2015. július 16

Feltételekhez köti lemondását Victor Ponta kormányfő

A korrupcióval gyanúsított Victor Ponta kormányfő hajlandó lenne lemondani a miniszterelnöki tisztségről, ha előzetesen Klaus Iohannis államfő írásban vállalja, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással. A jobbközép politikai nézeteket valló államfő a szociáldemokrata miniszterelnök lemondását sürgeti, amióta a korrupcióellenes ügyészség  bűnvádi eljárást indított ellene. Victor Ponta kifejtette: nem hajlandó lemondani csak azért, hogy Iohannis egy jobboldali politikust jelölhessen miniszterelnöknek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Klaus Iohannis államfő szerbiai látogatása

Szerbia és Románia, illetve az Európai Unió és a térség érdeke, hogy stabilitás legyen és meghonosodjon a béke, nyilatkozta Belgrádban a román államfő. Szerbiai hivatalos látogatása során Klaus Iohannis megbeszélést folytatott Tomislav Nikolac szerb elnökkel. „Románia támogatja Szerbia EU-integrációs törekvéseit, hiszen megérdemli e jutalmazást a számottevő erőfeszitéseiért, amelyeket a reformok alkalmazása terén tett”, hangsúlyozta Klaus Iohannis a találkozó után, reményének adva hangot, hogy  Szerbia még az idén megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat. A két államfő megvitatta a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is. A román államfő kihangsúlyozta, hogy Románia érdekelt abban, hogy villamosenergiát szállitson Szerbiának.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Rovana Plumb az adótörvénykönyv és az adóeljárási törvénykönyv mielőbbi kihirdetését szorgalmazta

Rovana Plumb, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke az ellenzéki parlamenti pártoktól az adótörvénykönyv és az adóeljárási törvénykönyv mielőbbi kihirdetésének támogatását kérte. A parlamenti pártok vezetőihez intézett nyilt levelében Rovana Plumb kihangsúlyozta, hogy „e két dokumentumot szigorú konzultálásoknak vették alá, illetve közvitára bocsátották, majd ezt követően széleskörű támogatással a parlament elfogadta és kihirdetés végett előterjesztették Klaus Iohannis államfőnek”.Cătălin Predoiu liberális alelnök kijelentette, hogy pártja támogatja az új adótörvénykönyv elfogadását, de úgy véli, hogy más reformokra is szükség van az adócsökkentés előtt. Predoiu ismételten Victor Ponta kormányfő lemondását kérte, mivel – véleménye szerint – nem találta meg azt a finanszirozási forrást, amellyel fedezni lehet az új adótörvény gyakorlatba ültetése nyomán keletkező veszteségeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

A ROMATSA-nál felújitották a tárgyalásokat

A romániai légiforgalom-irányító szolgálatnál (ROMATSA) ismét tárgyalóasztalhoz ült a munkáltató és a szakszervezet, amely elégedetlenségének adott hangot a munkakörülmények miatt. A szakszervezet 14 követelést sorolt fel, melyek közül az egyik az új kollektiv munkaszerződés kidolgozására vonatkozik. Gabriel Tudorache szakszervezeti vezető kijelentette, hogy ha nem jutnak megállapodásra, a vezetőség menesztését fogja kérni. Mint ismeretes, szerdán a ROMATSA alkalmazottjai két órás figyelmeztető sztárjkot tartottak. Ezt követően Marcel Pârvu, a ROMATSA Igazgató Tanácsának elnöke benyújtotta lemondását. A becslések szerint a két órás sztrájk több, mintegy 250 ezer euró értékű veszteséget jelentett a vállatnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Liviu Dragnea megpályázza a PSD ideiglenes elnöki tisztségét

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikai koordinátora megpályázza, Rovana Plumb mellett, a PSD ideiglenes elnöki tisztségét.  A PSD központi székházában csütörtökön újabb tárgyalásokat tartottak. Victor Ponta miniszterelnök kijelentette, miután találkozott Liviu Dragneaval és Rovana Plumb ideiglenes PSD-elnökkel, hogy a szociáldemokraták ma jobban összefognak, mint bármikor és továbbra is küzdeni fognak a párt egységének megörzéséért. A kormányfő nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Liviu Dragnea közölte: indul a párt ideiglenes elnökségéért. Rovana Plumb felhivásában a párt egységének megörzésére szólitott, mig a területi szociáldemokrata kollégáitól azt kérte, hogy szavazzank rá a  kibővített döntéshozó testület, a párt végrehajtó bizottságának (CEx) jövő heti ülésén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)

Az orosz Lukoil kőolajipari társaság az Európai Bizottsághoz fordult romániai kőolajfinomitója ellen felhozott vádak miatt

Az orosz Lukoil kőolajipari társaság az Európai Bizottság segitségét kérte, mivel a romániai kőolajfinomitóját pénzmosással és adócsalással vádolták.Az Európai Bizottság közölte, hogy kivizsgálja az ügyet, de más hozzáfűzést nem tett. Vagit Alekperov, a Lukoil orosz társaság elnöke, nyilt levelet intézett Maroš Šefčovič energiaügyi európai biztoshoz, amelyben az Európai Bizottság támogatását kérte egy átlátszó kivizsgálás és egy átfogó elemzés elvégzésének szavatolásáért a Ploieşti Petrotel kőolajfinomitónál, nyilatkozta Thomas Muller, a Lukoil alelnönek. A Ploieşti táblabiróség július 8-án kétmilliárd eurónyi részvény, bankbetét és kibocsátási kvóta zárolását rendelte el, adócsalás és pénzmosás vádjával.Romániai források szerint, Vagit Alekperov, a Lukoil orosz társaság elnöke levelet intézett Klaus Iohannis államfőhöz, s ebben egy átlátszó kivizsgálás biztositását és egy személyes találkozót kért a kialkult helyzet megvitatásáért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.16)/rganciu