2022. szeptember 21.

Az Alkotmánybíróság ma vitatja meg a közszférában dolgozók fizetésemelését elrendelő törvény ellen benyújtott óvást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) azért tartja az alaptörvénnyel ellentétesnek a szóban forgó jogszabályt, mert a politikai alakulat szerint az nem jelöli meg a béremelés költségvetési forrását, és megsértette a kétkamarás törvényhozási eljárásra, valamint a törvények elfogadására vonatkozó szabályozást.

Az ellenzéki párt ugyanakkor konkrétan azt kifogásolja, hogy a kormánypárti képviselők a képviselőházi viták során olyan módosító indítványokat is benyújtottak, amelyek a tervezet eredeti szövegében nem szerepeltek, így azokat a Szenátusban nem vitathatták meg. Az USR meglátása szerint „a törvénytervezetet azután módosították, miután kiegészítették azzal az előírással, miszerint valamennyi közméltóságot gyakorló személy járandóságát megnövelik, amit a parlament nem fogadott el”. (Radio România Actualităţi)

Ma megkezdődik a Szenátusban az energiaárak befagyasztásáról szóló sürgősségi kormányrendelet vitája

A jogszabály módosítása valószínűnek tetszik azt követően, hogy kormánypárti és ellenzéki szenátorok is benyújtottak módosító indítványokat. A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu azt mondta, hogy a maximált árú energiában részesülő felhasználók körét kiterjesztik a generikus gyógyszerek gyártóira is. Mint ismeretes a generikus gyógyszerek az eredeti márkanéven bejegyzett gyógyszerekkel azonos hatóanyagot, ugyanolyan dózisban tartalmaznak, hatásuk pedig azonos az előbbiekkel.

A Jobboldali Erő Pártja (Partidul Forţa Dreptei) alelnöke, Ionel Dancă pártja nevében azt indítványozta, hogy ne 255 kW-os, hanem 300 kW-os fogyasztásig részesüljenek a háztartási fogyasztók a kedvezményes árú gázból.

A Szenátus várhatóan a jövő héten fejezi be a jogszabály vitáját. A sürgősségi kormányrendelet végleges formáját a Képviselőházban szavazzák meg. (RADOR Hírügynökség)

Taktikus a Székely Nemzeti Tanács

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem szeretné, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egy-két hónap alatt lesöpörje az asztalról a nemzeti régiókért indított és 1,2 millió polgár által támogatott európai polgári kezdeményezését, ezért kivár a dokumentum benyújtásával – jelentette ki Izsák Balázs SZNT-elnök tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján. A kezdeményezés polgári bizottságának az elnöki tisztségét is betöltő Izsák Balázs hozzátette: abban bíznak, hogy 2024-ben konzervatív fordulat következik be az Európai Unióban, és akkor jobb eséllyel nyújthatják majd be a kezdeményezést az Európai Bizottsághoz. (MTI)

Újabb munkavállalói jogok törvénybe-iktatásáról döntött a parlament

A képviselőház által döntő fórumként elfogadott új jogszabály értelmében az alkalmazottaknak lehetőségük lesz szabadságot kivenni, ha súlyos betegségben szenvedő hozzátartozójukat vagy közös háztartásban élő személyeket kell gondozniuk. A munkáltató ilyen esetekben köteles – a munkavállaló írásbeli kérésére – egy naptári évben öt munkanap gondozási szabadságot kiadni. A gondozási szabadság időtartama további jogszabályokkal vagy a kollektív munkaszerződéssel meghosszabbítható és nem számolják bele a pihenőszabadságba. A gondozási szabadság időszakára a munkavállalók a szociális egészségbiztosítási rendszerben járulékfizetés nélkül biztosítottak. Azok a munkáltatók, akik megtagadják ezt a jogot a gondozási szabadságra jogosult munkavállalótól, 4000 és 8000 lej közötti bírsággal büntethetők.

Tilos elbocsátani a munkavállalót amiatt, hogy él bizonyos jogaival, továbbá nem bocsátható el az alkalmazott az apasági szabadság vagy a gondozási szabadság ideje alatt, és abban az időszakban sem, amikor váratlan, sürgősségi helyzet, családon belül bekövetkezett betegség vagy baleset miatt hiányzik a munkahelyéről.

Egy másik módosítás értelmében az alkalmazottaknak joguk van arra, hogy kérjék áthelyezésüket egy kedvezőbb munkakörülményeket kínáló megüresedett állásra, feltéve, hogy letöltötték a próbaidejüket, és legalább hat hónapig ugyanazon munkáltatónál dolgoztak. A munkáltató köteles a kérelem kézhezvételétől számított 30 napon belül írásban válaszolni, a döntés megindoklásával.

Az új jogszabály szerint az alkalmazottak kérésére a munkáltató – meghatározott időszakra – egyéni programot szabhat meg minden alkalmazottjának.

A képviselők a közigazgatási törvénykönyvön is módosítottak. Az egyik ilyen módosítás értelmében a köztisztviselők is dolgozhatnak havonta legtöbb öt napot távmunkában, amennyiben 11 évesnél kisebb gyerekük van, valamely hozzátartozójukat gondozzák, egészségi állapotuk nem teszi lehetővé, hogy bemenjenek munkahelyükre, vagy olyan feladatot látnak el, amelyet az intézmény vezetőjének megítélése szerint távmunkában is lehet végezni. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin – RADOR