https://pixabay.com/

Foarte permisiv și greu de definit, stilul eclectic dă voie imaginației să se dezlănțuie la propriu, amestecând bunul-simț cu capriciile, unitatea cu haosul, tradiționalul cu modernul. Eclectismul în amenajările interioare depășește granițele convenționalului, îmbinând elemente eterogene într-o manieră personală și încrezătoare. Stilul eclectic nu înseamnă neapărat dezordine, ci mai degrabă coeziune între epoci, stiluri, forme, culori, texturi și imprimeuri. O încăpere sau o locuință amenajată în stil eclectic reunește ceea ce este descoperit cu ceea ce este proiectat, încurajând originalitatea și libertatea de expresie. Stilul eclectic înseamnă, practic, o scenografie foarte bine calculată, unde piese puternice de design și artă, de facturi diferite, sunt alăturate pentru a exprima un concept. Este, cu siguranță, un stil sofisticat, artistic şi complex, și tocmai de aceea, pentru mulți dintre noi, poate părea puțin prea relaxat sau prea teatral. Stilul eclectic în amenajări interioare se defineşte ca tendinţa de a alege din diverse stiluri acele elemente care sunt considerate a fi cele mai bune, reprezentative sau, pur şi simplu, preferate. Eclectismul este foarte permisiv, dar şi greu de definit ca stil, tocmai pentru că nu are propriile elemente caracteristice, ci le împrumută de la alte stiluri. Este un curent generos care nu impune restricţii, dar, în schimb, presupune riscuri. Multă imaginaţie, îndrăzneală şi bun-simţ – cam aşa se obţine o amenajare în stil eclectic. Concret, amenajările interioare în stil eclectic pot fi combinaţii de minimalism, clasicism şi retro. Este stilul în care putem trece cel mai des, pe nesimţite, graniţa dintre estetic şi grotesc, dintre unitar şi haotic, dintre ordine şi dezordine. Iar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că acest stil combină elemente disparate din genuri diferite şi încearcă să le aducă în acelaşi decor, sa creeze o poveste între ele.


Scurtă istorie a stilului eclectic
Eclectismul, la finalul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, desemna o mișcare arhitecturală care se axa pe revitalizarea unor stiluri cum sunt cel gotic, neoclasic, baroc sau roman. Un exemplu pe care s-ar putea să îl recunoști este bazilica Sagrada Familia, a lui Antonio Gaudi, care îmbină elemente din stilul gotic cu motive orientale și forme care se regăsesc în natură. Stilul eclectic în design interior, așa cum este cunoscut astăzi, a apărut în anii ‘90, ca răspuns la formele simple și esențializate ale minimalismului. Sfârșitul secolului a insuflat astfel o energie nouă și dorința de aventură în formele de exprimare ale designului interior. Acestea se mai resimt și în ziua de azi în amenajările interioare ale temerarilor cărora nu le este frică să încalce regulile și să îmbine stiluri precum cel tradițional (baroc, rococo sau victorian), cel modernist, minimalist, cel rustic, art deco, scandinav, ba chiar și cel maximalist.
Atunci când alăturați un covor oriental unei canapele în stil victorian și adăugăm pe peretele de accent niște postere vintage înrămate, iar rezultatul arată uluitor, puteți deveni la fel de entuziasmați ca un artist care descoperă o nouă formă de exprimare. Cu toate acestea, înainte să începeți asocierile neașteptate dintre piesele de design interior, ar fi bine să aflați mai multe despre amenajarea în stil eclectic, descoperind în același timp cum ați putea să o stăpâniți cât mai bine.

Trăsături definitorii ale stilului eclectic
„Haos organizat” este cea mai potrivită expresie care poate defini acest stil. Trebuie menționat încă de la început faptul că obținerea unui decor ideal, care să fie vesel, cald și primitor, fără să-i obosească vizual și psihic pe cei pe care îl găzduiesc, este destul de complicată. Însă, nu este imposibilă, odată ce înțelegem conceptul care stă la baza acestei amenajări și ne lăsăm ghidați de îndrăzneală, curaj și bun gust!
• Simetrie și repetiție – Atunci când alegeți lucrurile care se vor afla în același decor este indicat să țineți cont de o simetrie în ceea ce privește formele, liniile ori proporțiile. De exemplu, daca masa urmează o linie curbată, trebuie să existe cel puțin încă un element asemănător. Nu contează dacă acesta este un corp de iluminat, un fotoliu, un scaun sau rama unei oglinzi. De asemenea, două fotolii ori scaune diferite pot fi așezate unul lângă altul, dacă au o proporție cât de cât similară. Nu este greșit ca, într-o cameră, să se afle piese cu forme ori linii distincte, atât timp cât fiecare model poate fi observat și pe alte obiecte din jur.
• Diversitate – Materialele utilizate trebuie să aibă texturi diferite, punându-se mare accent pe asocierile de elemente care se află la poluri opuse. De asemenea, recomandat ar fi să existe mai multe tipuri de print-uri și pattern-uri. Elementele comune pot fi culorile alese, care creează un oarecare echilibru vizual. Diferite nuanțe ale aceleiași culori pot fi regăsite pe mai multe piese dintr-o încăpere.
• Libertate – În stilul eclectic, aveți libertatea de a alege orice piesă care vă atrage, indiferent dacă este vorba despre mobilier sau obiecte decorative, fără să țineți cont, neapărat, de epocă sau de curentul căruia îi aparțin. De altfel, cu cât mai divers, cu atât mai…eclectic! Acest lucru reprezintă un mare avantaj pentru cei care au gusturi diferite și apreciază obiecte ce se află în contrast unul față de celălalt.
• Contrast – Pentru a obține un decor eclectic autentic, trebuie să vă folosiți la maximum de obiecte ce se află în contrast, ca de pildă o canapea minimalistă lângă care așezați o veioză de epocă ori o măsuță de cafea modernă pe care puneți o vază de flori în stil retro. Sună destul de complicat, dar, în realitate, stilul eclectic este foarte permisiv și lipsit de reguli stricte. Așadar, dacă sunteți o persoană căreia îi plac provocările, o astfel de amenajare vă va aduce satisfacție deplină!

Secretele stilului eclectic
Stilul eclectic presupune o simbioză a stilurilor și elementelor din epoci diferite, culori neutre pe fundal, pentru a nu aglomera vizual, materiale inedite, culoare, imprimeuri îndrăznețe, un numitor comun între elementele folosite (un imprimeu, o culoare, o formă), vechiul amestecat cu nou, celebrarea contrastului, lipsa detaliilor inutile și a pieselor care aglomerează, fiecare element având locul său bine determinat şi unicitatea pieselor de mobilier, a operelor de artă folosite. Dacă ați „arunca” într-o cameră, la întâmplare, un pic din acest lucru aici, un pic din acel lucru acolo și un strop din celălalt dincolo, va arăta exact ca ceea ce este: dezordine. Şi totuşi, acest stil funcţionează atunci când e făcut corect. Dar cum să-l facem corect?
• Evitați aglomerarea pieselor de decor – Atunci când vă amenajați locuința în stil eclectic, cel mai important aspect este să evitați aglomerarea elementelor de design. Desigur, acest lucru nu înseamnă că nu puteți umple o parte dintr-un perete, sau chiar întregul perete, cu fotografii, tablouri și postere, pentru a crea un punct de accent interesant. Cu toate acestea, este important să aveți și așa-numitul spațiu „negativ” în jurul unui astfel de ansamblu, astfel încât conglomeratul bogat de rame atârnate pe perete să poată să „respire”. Alternați spațiul „negativ” cu cel supraîncărcat și veți obține un efect de senzație. De asemenea, evitați să ornați cu prea multe decorațiuni un perete care este deja îmbrăcat într-un tapet cu motive care se repetă.
• Adaptarea elementelor… – Eclectismul poartă după sine lipsa unor reguli stricte. Trucul este de a găsi un teren comun pentru a aduce împreună o paletă îngustă, dar şi o strălucire subtilă. Puteţi aşeza la masă două scaune care nu se potrivesc deloc, dar care să aibă siluete puternice și aproximativ aceleași proporții. Cel mai bun mod de a stăpâni acest mix este de a alege câteva criterii obligatorii pentru a vă ancora în spațiu, pentru ca mai apoi să experimentaţi cu covoare, opere de artă, corpuri de iluminat, decoraţiuni. Luptați cu lumina împotriva întunericului, cu elemente rustice împotriva celor prea elegante şi căutaţi oportunități de a crea paralele. Când găsiți echilibrul perfect, veți simți instinctiv acest lucru. Schema de culori poate fi variată, dar ca o regulă generală, culorile neutre sunt importante. Culorile perfecte sunt alb, crem, gri, negru şi maro. Contrastul este un element important pentru culorile şi materialele folosite în stilul eclectic.
• …și repetarea lor – Ecourile vizuale, tiparul, textura sau forma ajută o încăpere să-şi găsească ritmul eclectic. Alegeţi câteva piese fundamentale şi ţineţi cont de arhitectura lor. Apoi luaţi în considerare elementele pe care le puteți repeta. Printr-o oglindă rotundă, un ceas de perete de epocă, o măsuţă de cafea mai veche, folosite în forme contrastante, veţi crea echilibru și un amestec captivant. Alegeţi două culori de bază, astfel încât să obțineţi un echilibru cromatic. De asemenea, stilul eclectic permite combinarea mai multor tipuri de imprimeuri și culori, de aceea din interior nu trebuie să lipsească picturile, tablourile murale sau cel puțin un ornament mural. Tot aici se potrivesc de minune şi decoraţiunile handmade, dar şi piesele mici de mobilier lucrate manual.
• Scară, compoziție, proporții – Aceste principii sunt esențiale pentru orice spațiu bine conceput, dar sunt deosebit de importante într-o cameră cu atât de multe piese disparate. Atenția deosebită pe care o acordaţi principiilor fundamentale vă dă siguranţa că fiecare element este la locul lui. Draperiile „dramatice” lângă o canapea minimalistă, un covor tradițional și accesorii sau obiecte decorative din alte culturi, nimic nu este accidental ales în spaţiul eclectic. Înainte de a plasa o piesă de mobilier într-o cameră eclectică, ţineţi cont de relația sa cu decorul. Dacă mai mult sufocă sau copleşeşte decât să emoţioneze sau dacă se pierde în mulțime, poate că există un loc mai bun în casă pentru ea. Pentru a fi siguri, combinaţi piese de mobilier şi accesorii pe care le despart cel puţin doi ani (ca vechime). Această tehnică va crea un contrast mai puternic. Combinaţi, de exemplu, piese vechi de mobilier şi corpuri de iluminat hi-tech. Chiar dacă alăturați două piese de mobilier care provin din stiluri diferite, aveți grijă ca proporțiile lor să fie asemănătoare. De asemenea, un dezechilibru între cantitățile în care se regăsesc diversele stiluri de design alese poate conferi un aer inestetic încăperii. Pentru a le armoniza, puteți proceda astfel: identificați pentru început trei stiluri principale pe care vreți să le expuneți în încăpere și ordonați-le ținând cont de ordinea respectivă atunci când alegeți obiectele de mobilier și decorațiunile. De exemplu, puteți alege o canapea în stil clasic căreia să-i alăturați un fotoliu în stil modernist de mijloc de secol și o măsuță rustică, apoi continuați să încorporați elementele în aceeași ordine: pe biblioteca în stil clasic așezați câteva cărți, un capăt de raft în stil modernist de mijloc de secol și un vas rustic.
• Texturile – Textura oferă spațiului eclectic adâncime. Aproape fiecare suprafață trebuie să aducă ceva diferit: un covor oriental, lemnul bogat al podelelor, țesăturile luxuriante sau biroul elegant. O colecţie bogată de elemente texturale face ca simțurile noastre să rezoneze la nivel vizual. Dacă aveți piese strălucitoare, adăugaţi altele mate. Combinaţi metal cu lemn şi plastic cu porţelan, mătasea de calitate cu pânza groasă de sac. Folosiți-vă mâinile pe post de ochi pentru a măsura nivelul de interacțiune textural pe care l-ați realizat. De exemplu, un perete gri accentuează o statuie argintie care contrastează perfect cu o tapiserie antică. Catifea, in, brocart, blană (fie ea naturală sau artificială), finisaje metalice elegante, lemn cu aspect uzat, suprafețe industriale, toate acestea pot fi combinate pentru a obține un design eclectic cu elemente care trimit la diverse epoci. Varietatea senzorială pe care o oferă o încăpere eclectică poate fi inepuizabilă, însă și aceasta trebuie să fie controlată. Dacă vreți să fiți sigur că acest aspect nu vă scapă de sub control, atunci alegeți o textură care să se repete pentru a obține un aspect coeziv. În cazul în care printre obiectele de mobilier pentru living se numără și un fotoliu de catifea, atunci adăugați pe canapea cel puțin o pernă din același material. Puteți opta și pentru draperii de catifea, dacă vă doriți un look dramatic pentru living.
• Un fond curat – Trataţi aspectul eclectic ca şi cum ar trebui să aşezaţi oaspeții la o masă: puneţi persoanele vorbăreţe lângă cele mai timide și toată lumea va fi fericită. Acest stil este o explozie de combinaţii între piese puternice, singulare, aşa că fondul – pereți, pardoseli, ferestre – trebuie să fie simplu, pentru a evita concurența. Nu veţi greşi dacă veţi merge pe pereţi de un alb pur într-un spațiu eclectic, dar dacă vi se pare că totuşi culoarea este prea blândă, puteţi utiliza nuanțe modeste de negru fumuriu, gri sau albastru fumuriu deschis. Încă nu este suficient? Alegeţi o culoare care este deja în cameră și încercați să o aplicaţi pe un perete principal sau pe tavan. Sau atârnaţi opere de artă, montaţi ferestre colorate și aruncaţi pe jos un covor vibrant. Toate acestea sunt remedii rapide ușor de urmat. Alte elemente eclectice ar fi – culoare de fond neutră, antichităţi folosite cu moderaţie, colecţii şi seturi de piese similare, obiecte singulare, piese de mobilier de peste tot din lume, în contrast de culoare sau finisaj, elemente tradiţionale şi moderne, materiale brute combinate cu texturi elegante, suprafeţe uzate combinate cu suprafeţe rafinate.
• Coeziunea dintre culoare și model – Într-o cameră eclectică, fac pereche bună nuanţele citrice luminoase, cu pasteluri timide. Se potriveşte fiecare nuanţă de verde sau paleta de bază alb-negru. Un spațiu eclectic este un spațiu plin de culoare. Când vine vorba de culoarea pereților puteţi folosi culori precum albastru deschis, gri deschis sau crem. Se pot amesteca diverse nuanțe ale aceleiași culori sau, după cum spuneam şi mai sus, se poate menține totul în alb și negru. Cu un fundal în nuanțe neutre nu trebuie să vă temeți de culorile puternice precum roșu, verde citron, galben, portocaliu sau violet. De exemplu, într-o bucătărie cu pereții vopsiți într-o nuanță deschisă de gri, pe un dulap din lemn brun-roșcat puteți așeza câteva decorațiuni în tonuri de gri și roșu, iar în jurul mesei din lemn puteți aduna câteva scaune de aceleași proporții, dar cu modele și culori diferite: galben, crem, portocaliu, roșu, maro. Cu toate acestea, sistemul de culori trebuie să aibă sens. De exemplu, imaginați-vă că lângă o cuvertură cu imprimeu îndrăzneț, alături de un covor în zig-zag, adăugaţi un tapet cu model sau o vopsea strălucitoare. Culorile puternice și motivele vor însufleți fără a copleși. Modelele şi nuanţele de culori sunt elementele care prezintă cea mai mare dificultate de alegere. Munca vă poate fi uşurată dacă vă rezumaţi la o gamă precisă de culori. Începeţi prin alegerea unei singure piese, de la care să porniţi în selecţia celorlalte componente, cum ar fi, de exemplu, o mostră de material.
• Accente neaşteptate – În ce alt stil de decorare aţi mai putea folosi un bufet vechi, un covor oriental sau un perete plin de obiecte de artă veche? Distracţia în stilul eclectic se află în elementul surpriză. Acesta este momentul când aveţi tot dreptul să transformaţi stitlul eclectic într-unul personal, putând trece graniţele obişnuitului prin folosirea unei biciclete de epocă, unui gramofon sau patefon lângă un obiect de ultimă generaţie. Utilizaţi piese cu adevărat bizare care să fie pentru privitor ca nişte semne de exclamare. Fie că este vorba de o bibliotecă în stil vechi, de un tapet interesant sau un accesoriu proeminent, majoritatea camerelor eclectice prezintă un punct focal de interes. Unele compoziţii se folosesc de piese de artă înrămate sau fotografii de mari dimensiuni. Alegerea unei tematici prezintă avantajele de a oferi unitate compoziţiei de design, de a transmite celor din încăpere un mesaj şi de a transpune într-un cadru modern, specificul unei anumite epoci sau perioade. Dintre temele preferate cel mai des putem menţiona specificul asiatic, cel rustic sau cel urban. Un astfel de aranjament permite combinarea elementelor masculine cu cele feminine, a unui candelabru pompos cu un covor de lână, a unui tablou mural într-o cameră amenajată în stil tradiţional. Puneți-vă imaginația în mișcare și combinați stilurile preferate, dar aveți grijă la unitatea cromatică.
• Adăugați un obiect care iese în evidență – Aveți nevoie de o piesă „statement”, de un obiect de mobilier sau de o decorațiune care să atragă privirile și să devină punctul central al încăperii. Poate fi orice doriți, un tablou, o canapea sau un obiect decorativ pentru perete, dar trebuie să vă asigurați că nu se repetă în altă parte a încăperii dacă alegeți, de exemplu, un fotoliu sau un obiect de decor care se găsește ca parte dintr-un set. Stilul eclectic modern este, probabil, cel care vă poate pune cel mai bine în valoare personalitatea și creativitatea, furnizând platforma ideală de exprimare pentru gusturile și preferințele dvs. în continuă evoluție. Includeți în decor obiecte handmade, suveniruri din călătoriile sau ornamente bizare, alăturați piesele vechi altora noi, jucați-vă cu contrastele și mizați pe elementul surpriză pentru a conferi încăperii un aer irezistibil și fascinant.
• Aspectul bizar – Decorarea în stilul eclectic invită la o polenizare între contraste. Deci, ce faceţi în cazul în care aveți o piesă care pur şi simplu nu are ce căuta acolo? Îi daţi un loc de cinste. Nu încercați s-o amestecaţi undeva, în fundal sau să o pierdeţi printre alte piese. Această abordare este cea mai bună metodă. Aceste piese vor identifica stilul, vor hotărî fluxul de circulaţie şi vor completa funcţionalitatea generală a spaţiului. Nu degeaba stilul eclectic se potriveşte perfect persoanelor îndrăgostite de suveniruri şi călătorii, pasionate de colecţionarea unor obiecte exotice, precum şi celor care sunt în căutarea permanentă a unicităţii.
• Combinați piesele de mobilier – Deși nu există, per se, mobilă în stil eclectic, o astfel de amenajare poate fi obținută prin combinarea obiectelor de mobilier care aparțin unor stiluri diferite. Spre exemplu, în ceea ce privește mobila pentru dormitor, puteți alege un pat cu baldachin, un fotoliu tip Barcelona, o măsuță Art deco elegantă, un dulap minimalist și două noptiere în stil scandinav. Dacă nu știți cum să alegi mobilierul pentru birou, o idee ar fi să optați pentru o masă de lemn modernă, cu multiple spații de depozitare, la care să adăugați un fotoliu industrial și o comodă în stil oriental-chic în care să vă stocați documentele. Pentru a închega un astfel de design eclectic, veți avea nevoie să decorați și peretele cu rame de diverse dimensiuni, precum și de un covor cu motive tradiționale.
• Imprimeuri combinate – Imprimeurile pot da viață designului eclectic, mai ales dacă sunt din zone diferite (rustice, florale, geometrice, psihedelice, și lista poate continua). Spre exemplu, pentru amenajarea unui living în stil eclectic, puteți opta pentru perne decorative cu diverse imprimeuri, scaune tip otoman cu pattern-uri variate și draperii cu modele. După cum am mai spus, pentru a obține o îmbinare armonioasă între imprimeuri, este important ca detaliile să aibă aproximativ aceleași dimensiuni. Dacă încercați să alăturați un pattern cu detalii mici cu unul cu detalii mari, veți vedea că acestea nu creează un contrast care să se susțină.

Avantajele și dezavantajele adoptării acestui stil

Avantaje
În cazul în care abordați un stil eclectic în amenajări interioare, cel mai mare avantaj este faptul că puteți alege orice element de design preferat, indiferent de stilul în care se încadrează, pe care îl puteți integra cu ușurință alături de celelalte piese. Designul va fi unul cât se poate de personal, reflectând în totalitate gusturile și afinitățile dvs. într-un mod inedit și unic.
• Posibilitatea de a îmbina piese care sunt pe placul dvs., chiar dacă aparțin unor stiluri total diferite;
• O atmosferă interesantă, niciodată plictisitoare;
• Opțiunea de a adăuga, pe parcurs, orice obiect pe care îl descoperiți și pe care îl doriți cu tot dinadinsul în locuința dvs.;
• Un decor personalizat, care reflectă în totalitate gusturile și preferințele dvs.;
• O amenajare confortabilă și primitoare, chiar dacă ușor haotică;
• Posibilitatea ca toți membri unei familii să descopere în decor obiectele preferate;
• Un aer vesel, inedit și unic, ce nu va exista în nicio altă locuință.
• Acest stil de amenajare se pretează persoanelor nonconformiste, idealiste, care au o perspectivă liberă și independentă asupra lumii înconjurătoare. Totodată este stilul ideal pentru oamenii care iubesc lucrurile rare, unice, pentru cei care vor să aibă în preajmă obiecte dragi și le includ în viața lor prin integrarea acestora în amenajare.

Dezavantaje
Un dezavantaj al designului eclectic, mai ales al celui prea încărcat, este faptul că acesta cere mai mult timp pentru curățenie. Toate obiectele decorative vor trebui șterse de praf, lucru care poate dura destul de mult. De asemenea, dacă veți continua să adăugați elemente preferate, încăperile pot deveni supraaglomerate. De aceea este bine să reevaluați mereu piesele pe care doriți să le integrați, pentru a vă da seama dacă trebuie sau nu să îndepărtați alte obiecte. Spațiul „negativ” trebuie să existe mereu, altminteri încăperile decorate vor deveni prea încărcate, creând un aer apăsător.
• Timpul destinat curățeniei – este destul de dificil să întrețineți toate elementele dintr-o încăpere;
• Riscul ca o încăpere să devină supraaglomerată ori chiar sufocantă, dacă nu țineți cont de principiile de bază ale stilului eclectic;
• Planificarea detaliată necesară pentru a crea un decor armonios;
• Lipsa spațiului gol, dacă elementele aflate într-o singură încăpere sunt prea numeroase

În concluzie, se poate spune că într-un decor eclectic este loc de orice! Țineți cont de proporții, asocieri de culori plăcute, contraste inedite și un fond care să le pună în valoare și veți obține o amenajare plină de personalitate! Locuința dvs. va fi un veșnic izvor de inspirație și confort, în care veți putea adăuga tot timpul elemente noi. Stil eclectic NU înseamnă amestecul fără logică a unor piese de mobilier sau accesorii care nu se acceptă stilistic și vizual. Nu înseamnă nici să mixați haotic elemente victoriene cu cele minimaliste, de exemplu, fără să aveți un concept clar de amenajare și fără ca aceste obiecte să se completeze reciproc. Multe persoane înțeleg greșit termenul de eclectism, în sensul că pot integra și mixa orice într-un decor. Nimic mai fals! Cantitatea excesivă de obiecte va conduce, fără îndoială, la o amenajare aglomerată și dezordonată. Iubit de unii, neînțeles de alții, stilul eclectic este și va rămâne un stil de amenajare deosebit – un stil creativ și liber. Este descris ca un joc al contrastelor între vechi și nou, între modern și clasic, între lux și accesibil. Stilul eclectic se numără printre puținele stiluri de amenajare, dacă nu chiar singurul stil de amenajare, care oferă o așa mare libertate de a alege elemente de decor diametral opuse, pe care le puteți reuni în același decor.

Autor: Alina Andrei, RADOR

https://www.housebeautiful.com/design-inspiration/a33484182/what-is-eclectic-style/
https://www.thespruce.com/decorating-in-the-eclectic-style-452456
https://www.decoraid.com/blog/interior-design-style/eclectic-style/
https://www.elledecor.com/design-decorate/interior-designers/how-to/a8655/eclectic-style/
https://www.masterclass.com/articles/eclectic-style-guide