2016. október 6

Dacian Cioloş miniszterelnök nem indul a téli parlamenti választásokon

Dacian Cioloş miniszterelnök nem indul parlamenti mandátumért a téli választásokon és nem hoz létre politikai pártot kormányzási projektjének kivitelezésére. „Már többször elmondtam, hogy az idén nem indulok a választásokon, nem lépek be egyetlen pártba sem és nem hozok létre pártot sem,  épp azért, hogy megvalósitsam tervemet és a személyembe vetett bizalmat a kitűzött célok – stabilitás, egyensúly, tárgyilagosság –  elérésére összpontositsam”, hangsúlyozta a kormányfő egy bukaresti konferencia keretében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.06)

Egyes dossziék kapcsán végzett kivizsgálások mielőbbi befejezését szorgalmazta az államfő

Klaus Iohannis államfő szerint a kivizsgálások akadozva zajlanak olyan fontos dossziékban, mint az 1989 decemberi forradalom vagy a bányászlátogatás. Az államfő e kivizsgálások felgyorsitását és a vétkesek megbűntetését szorgalmazta. „Abban az esetben, ha  bebizonyosul, hogy az illető személy nem követett el bűncselekményt és ártatlanul vádolták, vissza kell állitani jó hirnevét. Megengedhetetlen, hogy még mindig nem tudjuk pontosan, mi történt a forradalomkor, kik a vétkesek. Mint ahogy azt sem tudjuk, hogy mi a valóság a bányászlátogatással kapcsolatosan, kik a vétkesek. S amikor a bűnösökről beszélek, a törvényt megszegő emberekre utalok és nem egy történelmi bűnre”, hangsúlyozta az államelnök csütörtökön a Cotroceni palotában, egy magas rangú üzleti találkozó alkalmaból. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Kormányintézkedés a környezetszennyezés megelőzésére és csökkentésére

A környezetszennyezés megelőzésére és csökkentésére elfogadott kormányintézkedés értelmében a 2012 január 1-e előtt épitett benzinkútakat benzingőz-visszanyerő rendszerrel kell ellátni, valamint csökkenteni a benzingőz mennyiségét az üzemanyagtartály feltöltése és tárolása idején. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

A bányászok októberben hetente hét napot dolgoznak

Az Oltenia Energetikai Komplexum adminisztrációja által hozott dönés szerint a bányászok októberben hetente hét napot dolgoznak a téli időszakban szükséges kőszéntartalék kiegészitéséért. A szakszervezeti vezetők nem tetszésüknek adtak hangot, mivel – mint mondták – az őszi massziv elbocsátások miatt igen kevés bányász maradt a vállalatnál, akik nem tudnak eleget tenni ennek az igénynek, mégha többet keresnek is, lévén hogy az új munkaprogram szerint szombaton és vasárnap is dolgozniuk kell. Jelenleg mintegy két millió tonna kőszénre van szükség ahhoz, hogy ne legyen probléma a téli szezonban az energiaszükséglet fedezésével. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 10.06)

Állami támogatásban részesül az Országos Uránium Társaság

Az Országos Uránium Társaság hat hónapon át 62 millió lej állami támogatásba részesül pénzügyi problémáinak áthidalására, nyilatkozta  Victor Grigorescu energiaügyi miniszter, hozzáfűzve, hogy az állami segélyen kivül a társaságot át kell szervezni és korszerűsiteni. „Az elképzelés az, hogy hat hónap alatt a vállalat dolgozza ki az átstruktúrálásra és hatékonyságának növelésére hivatott tervet”, fűzte hozzá a miniszter.Megjegyzendő, hogy a kormánynak meg kell küldenie az Európai Bizottságnak az Országos Uránium Társaság átszervezésére vonatkozó tervet. A pénzügyi támogatást a nemzeti és az uniós normák tiszteletben tartása mellet lehet csak felhasználni.Ugyanilyen körülmények között részesült a tavaly167 millió lej állami támogtásba a csődbe sodródott Vajdahúnyad Energetikai Komplexum is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -10.06)

Andrei Demény