2016. június 9

Traian Băsescu volt román államfő felvette a Moldovai Köztársaság állampolgárságát

Traian Băsescu volt román államfő és felesége Maria Băsescu felvette a Moldovai Köztársaság állampolgárságát. A Băsescu-házaspár ez év márciusában nyújtotta be kérését a moldáv állampolgárságra. Radu Timofti moldovai államfő csütörtökön írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek értelmében a román állampolgárságát megőrző Traian Băsescu és Maria Băsescu megkapta a moldovai állampolgárságot is.Traian Băsescu legutóbb tavaly áprilisben látogatott Kisinyóvba, mely alkalommal átvette a Moldovai Köztársaság legmagasabb katonai kitűntetését, a „Ştefan cel Mare” Érdemrendet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Románia prioritásai a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség soros elnöksége alatt

„A szélsőséges és antiszemita jelenségek európai felfokozódása közepette csakis a múlt nagy tévedéseiből – mint amilyen a Holokausz – tanulva előzhetjük meg ezek megismétlődését”, hangsúlyozta Răzvan Paşcu, a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség román fődelegátusa, a Nemzeti Biróképző Intézetnél tartott sajtókonferencián. Románia ez év márciusában vette át egy évre a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség elnökségét, melynek prioritásait Mihnea Constantinescu, a szövetség soros elnöke ismertette. „A román elnökségi program középpontjában az antiszemitizmus elleni küzdelem és a holokauszttal kapcsolatos oktatás és kutatás előmozdítása áll, e jelenség jobb megismertetése érdekében”, mondotta Mihnea Constantinescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Bukarestben tűntettek a nyugdijasok

Több tucatnyi nyugdijas tiltakozó felvonulást tartott csütörtökön, Bukarestben, a munkaügyi minisztérium és a kormányszékháza közötti útszakaszon. A tiltakozók a nyugdijpont 45%-ra való emelését követelték.Mint Dragoş Pâslaru munkaügyi miniszer megjegyezte, a kormány jenleg nem rendelkezik a nyugdijak növeléséhez szükséges alapokkal.”Nem növelhetőek a nyugdijak, olyan körülmények között, amikor csökkennek az adók, amig kevesebb jövedelem folyik be a költségvetésbe”, fűzte hozzá a miniszter.A nyugdijasok a törvény teljes mértékű és nem megcsonkitott alkalmazását is követelték az I.-es és II-es munkacsoporthoz tartozók esetében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

Áprilisban is nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya

Az idei év első négy hónapjában 2,787 milliárd euró volt a román kereskedelmi mérleg hiánya, ami 762,9 millió euróval – 37 százalékkal – több a tavalyi hasonló időszakhoz mérten. A vizsgált időszakban a román kivitel értéke 18,565 milliárd euró volt, a behozatalé 21,352 milliárd euró. Az import szinte kétszer nagyobb ütemben nőtt az exporthoz képest: a behozatal 7,8 százalékkal gyorsult, míg a kivitel 4,4 százalékkal bővült a tavalyi január-április időszakhoz képest. A deficit növekedésének fő oka a belföldi fogyasztás megugrása az áfacsökkentések következtében. A román kiskereskedelmi forgalom volumene 19 százalékkal nőtt az első negyedévben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)

A központi választási bizottság befejezte az önkormányzati választásokon leadott voksok megszámolását

A központi választási bizottság közölte, hogy befejezte a vasárnapi önkormányzati választásokon leadott szavazatok megszámolását, de a végeredményt az óvások elbirálása után hozza nyilvánosságra. A legutóbbi részeredmények szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerezte meg a legtöbb polgármesteri, helyi- és megyei tanácsosi mandátumot. A PSD több mint hét százalékpontos előnnyel nyert legnagyobb riválisa, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt előtt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és bukaresti listáira összesen 411.823-an voksoltak, ez az országosan leadott több mint 8,25 millió szavazat 4,99 százaléka.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.09)