(Photo by NOEL CELIS / AFP)

Ce să faceţi şi ce să nu faceţi când vă debarasaţi locuinţa

Dacă v-ați uitat vreodată cu jind la acele case super-organizate și v-ați întrebat cum anume pot fi atât de curate și ordonate, adevărul este că nu există niciun buton magic sau vreo „scurtătură” pentru a vă pune la punct locuința. Este nevoie doar de puțină planificare, dăruire și un sistem potrivit de mijloace „tehnice”. Vă spun ceva expresiile de genul „claie peste grămadă”, „de-a valma” sau „talmeş-balmeş”? Ei bine, aici nu vom încerca să le explicăm din punct de vedere morfologic, ci apelăm la ele doar pentru a descrie haosul care se poate instala la un moment dat într-o locuinţă. Fără doar şi poate, v-aţi confruntat şi dvs. cu o asemenea situaţie, când aţi simţit că orice faceţi nu reuşiţi să puneţi toate lucrurile la locul lor (dacă aveau un loc al lor). În loc să vă dăm sfaturi suplimentare sau să vă împărtăşim manevre dintre cele mai dibace despre cum ar trebui să vă organizaţi locuinţa, ne-am gândit că mai util ar fi să vă spunem, pentru început, ce NU ar trebui să faceţi când încercaţi să preluaţi controlul asupra dezordinii. Se poate ca o parte din aceste argumente să fie greu de acceptat sau chiar șocante, dar există cinci paşi greşiţi care, cel mai probabil, vă descurajează din start. Iată la ce ne-am gândit noi:

* Organizaţi şi abia apoi cumpăraţi. Nu mergeţi în magazine să cumpăraţi zeci de cutii, coşuri, lădiţe şi alte piese de stocare sau consumabile, fără să fiţi siguri că aveţi nevoie de ele. Toate aceste obiecte sunt foarte ispititoare, dar nu vă fac niciun bine, cu excepția faptului că se încadrează perfect în spaţiul şi aşa mic din casă (pe raft, sub pat, în dulap). Cumpăraţi doar ce credeţi că vă poate ajuta cu adevărat să depozitaţi și, mai ales care funcționează în mod corespunzător pentru spațiul de care dispuneţi. Altfel, veți constata în curând că nici cutiile de stocare nu aveți unde să le stocați! Vă recomandăm mai întâi să evaluaţi, să estimaţi de ceea ce aveţi nevoie şi abia apoi să le cumpăraţi. Puteți achiziţiona oricând altele dacă nu vă ajung, dar cel mai important este să nu adăugaţi şi alte recipiente goale peste grămada de chestii nefolositoare.
* Nu au intrat zilele-n sac. Nu trebuie să terminaţi într-o SINGURĂ zi acţiunea de „salubrizare”. Foarte puțini oameni au energia să se concentreze 8 ore, sau chiar mai mult, cu treburi organizatorice. Veţi deveni probabil frustraţi și mai puțin eficienţi pe măsură ce se apropie seara. E mult mai bine să vă rezervaţi doar 2 – 3 ore pe zi pentru un singur spațiu sau o singură cameră. În acest fel vă veţi simţi motivaţi să faceţi mai mult şi nu veţi face lucrurile superficial.
* Duceţi la bun sfârşit fiecare sarcină. Desigur, va trebui să sortați lucrurile pe categorii (de exemplu, ce aruncaţi, ce se poate recicla, dona sau oferi unui prieten, sau ce se poate depozita). Dar aici e partea esențială: după ce ați decis ce unde va merge, duceţi-l ACUM. Nu păstrați sacii pentru acţiunile de caritate sau cutiile pentru prieteni în casă pentru a le livra mai târziu. Faceţi-o acum. Finalizaţi procesul. Duceţi sacii sau cutiile pe care le aruncaţi la coșul de gunoi sau la coşul de reciclare imediat. Puneţi lucrurile pe care doriţi să le donaţi sau să le oferiţi în maşină, sunaţi-vă prietenii să vină să le ia, sau măcar, duceţi-le într-o boxă. După ce aţi donat sau aţi aruncat lucrurile de care nu aveţi nevoie, trebuie să grupaţi ceea ce rămâne în două categorii: ceea ce folosiţi mereu și ceea ce folosiţi ocazional și să le puneţi în recipiente pătrate și deschise, eventual cu etichete.
* Nici Roma nu a fost construită într-o zi. Să nu care cumva să credeţi că, odată ce v-ați organizat spaţiul, ați terminat. Veţi simţi că aţi muncit în zadar când va trebui să-l curăţaţi din nou într-o lună sau două. Dar măcar dacă vă creaţi în timp un sistem nou, eficient și logic de prelucrare și gestionare a dezordinii, tot aţi realizat ceva. Nu există pilot automat. Nu trebuie să vă așteptați la o întreținere de foarte lungă durată, ci doar să fiţi bucuroşi că noul sistem este mult mai eficient decât cel vechi.
* Mulţumiţi-vă cu puţin. Foarte puțini oameni au dulapuri și sertare impecabile care se aseamănă cu cele din cataloage. Credeţi-ne! Chiar şi după ce reorganizaţi complet spaţiul în care locuiţi, acesta nu va arăta ca în reclamele showroom-urilor special amenajate pentru a atrage cât mai multți clienți. Este totuşi un loc în care vă trăiţi viaţa de zi cu zi, nu unul care a fost pus în scenă cu grijă de o echipă de stiliști și marketing pentru o reşedinţă fictivă. Veți fi în cele din urmă dezamăgit dacă aveţi ca scop final perfecţiunea. Scopul real trebuie să fie acela de a crea un spațiu care să funcționeze după propriile voastre nevoi şi cerinţe. Asta este cheia succesului.

Şi totuşi, sunteţi gata de acţiune cu toate atuurile în mână, dar nu ştiţi sigur de unde să începeţi. Stând în picioare în mijlocul camerei ticstite de grămezi de lucruri nefolositoare, poate fi greu pentru a ochi un loc bun cu care să începeţi. Pentru a da un bun start călătoriei organizatorice, încercați să reperaţi nişte puncte cu dezordine minimă. Acestea vă vor ajuta să eliberaţi camera sugrumată de monstrul harababurii.

* De la bun început, pentru a vă regla viziunea asupra imaginii de ansamblu, porniţi de la zero concentrându-vă pe o problemă mai mică, de o dezordine rezolvabilă. Începând războiul împotriva dezordinii cu un mic succes vă motivează pe termen lung.
* Așa cum dezordinea apare treptat, așa trebuie să şi luptaţi împotriva ei – treptat și în timp. Combaterea haosului necesită construirea de noi obiceiuri, aplicarea de noi metode de organizare, și crearea de noi rutine de uz casnic. „Cura de detoxifiere” are nevoie de timp, și nu poate fi luată pe scurtătură. Rezistaţi tentației de a da totul afară şi de a le aduce înapoi, poate mai împrăştiate decât erau la început. Procedaţi la fel ca în fabula cu broasca țestoasă și iepurele, luaţi-o încet și constant şi veţi câștiga cursa. Un atac de succes asupra debandadei necesită timp, energie și motivație. Şi nici nu există vreo zână a ordinii şi curăţeniei, care să lucreze în timp ce dormiţi!
* Înainte de toate programaţi-vă timpul de curăţenie. 15 minute pe zi sunt un bun început. Sau, dacă aveţi timp, şi mai bine ar fi să vă rezervaţi perioade mai mari de timp, de la două la patru ore o dată sau de două ori pe săptămână, pentru o eficiență maximă. Programarea sesiunilor de curăţenie vă vor întări motivația, iar prin păstrarea anumitor perioade de timp sau anumitor „porţiuni de lucru”, veți începe să creați „peninsule”, „insule” şi apoi „continente”, pe care vă va fi mult mai uşor să le organizaţi. Această metodă vă va face să aveţi programate adevărate „întâlniri” cu ordinea şi disciplina.
* În familie, dezordinea se acumulează din nenumărate motive. Adulții împrăştie ziare sau îşi abandonează diverse obiecte personale, iar copiii fac dezordine cu jucării sau materiale şcolare. Tentant ar fi să convocaţi o reuniune de familie și să stabiliţi legea ordinii … din nou. Măsurile draconice pot fi aplicate numai atât timp cât cel care le emite este prezent la faţa locului, dacă nu va fi, eforturile de constrângere sunt sortite eșecului. În schimb, puteţi începe prin a da dvs. înșivă un exemplu, puteţi începe dvs. să construiţi credibilitatea și motivația de a stăpâni prin propria putere dezordinea, şi abia apoi să implicaţi şi restul familiei. Veţi deveni familiarizați cu schimbarea pe care abia ulterior le-o puteţi pretinde şi celorlaţi spre o mai bună organizare. Știind deja drumul şi înțelegând dificultățile aveţi posibilitatea de a demonstra tuturor auto-schimbarea de succes.

Şi ca procesul de schimbare să fie unul ireproşabil vă prezentăm şi cele mai frecvente tipuri de dezordine, pentru a le putea veni de hac mai uşor:
* Dezordinea aspiraţională. Definită simplu ca „achiziţionare de bunuri inutile”, doar pentru că vedem la alţii şi ne plac, credem că ne vor fi de folos la un moment dat, ori ne transformă în nişte persoane mai interesante sau în specialişti într-un domeniu. De unde, nici vorbă de aşa ceva! Gândiți-vă doar la o carte uitată pe măsuţa de cafea pe care n-aţi apucat niciodată măcar să o deschideţi sau la un set de crose de golf pe care le-ați cumpărat după o lecție cu nu ştiu ce prieteni şi care acum sunt doar simple obiecte de colectare a prafului. Dezordine aspiraţională este dezordinea pe care o acumulăm deoarece aspirăm să fim diferiţi de ceea ce suntem cu adevărat.
* Dezordinea din lipsa unui spaţiu de depozitare. Ştiţi vorba aceea „un loc pentru orice lucru şi orice lucru la locul lui”? Uşor de spus greu de făcut, nu? Ei bine, nu întotdeauna. În unele cazuri dezordinea nu este într-adevăr dezordine, ci mai degrabă „chestii” fără un loc al lor. Acesta este tipul de dezordine pentru care va trebui să luaţi unele măsuri suplimentare și vă va consuma timp. Ţineţi minte că am vorbit la începutul articolului despre cumpărarea cutiilor de depozitare numai după ce aţi depistat lucrurile „fără adăpost”?
* Dezordinea – debarasare. Acesta este cel mai ușor tip de dezordine, pe care îl puteţi combate repede. Unele lucruri pe care le-am adunat în casă sunt de fapt doar lucruri pe care trebuie să le aruncaţi imediat – haine, obiecte din garaj, din dulapurile de bucătărie, din cămară, încălțăminte. De obicei, dacă v-aţi supune regulii „un lucru vine, altul pleacă”, în momentul în care achiziţionaţi un obiect (un televizor, de exemplu), ar trebui ca cel vechi să dispară. Ordinea şi organizarea într-o locuinţă asta înseamnă de fapt – sortarea şi aruncarea, donarea sau chiar vinderea obiectelor de care nu mai aveți nevoie sau pe care nu le mai utilizaţi.
* Dezordinea – afacere. Nu puteţi rezista unui bun de vânzare? „Este la ofertă” sună prea prea ispititor pentru a-i rezista? S-ar putea să achiziţionaţi doar haos. Doar pentru că ceva a fost pus în vânzare cu anumite facilităţi, sau chiar e gratuit, nu înseamnă că aveți nevoie de el în casă. Abţineţi-vă! Astfel nu veţi avea nici dezordine, nici cheltuieli neprevăzute.
* Dezordinea din abundență. Activitatea voastră de weekend preferată este să cumpăraţi în mod regulat produse noi în triplu exemplar? S-ar putea să „suferiţi” de dezordinea din abundenţă dacă păstrați cantități mari dintr-un anumit tip de produse în casă care rămân neutilizate.
* Dezordinea sentimentală. Vă este frică să aruncaţi pătură copilului? Sau vaza de cristal pe ați primit-o de la mătușa Greta? Cea pe care nici nu aţi folosit-o? Trebuie să mutați rochia de mireasă pentru a ajunge la hainele de zi cu zi? Dacă este așa, aveţi sindromul dezordinii sentimentale.

Este clar că atunci când obiectivul dvs. este să vă organizaţi cât mai repede, mai bine şi mai eficient, imaginaţia trebuie să joace un rol decisiv. Pentru că nu e tocmai uşor să identificaţi singuri spaţiile şi/sau modalităţile ideale de depozitare, ne-am gândit la câteva sugestii.
* Un exemplu perfect de organizare a magaziei ar fi să o transformaţi în depozit de ustensile. Un panou perforat vă va ajuta sa fixaţi nişte rafturi simple, cărora puteţi să le reglaţi oricând doriţi distanţa dintre ele. Este un mod nu doar ieftin, ci şi elegant de a vă ţine lucrurile în ordine.
* Locul de sub chiuvetă este considerat de obicei un spaţiu „mort”, din cauza ţevilor şi a robineţilor. Cu toate acestea, este totuşi un loc care poate fi folosit pentru a adăposti câteva dintre „consumabilele” necesare în baie precum detergenţi sau hârtie igienică.
* Faceţi mai uşoară depozitarea lucrurilor în dulap. Lăsaţi ceea ce folosiţi mai des la suprafaţă, iar lucrurile pe care le utilizaţi mai rar, le puteţi aşeza frumos mai în spate. Obiectele pe care le folosiţi zilnic trebuie să fie cel mai accesibile. Țineţi toate lucrurile pe care le întrebuinţaţi zilnic la vedere sau măcar la nivelul ochilor, iar cele pe care le folosiţi ocazional depozitaţi-le în spațiile aflate la înălțime. Acest sistem nu numai că vă va ajuta să vă găsiţi foarte ușor lucrurile utilizate zilnic, dar le va păstra organizate și pe cele de care aveţi nevoie mai rar.
* Evitaţi pe cât posibil capacele, căci ele vă îngreunează stocarea obiectelor. Sfatul se aplică și pentru coșul de gunoi. Acesta ar trebui să fie dotat cu o pedală, pe care să apeși cu piciorul pentru a ridica capacul. Cu cât sunt mai puțini pași de urmat, cu atât veţi mai organizaţi. Majoritatea specialiștilor în organizarea căminului recomandă să țineţi un coș sau o cutie fără capac, lângă canapea, pentru reviste. Dacă spațiul se umple, atunci înseamnă că aveţi mai multe surse de lectură decât puteţi duce. Dacă doar aţi pune revistele unele peste altele pe podea sau pe o masă, atunci nu aţi știi când aţi depăşit limita.
* Nu trataţi sertarele ca pe locuri de aruncat obiecte. Toate sertarele ar trebui să aibă separatoare, care să vă ajute să vă organizaţi mai bine lucrurile. Ele pot fi din lemn, plastic sau pânză și se găsesc în orice magazin cu articole pentru casă și cămin. În dormitor, este recomandat să vă puneți obiectele de uz zilnic, cum ar fi ciorapii și șosetele, în sertarul de sus, hainele pentru serviciu, în sertarele de mijloc, iar pantalonii în cele de jos.
* Dacă măsuța de sufragerie, etajera de la intrare şi blatul din bucătărie tind să se aglomereze mai mult decât oricare alt loc din casă, este recomandat să introduceţi curățenia în aceste zone în rutina de seară. Dacă nu reușiţi acest lucru, încercaţi să „blocaţi” aceste locuri cu obiecte decorative. Dacă puneţi pe măsuța de sufragerie un ghiveci cu flori și niște șervețele estetice veţi transmite mesajul că respectivul loc nu mai poate fi folosit pentru a arunca diverse obiecte pe el.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.apartmenttherapy.com/pro-organizer-tips-what-not-to-do-when-decluttering-your-home-168836
https://makespace.com/blog/posts/best-organizing-tips-ideas/

35 Organization Tips from the Pros


https://www.thespruce.com/steps-to-organize-anything-2648132
https://www.womansday.com/home/organizing-cleaning/g2801/life-changing-organization-tips/
https://www.homesandgardens.com/interior-design/decluttering-tips