2016. június 22

Feloldják a titkositás alól a kommunista időszakból származó információkat

Feloldanak a titkositás alól a kommunista időszakból származó több információt, főleg az 1972 előtti pénzügyi dokumentumokat. A kormány szerdai döntése értelmében egyes titkos, szigorúan titkos és a pénzügyminisztérium által 1972 február 17-e előtt kibocsátott rendkivüli fontosságú titkos információknak más besorolást adnak. A kormány azért döntött  igy, mert az illető dokumentumok nagyon fontosak a birtokállapot (tulajdonjog) helyreállitása, a civil jogok és szabadságjogok megsértésének jóvátétele, valamint a kommunista időszak pénzügyi viszonyainak megismerése szempontjából. A kormány szerdai, normativ jellegű határozata szerint történő titkositási feloldásnak nem lesz káros hatása Románia biztonságára és védelmére, és  a törvény tiszteletben tartása mellett szabadon tanulmányozhatóak a csoportositott információk az országos levéltárakban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06. 22)

Már nem vádolhatóak érdekkonfliktussal a rokonaikat alkalmazó honatyák

A parlament által elfogadott törvényjavaslat értelmében azok a képviselők és szenátorok, akik 2013-ig alkalmazták rokonaikat a parlamenti hivataloknál, az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) nem vádolhatja érdekkonfliktus elkövetésével és nem indithat ellenük eljárást. A szociáldemokraták és az RMDSZ parlamenti képviselői által javasolt jogszabályt széles szavazattöbbséggel fogadták el a honatyák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Bănicoiu exminisztert valószinüleg nem tájékoztatták a HexiPharm üzleti dolgairól

A kolozsvári sürgösségi korházban felmerült problémákról nemrég a média tájékoztatott. Ezt követően az egészségügyi minisztérium közölte, hogy nem tudja sem megerősiteni, sem cáfolni, hogy a Román Hirszesző Szolgálat (SRI) Nicolae Bănicioiu volt tárcavezető rendelkezésére bocsátott olyan információkat, amelyekben világosan megjelenik a HexiPharm cég neve. A szerdai közleményben az egészségügyi minisztérium kihangsúlyozza, hogy a SRI egészségügyi tájékoztatásai titkosak és kimondottan a miniszternek van hozzáférése. Az egészségügyi minisztérium ellenörző csoportja a tavaly egyetlen egyszer végzett ellenörzést a kolozsvári sürgösségi korházban, de akkor sem irányiotta figyelmét a  HexiPharm termékeire.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

Június 29 – Nemzetközi Duna Nap

A Duna a világon az egyetlen, amelynek vizgyűjtő területén 19 ország osztozik. A Nemzetközi Duna Nap meghirdetésével a vizgyűjtő országai egyfajta dunai szolidaritás kialakitását tűzték ki célul. A kezdeményező országok június 29-ét választották, mert 1994. június 29-én irták alá, Szófiában, a Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt, amelyhez 14 ország csatlakozott. A felek abban állapodtak meg, hogy a folyó és vizgyűjtője védelmében együttesen lépnek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vizgazdálkodás érdekében. A Nemzetközi Duna Nap programjait az idén is több helyszinen rendezik meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.22)

 Andrei Demeny