerare a personalităţii persoanei respective. Unii preferă să cumpere paturi de fier forjat în stil antic, contribuind astfel la realizarea unei teme elegante și de amploare, alţii chiar consideră că marca ruginie și lipsa vopselei este un semn al calității patului lor.
• Adăugarea unei mese din fier forjat poate adăuga personalitate unei camere de zi sau oricărei alte încăperi din casă. Mesele din fier forjat vin într-o varietate de dimensiuni, stiluri și opțiuni de top. Puteți selecta dintr-o serie de finisaje în partea de sus din lemn, sticlă, tipuri de piatră sau chiar din incredibilul şi unicul cupru. Tipurile acestei piese de mobilier includ măsuţe de cafea, mese consolă, mese laterale, mese de colţ, mese de bar și mese de cină, pentru a numi doar câteva.

• Bucătăria este un alt loc minunat în care puteţi adăuga avantajele decorative și funcționale ale unor etajere, rafturi suspendate sau suporturi de pâine şi sticle de vin din fier forjat. Acestea din urmă pot fi şi ca atare dar şi de perete. Rafturile suspendate sunt piese extrem de decorative și funcționale, mai ales într-o bucătărie. Există disponibile rafturi pentru ustensile sau vase care includ corpuri de iluminat decorative. Alături de acestea există şi un ameţitor număr de accesorii de bucătărie frumos decorate din atemporalul fier forjat.
• Folosind măcar una sau mai multe din ideile de mai sus aţi putea îmbunătăţi în mod dramatic şi remarcabil aspectul unei locuinţe. Atenţie, însă nu exageraţi, mai bine mai puţin decât prea mult! Impactul pozitiv pe care îl poate avea doar un singur accent din fier forjat asupra amenajării interioare vă va uimi, la fel cum o vor face şi complimentele şi laudele pe care le veţi primi pentru ideea inspirată pe care aţi avut-o.

Sfat bonus
• Pe lângă fierul forjat mai există un alt tip de fierărie, care se numește fontă, un aliaj de fier, carbon și alte elemente. Este inutil să mai menţionăm faptul că fierul forjat este mult mai dificil de realizat, obiectul rezultat fiind echivalentul unei opere de artă, ceea ce îl face, prin urmare, mai scump. Fonta este cea mai ieftină varietate de fier, dar folosirea ei este limitată din cauza rezistenței mult mai mici. Se poate distinge cu ușurință diferenţa dintre fier forjat şi fontă acordând atenție unor mici detalii. Fierul forjat se aseamănă cu nişte figurine din plastilină: dacă puteți vedea mici gropiţe și proeminenţe pe suprafaţa obiectului, atunci este cu siguranţă din fier forjat. Formele organice aplatizate, cum ar fi frunzele sau petalele de flori, se confecţionează numai din fier forjat. Şi fonta poate avea detalii curbe, dar nu va avea niciodată consistenţa şi densitatea fierului forjat. Fierarii vor încerca să mascheze locurile de îmbinare în cazul obiectelor din fontă, prin atașarea unor detalii decorative, cum ar fi flori, frunze sau viniete. Fierul forjat nu poate avea detalii identice. Ele pot fi foarte asemănătoare prin design, dar un fierar nu va fi capabil să producă două piese absolut identice – vor avea întotdeauna o mică diferență în formă sau dimensiune. În schimb, elementele din fontă pot fi perfect aidoma, deoarece sunt produse în matrițe.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://homeguides.sfgate.com/decorate-home-wrought-iron-53689.html
https://printmeposter.com/blog/15-beautiful-ways-of-using-iron-wall-decor-at-home/

Tips of Bringing Iron Into Your Home Decor

Wrought Iron in Home Decor


https://www.timelesswroughtiron.com/wrought-iron-decorating-tips-s/17.htm
https://deavita.net/wrought-iron-wall-decor-for-your-home.html